Mita se ia în familie: un senator PSD „vindea” licitaţii, iar soţia - joburi. Şpaga venea pe fluturaşul de salariu

0
0
Alexandru şi Mihaiela Cordoş sunt urmăriţi penal. Fiica lor, Andreea Cordoş era şi ea implicată în activitatea ilegală a părinţilor. FOTO: Arhivă personală
Alexandru şi Mihaiela Cordoş sunt urmăriţi penal. Fiica lor, Andreea Cordoş era şi ea implicată în activitatea ilegală a părinţilor. FOTO: Arhivă personală

Senatorul Alexandru Cordoş a rezolvat câştigarea mai multor licitaţii de către un om de afaceri la Compania de Apă Arieş şi Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Transilvania Nord. Mita a primit-o lună de lună sub formă de salariu. Omul de afaceri a angajat fictiv o rudă de-a senatorului. Soţia lui Cordoş „rezolva” posturi la instituţii publice din judeţ.

Senatorul clujean Cordoş Alexandru (PSD) este urmărit penal pentru trafic de influenţă, în formă continuată. Procurorii DNA arată că în perioada 2013 – 2015, Cordoş Alexandru, în calitate de senator, în schimbul unor foloase necuvenite a pretins faţă de suspectul Mureşan Dorin Dumitru că are influenţă asupra unor persoane din conducerea Companiei de Apă Arieş şi Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN) şi că va interveni pe lângă aceştia pentru câştigarea de către firmele administrate de omul de afaceri a unor proceduri de achiziţie publică organizate având ca obiect închirierea de utilaje. Influenţa pe care suspectul Cordoş Alexandru a pretins că o are pe lângă persoanele respective a fost una reală, firmele respective câştigând procedurile de achiziţie publică organizate de SISETN şi Compania de Apă Arieş.

Mită prin salariu 

Pentru „sprijinul” acordat, suspectul Mureşan Dorin Dumitru i-a remis în repetate rânduri suspectului Cordoş Alexandru, cu titlul de foloase necuvenite, diverse sume de bani al căror cuantum nu a putut fi stabilit în mod cert până în prezent. Pentru disimularea provenienţei reale a unei părţi din banii remişi cu titlul de foloase necuvenite, omul de afaceri a angajat la una dintre firmele sale pe o rudă a suspectului Cordoş Alexandru, începând cu data de 19.11.2013, cu un salariu înscris pe statul de plată de 900 lei. Probele administrate în cauză au relevat faptul că  respectiva persoană nu a prestat până în prezent niciun fel de activitate în interesul societăţii comerciale angajatoare, mai se arată în ordonanţe de începere a urmăririi penale. 

Prejudiciu de 238.000 de lei

DNA a început urmărirea penală şi împotriva lui Mureşan Dorin Dumitru, administrator al unor societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de cumpărare  de influenţă, în formă continuată şi evaziune fiscală. Procurorii susţin că „în cursul anului 2014, una din firmele administrate de suspectul Mureşan Dorin Dumitru a desfăşurat operaţiuni comerciale cu alte societăţi comerciale, privind printre altele şi închirierea de utilaje, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor legale prin evidenţierea în acte contabile sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, înregistrând achiziţii fictive, în scopul obţinerii de deduceri fiscale ilegale”.  

Prejudiciul estimat adus bugetului general  consolidat al statului de către firma administrată de suspectul Mureşan Dorin Dumitru, este de 238.327 lei, din care TVA 142.996 lei şi impozit pe profit 95.330 lei.  

Soţie trimisă în judecată

Mihaiela Cordoş, soţia senatorului Alexandru Cordoş, arestată în 24 aprilie pentru că ar fi luat mită de la mai multe persoane pentru a le obţine locuri de muncă făcând trafic de influenţă, a fost plasată în arest la domiciliu, în luna mai, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Mihaiela Cordoş, referent la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca, este urmărită penal pentru trafic de influenţă, în formă continuată (26 acte materiale), în timp ce soţul şi fiica sa sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată.

Mită pentru posturi

Potrivit unui comunicat al DNA, începând cu noiembrie 2014, Mihaiela Cordoş a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei, pentru ca, prin influenţa pe care ea şi soţul său o aveau asupra persoanelor cu funcţii de conducere din Spitalul Clinic Judeţean Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi alte instituţii publice să obţină cumpărătorilor de influenţă posturi/locuri de muncă cum ar fi cele de: profesor suplinitor, infirmier, asistent medical, juristconsult etc. În perioada ianuarie - aprilie 2015, Mihaiela Cordoş a fost sprijinită şi de fiica sa, Andreea Alexandra Cordoş, care ştia că mama sa primea foloase necuvenite pentru a-şi trafica influenţa pe lângă diferite persoane din instituţiile amintite, mai arătau procurorii.

De 20 de ani în funcţie

Conform acestora, în 24 ianuarie 2015, la solicitarea mamei sale, Andreea Cordoş a mers la locul de muncă al unei persoane şi i-a remis acesteia subiectele pentru proba orală a unui concurs pentru ocuparea unui post de asistent medical la Spitalul Clinic Judeţean Cluj. În alte două rânduri, aceasta a înapoiat unor persoane o parte din banii pe care mama sa îi primise pentru a-şi trafica influenţa pe lângă membrii comisiilor de examinare de la Spitalul Clinic Judeţean Cluj. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Monica Costin, spunea că procurorii DNA au verificat modul de organizare a concursurilor de ocupare a unor posturi în cadrul instituţiei şi de întocmire a dosarelor de pensii şi pentru persoanele cu handicap. Ea preciza că procurorii au solicitat şi documente de la Serviciul Resurse Umane al unităţii spitaliceşti. Mihaela Cordoş era angajată ca funcţionar, referent, la Serviciul de Resurse Umane al spitalului, de circa 20 de ani.

Citeşte şi

Mihaiela Cordoş, soţia senatorului Alexandru Cordoş, plasată în arest la domiciliu

Senatorul Cordoş i-a cerut fiicei sale să înapoieze mita, după ce a aflat de percheziţiile DNA

Senatorul Cordoş: „Am încredere că acuzaţiile DNA nu sunt adevărate. Am încredere în familia mea”

Ce avere are senatorul Alexandru Cordoş

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite