Regulament smart la Cluj: câinii trebuie să aibă botniță și bilet în autobuz. Un tânăr a fost dat jos cu poliția

0
Publicat:

Un autobuz din Cluj-Napoca a fost oprit minute în șir, până la venirea Poliției, deoarece un tânăr a refuzat să-i pună botniță câinelui său. Regulamentul prevede că patrupedele de talie medie și mare trebuie să fie ținute în lesă, cu botniță.

Imagini postate de Compania de Transport Cluj. FOTO: CTP/ Dog Asisst
Imagini postate de Compania de Transport Cluj. FOTO: CTP/ Dog Asisst

O clujeancă povestește scena „ireală” la care a asistat, astăzi, într-un autobuz din Cluj-Napoca, pe linia 30. „Zeci de oameni au coborât pe trotuar, au stat în frig, așteptând un alt autobuz - și nu pentru că cel dintâi se stricase, ci pentru că am așteptat să vină Poliția să dea jos un CÂINE!”, relatează femeia.

Aceasta în condițiile în care câinele avea bilet.

„Șoferul, destoinic, se ținea cu dinții de regulament, stăpânul câinelui (metis, de talie medie mai degrabă spre mic decât spre mare) refuza să coboare, ținând cu dinții de drepturile lui și invocând aberația unui astfel de regulament, care oricum nu ar presupune ca botnița sa fie obligatorie pentru câinii nepericuloși. Menționez ca băiatul merge zi de zi cu câinele la lucru și îi cumpără mereu bilet”, a mai spus Ioana.

Câinele trebuia să aibă botniță

Clujeanca spune că oamenii din autobuz și-ar fi manifestat acordul în ceea ce privește continuarea călătoriei alături de câine, însă este greu de crezut că toți călătorii ar fi fost de acord. „Șoferul a fost de neclintit. Vreo zece minute mai târziu, a apărut un polițist care a dat băiatul jos cu tot cu câine”, relatează femeia.

Ioana susține că în ciuda disconfortului tuturor și al întârzierilor evidente a zeci de oameni, apreciază gestul tânărului care a refuzat să coboare din autobuz: „Am fost martora unui moment în care oamenii au fost dispuși să înfrunte un moment penibil pentru a rămâne fideli ideii lor. Și apreciez și implicarea oamenilor care nu s-au grăbit să judece niciuna din variante. Mai jos las ce zice regulamentul actual, la o primă vedere. Cred că aici Compania de Transport Public Cluj-Napoca poate face lumină și clarifica regulamentul în așa fel încât să nu devenim mai câini decât câinii.”

Ce spune CTP

Compania de Transport a precizat, pe pagina de Facebook, că regulementul prevede:

Art.6.1. Câini de talie medie și mare vor fi ținuți în lesă și vor purta botniță;

Art. 7. Conducătorul autovehiculului are dreptul să solicite persoanei însoțite de câine părăsirea mijlocului de transport în situația în care nu sunt respectate prevederile prezentului articol, iar aceasta este obligată să se conformeze”.

CTP îi roagă pe călătorii care doresc să circule în mijloacele de transport în comun alături de patrupezii lor să consulte regulamentul cu privire la acest aspect accesând următorul link

Extras din Regulement:

image

Ce spun clujenii

Mai mulți clujeni au comentat pe grupul de Facebook. Unii le cer șoferilor să fie la fel de prompți cu pasagerii nesimțiți.

„Bine că vă legați de un câine nu și de toți nespălații care circula pe ctp.....pe linia 9 marți unu își consuma lejer berea și nimeni nu ia zis nimica.....dacă zici la șofer să îl de-a jos ramai cu zisu..... de pensionarii (nu doar ei) care ocupa 2 locuri nu le zice nimeni nimica...”, spune Alina. Ea completează: „Am văzut câini pe bus sau tramvai cu mult mai mult bun simt că mulți oameni.... așa de bine de rău ,mai bine o "potaie" reala cu 4 lăbuțe decât una cu 2 picioare...”. Ea a precizat că ar trebui amendați și pasagerii care stau cu picioarele pe scaune.

Doru susține că regulamentul nu este clar: „Un regulament 100% românesc, ce înseamnă aglomerat (5-10-100 de călători), cum se definește exact talia medie/mică a câinelui? Aceste gen de formulare lasă loc de prea multe interpretation și de aici se ajunge la episode de genul acesta”.

Zsolt crede că șoferul CTP ar trebui „evacuat de urgență din CTP, fiind vorba de un caz clar de abuz.”

Mircea susține și el că regulamentul lasă loc de interpretări: „Așa sunt făcute și multe legi. Însă totuși daca luam în calcul că în Cluj autobuzele de obicei aproape tot timpul sunt aglomerate, nu ar strica că câinele să aibă botniță.”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite