Sfaturi de la duhovnicul de la Athos al Regelui Charles. „Mulți români sunt mari amatori de jocuri de noroc. E greșit!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum scăpăm de stres, de dependența de jocurile de noroc sau de telefon, cum ne găsim perechea sau cum ne alegem profesia au fost câteva dintre întrebările la care a răspuns, la Cluj, starețul Mănăstirii Vatopedu de la Muntele Athos. Arhimandritul Efrem este un adevărat duhovnic al Regelui Charles.

Arhimandritul Efrem (dreapta) și ÎPS Andrei Andreicuț, la Casa Universitarilor din Cluj. FOTO: R. F.
Arhimandritul Efrem (dreapta) și ÎPS Andrei Andreicuț, la Casa Universitarilor din Cluj. FOTO: R. F.

Arhimandritul Efrem, starețul Mănăstirii Vatopedu, a doua în ierarhia mănăstirilor din Muntele Athos, a fost primit la Cluj de sute de credincioși care au avut ocazia să afle răspunsuri la problemele lor din partea monahului cu care regele Charles al III-lea se sfătuiește atunci când vizitează Muntele Sfânt al Greciei.

„Întâlnirile sale regulate cu Efrem, starețul de la Vatopedu - mănăstirea sa adoptivă de pe Muntele Athos - au contribuit la alimentarea speculațiilor că prințul este instruit personal în creștinismul răsăritean, chiar dacă acesta este negat cu înverșunare de oficiali de la curte”, scria cotidianul „The Guardian” în 2004.

Jurnaliștii britanici mai notau că starețul este un vizitator frecvent în Highgrove, la reședința familiei regelui Charles al III-lea și a reginei Camilla.

Martorii spun că atunci când prințul a ajuns în Athos la câteva zile după moartea Prințesei Diana în urmă cu aproape șapte ani, Efrem a fost cel care l-a determinat să se alăture credinței. Închis într-o cameră singur cu starețul, se crede că Charles și-a făcut un „angajament spiritual” față de Ortodoxia creștină”, se mai arată în articolul citat.

Regele are aici un mic „domeniu” format dintr-o căsuță și un lac. Prințul vine cu vaporul și stă câte două săptămâni în fiecare vară.

Evenimentul de marți seara, din Casa Universitarilor (Universitatea Babeș-Bolyai) de la Cluj-Napoca, a fost organizat de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului în colaborare cu ASCOR Cluj-Napoca și Asociația Prietenii Bisericii Studenților și Universitatea Babeș-Bolyai.

Cum să-și găsească ursitul și slujba

După o scurtă introducere, starețul a răspuns întrebărilor celor aflați în sală, care nu au avut altceva de făcut decât să scaneze un cod QR cu telefonul și să se conecteze la o platformă, unde au postat zeci de întrebări. Un preot a ales dintre acestea și i le-a adresat Arhimandritului Efrem prin intermediul unui translator.

Monahul a răspuns în limba greacă și s-a făcut traducerea simultană. Răspunsurile au fost interesante, starețul dând dovadă de o deschidere pe care mulți preoți, care nu trăiesc izolați pe un munte, nu o au.

Întrebat despre cum poate ști un tânăr care e cea mai bună alegere pentru o viitoare soție, Efrem a spus: „Sunt chestiuni care țin de inimă. Trebuie să ascultați ce vă spune inima, iar părinții nu trebuie să intervină”. El a relatat că a fost rugat de o credincioasă să-i convingă fiica să renunțe la băiatul cu care voia să se căsătorească. „După ce am vorbit cu ea, mi-am dat seama că problema era la mamă, nu la fiică.” După ce i-am zis asta, mama nici nu mi-a mai dat bună ziua”, a conchis starețul amuzat. 

Întrebat cum putem să facem copiii să meargă la biserică, dacă ei nu doresc acest lucru, starețul a spus că părinții nu trebuie să exagereze: „Trebuie să vorbim cu copiii până unde aceștia ascultă. Nu-mi place când mama îi toarnă copilului apă în cap dimineața ca să-l trimită la biserică. În loc să spuneți multe copiilor voștri despre Dumnezeu, mai bine îi spuneți lui Dumnezeu multe despre copiii voștri”.

Cum scăpăm de dependența de telefon și de jocuri de noroc

Despre dependența de telefonul mobil, arhimandritul a spus: „E o mare ispită. Dacă stăm aproape de Hristos vom folosi telefonul doar în limitele strictului necesar, și nu să ne satisfacem poftele. Este o dependență puternică, din păcate! Telefonul are un buton care îl închide și se poate închide”.

Românii sunt mari iubitori de jocuri de noroc. E greșit!”, a constatat arhimandritul. El i-a sfătuit pe cei care au această patimă să renunțe: „Cei ce au cazinouri și se ocupă cu jocuri de noroc sunt foarte bogați pentru că au găsit un mod legal de a vă fura pe voi care mergeți acolo ca să câștigați. (...) Toți cei care jucați, vă rog să vă lăsați, pentru vă nedreptățiți pe voi, pe familia voastră, și vă lepădați de pronia Dumnezeiască.

Un tânăr l-a întrebat cum poate scăpa de stres și de frici.

„Cine este cu Hristos nu se teme de nimic. (...)  Râvna de Dumnezeu îndepărtează frica și spaima. Sunt fel de fel de oameni care au atacuri de panică. Dar dacă inima ta e în comuniune cu Hristos nu poți avea atacuri de panică. Hristos este siguranța și veselia mea. Dacă primim poruncile lui Dumnezeu în viața noastră vom avea pace”, a explicat acesta.

El a povestit că, uneori, îi întreabă pe credincioși de ce au venit la Athos și i se răspunde: „Am venit ca să mă liniștesc.” Ca să-i tachineze, el îi apostrofează: „Greșit! Aici nu e psihiatrie, ca să primești medicamente să te calmezi. Aici ai venit ca să găsești pacea lui Hristos care e altceva decât liniștea. Pacea lui Hristos e ceva mai adânc”.

Starețul a explicat, în spirit de glumă, de ce nu a funcționat comunismul. „Dacă ai 10 lucruri, comuniștii spun să le dai lor 9 și să le dea ei la ceilalți după nevoi. Biserica, în schimb, spune să dai cele 9 lucruri la cine vrei tu”. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite