Nor, spaima traficanţilor de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Labradorul este singurul câine specializat în găsirea substanţelor stupefiante de la Biroul Vamal Cluj. Nor a descoperit în urmă cu două săptămâni 10 kilograme de canabis, în timpul unui control de rutină.

Figurează în inventarul Direcţiei Regionale Vamale Cluj, dar este tratat ca oricare dintre angajaţii instituţiei. După efectuarea stagiului de pregătire, ce a durat doi ani, Nor, un labrador negru ca tăciunele de 30 de kilograme şi în vârstă de şase ani, este acum primul câine folosit în depistarea substanţelor stupefiante (heroină, cocaină, amfetamine, canabis, haşiş şi opium) în cadrul unei vămi de interior din România. „Vama Română dispune de mai multe echipe canine, dar a căror activitate se concentrează la graniţe", explică inspectorul vamal Mihai Dudescu (38 de ani), cel care face echipă Nor la depistarea drogurilor.


image

În ultimii ani, în România a crescut alarmant numărul consumatorilor de droguri. „Din această cauză, s-au înmulţit şi traficanţii de substanţe stupefiante. Câinii specializaţi în detectarea acestor substanţe au devenit o necesitate. Ne uşurează munca", spune inspectorul vamal.

Căutarea drogurilor, o joacă

Pentru a deprinde mirosul drogurilor, Nor a participat, alături de stăpânul său, doi ani la rând, la un stagiu de pregătire care a avut loc la Giurgiu. „Tehnica am deprins-o de la instructorii care s-au şcolit în Franţa. La Giurgiu, funcţionează de câţiva ani un centru de formare a echipelor canine care aparţine de Autoritatea Naţională a Vămilor. Aici sunt instruiţi câinii pentru a depista droguri şi ţigări. Am participat la stagiu alături de Nor şi pot să spun că am ajuns la concluzia că mai greu se formează oamenii decât animalele", spune Mihai Dudescu.

Citiţi întreaga poveste a câinelui din echipa canină a Biroului Vamal Cluj mâine dimineaţă, în „Adevărul de Cluj".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite