Şeful Poliţiei Cluj, „mustrat“ în legătură cu moartea cunoscutului bucătar Adrian Pop. La un an de la deces, niciun vinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucătarul Adrian Pop a decedat în urma unui incident petrecut, anul trecut, la un local din Cluj, la care participau şi doi poliţişti. FOTO: Arhivă personală
Bucătarul Adrian Pop a decedat în urma unui incident petrecut, anul trecut, la un local din Cluj, la care participau şi doi poliţişti. FOTO: Arhivă personală

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) i-a aplicat şefului Poliţiei Cluj, Mircea Rus, o mustrare scrisă pentru că nu a anunţat superiorilor din Bucureşti cazul morţii bucătarului Adrian Pop. La peste un an de la moartea misterioasă a chef-ului, la o petrecere la care au participat şi doi poliţişti, într-un local supravegheat cu camere video, încă nu s-a găsit vinovatul.

Mircea Rus, şeful IPJ Cluj, a fost sancţionat de IGPR cu mustrare scrisă pentru că nu a raportat superiorilor de la Bucureşti despre dosarul în care se cerceta moartea bucătarului Adrian Pop, survenită în martie 2021, la un chef la care au participat şi doi poliţişti. 

În data de 11 mai, judecătorii de la Tribunalul Cluj vor analiza, conform Clujust, contestaţia depusă de Mircea Rus pentru anularea dispoziţiei prin care a fost sancţionat disciplinar cu „mustrare scrisă” pentru că nu a raportat la centru incidentul din localul Papahida, în urma căruia a murit bucătarul Adrian Pop, aflat la o petrecere la care erau şi doi poliţişti. 

Conform IGPR, în cazul „evenimentelor puternic mediatizate de principalele posturi TV centrale şi locale, care afectează grav imaginea MAI”, există o obligaţie a şefilor inspectoratelor judeţene de a informa superiorii de la Bucureşti. Astfel, în motivarea sancţiunii se arată că moartea bucătarului Adrian Pop a fost reflectată în 6 articole publicate în presa audiovizuală şi scrisă în perioada 11.03.2021-15.03.2021. 

Mircea Rus a fost considerat vinovat de abaterea disciplinară prevăzută de art 57 alin (1) lit b) din Legea 360/2002 – ”neglijenţa manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege”.

Caz controversat

Cazul a fost controversat din două motive principale: la cheful din localul în care s-a petrecut tragicul incident erau prezenţi şi doi poliţişti; apoi deşi localul era supravegheat video, poliţiştii au constatat că lipsesc ore întregi de înregistrări şi astfel, nu s-a putut încă găsi un vinovat.

La un an de la deces, într-adevăr nu există încă un suspect, care să fi fost trimis în judecată. Singura măsură luată de IGPR a fost sancţionarea şefului Poliţiei Cluj, Mircea Rus cu „mustrare scrisă”. Rus a cerut în instanţă anularea Dispoziţiei 6109/19.08.2021 emisă de către Inspectoratul General al Poliţiei Române ca netemeinică şi nelegală. El susţine că din cauza mustrării scrise nu va putea fi avansat în grad.

„Adevărul” l-a întrebat pe şeful Poliţiei Cluj, Mircea Rus dacă sancţiunea primită nu este o reacţie la problemele apărute în dosar şi la faptul că dosarul nu a fost rezolvat. „Dosarul a fost preluat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. Permiteţi-mă să nu comentez cu privire la motivul sancţionării mele”, a precizat Rus pentru „Adevărul”.

Cum se apără şeful Poliţiei Cluj

Mircea Rus susţine în acţiune că s-au întocmit două rapoarte de cercetare, cu acelaşi conţinut, dar cu rezultate diferite: „Raportul ulterior are conţinut absolut identic cu Raportul iniţial exceptând noua concluzie privind faptul că ar fi încălcat prevederile Anexei 1 a Ordinul M.A.I. nr. S/61/2010 cod 35, pct 35, concluzie întemeiată exclusiv pe baza a unui număr de 6 articole publicate în presa audiovizuală în perioada 11.03.2021-15.03.2021 ce au fost indicate în adresa….07.2021 a Centrului de Informare si Relatii Publice stabilindu-se că ar fi fost singura persoană care putea să realizeze conexiunea dintre apariţia evenimentului în mass media si necesitatea adaptării nivelului de raportare a evenimentului conform Anexei 1 a Ordinul M.A.I. nr. S/61/2010 cod 35, pct 35. Pe baza Raportului ulterior, a fost emisă Dispoziţia de sancţionare ce face obiectul prezentei acţiuni.”

Rus mai susţine că Ordinului invocat de IGPT nu stabileşte clar obligaţia lui de a raporta acest caz.

De asemenea, el mai arată că nu a existat o consecinţă negativă a pretinsei abateri disciplinare.

Deocamdată Rus a obţinut suspendarea sancţiunii până la judecarea pe fond a procesului prin care se cere anularea „mustrării scrise”. Cauza privind anularea dispoziţiei are termen în 11 mai.

Ce s-a întâmplat

Bucătarul Adrian Pop a ajuns la Urgenţe în 7 martie 2021, în jurul orei 3 dimineaţa, după ce a participat la o petrecere într-un local din comuna clujeană Apahida.

„În apropierea unui local public situat pe strada Libertăţii, în localitatea Apahida, a fost găsită o persoană în stare de inconştienţă. Echipajul deplasat la faţa locului a identificat un bărbat în vârstă de 51 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, care a fost preluat de echipajul medical şi transportat la o unitate de specialitate”, a precizat anterior Poliţia Cluj, într-un alt comunicat.

Medicii legişti susţin că leziunile s-ar fi putut produce prin cădere.  

„În urma primelor verificări efectuate de poliţişti şi a informaţiilor preliminare, există date potrivit cărora bărbatul de 51 de ani ar fi participat la un eveniment privat derulat în interiorul respectivului local public, unde ar fi consumat băuturi alcoolice, la un moment dat fiind observat de participanţi părăsind încăperea. În urma constatării medico-legale efectuată de către medicii legişti din cadrul Institutul de Medicină Legală Cluj, a rezultat faptul că leziunile traumatice cranio-cerebrale s-au putut produce prin cădere de la acelaşi nivel, acestea punând în primejdie viaţa victimei”, se arată în comunicatul Poliţiei. 

De cealaltă parte, familia suspectează că ar fi putut să fie un act de agresiune. 

Chef Florin Dumitrescu: „Ancheta nu va fi muşamalizată”


Chef Florin Dumitrescu a solicitat, printr-o postare pe Insagram, membrilor comunităţii de bucătari din cadrul ANBCT România (Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism) să-l sprijine pe coelgul lor Adrian Pop, care se află în stare gravă în spital, după ce a participat la o petrecere ocazionată de ziua de naştere a unui poliţist. Familia are suspiciuni că Adrian Pop ar fi fost victima unei agresiuni.

„Facem un apel către toţi membrii ANBCT România (Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism), dar şi către toată comunitatea culinară din România, să fie alături de familia colegului nostru în aceste momente extrem de dificile şi vă invităm să donaţi orice sumă de bani. Vom face o solicitare oficială adresată organelor de cercetare penală cu privire la derularea cercetărilor.

Comunitatea ANBCT se va asigura că ancheta demarată de către organele abilitate va fi tratată cu maximă prioritate şi nu va fi muşamalizată. Vinovaţii vor fi traşi la răspundere pentru faptele lor”, a scris Florin Dumitrescu pe contul său de Instagram.


 

Vă mai recomandăm:

Adevărul despre petrecerea care i-a adus sfârşitul celebrului bucătar Adi Pop. Anunţul care clarifică parţial lucrurile

Chef Florin Dumitrescu sare în ajutorul unui coleg, ajuns în comă la spital după o petrecere cu poliţişti: „Ancheta nu va fi muşamalizată”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite