Mesajul preşedintelui CJ Cluj va apărea în toate publicaţiile subordonate. Un chirurg protestează: „Cenzura nu era aşa nici pe vremea lui Ceauşescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Într-o circulară, preşedintele CJ solicită tuturor instituţiilor subordonate să transmită mesajul său în toate publicaţiile editate. FOTO: Adevărul
Într-o circulară, preşedintele CJ solicită tuturor instituţiilor subordonate să transmită mesajul său în toate publicaţiile editate. FOTO: Adevărul

Toate declaraţiile de presă, comunicatele şi conferinţele reprezentanţilor instituţiilor subordontate Consiliului Judeţean Cluj trebuie aprobate de preşedintele CJ. De asemenea, totate publicaţiile instituţiilor amintite, printre care se numără şi mai multe spitale, trebuie să conţină mesajul preşedintelui CJ. Un renumit chirurg clujean, Dan Nicolau, protestează.

Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, a  emis, zilele trecute, o circulară privind modul de comunicare cu presa a instituţiilor care funcţionează sub autoritatea acestuia. Actul are ca scop instaurarea unui control total asupra tuturor formelor de comunicare, comunicate de presa, conferinţe de presă sau chiar declaraţii de presă ale reprezentanţilor instituţiilor subordonate. ”Declaraţiile de presă solicitate de reprezentanţii mass-media personalului din cadrul instituţiei dumneavoastră, se vor acorda doar cu aprobarea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj”, se arată într-una dintre prevederi. O alta prevede:  ”Orice comunicat de presă sau anunţ de organizare a unei conferinţe de presă trebuie trimis mai întâi către Consiliul Judeţean Cluj, pentru a fi aprobat de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj”. 

 ”Declaraţiile de presă solicitate de reprezentanţii mass-media personalului din cadrul instituţiei dumneavoastră, se vor acorda doar cu aprobarea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj”

Circulara emisă de preşedintele CJ Cluj

Mesajul preşedintelui CJ trebuie să apară peste tot

În aceeaşi circulară se arată: „În situaţia editării de către instituţia dumneavostră a unor publicaţii, albume, cărţi, reviste, broşuri, ziare va trebuie să vă adresaţi Consiliului Judeţean Cluj, Serviciului de Relaţii Publice şi Cabinetului Consilierilor Preşedintelui, în vederea elaborării şi includerii în publicaţia respectivă a mesajului Preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj”. „Fiecare instituţie care iniţiază sau organizează un eveniment sau manifestare publică (...) va anunţa în timp util Consiliul Judeţean şi, de asemenea, va invita conducerea Consiliului Judeţean Cluj pentru a participa la deschiderea evenimentului şi/sau, eventual, a transmite mesajul Preşedintelui”, se mai arată în act. 

"Invit de acum pe Domnul Preşedinte al CJ Cluj să-mi scrie cuvantul introductiv pentru câteva articole pregătite de a fi trimise spre publicare în reviste internaţionale. Nu sunt sigur dacă revistele vor publica cuvantul introductiv al Domniei Sale, dar îl rog public să-l scrie”, 


Dan Nicolau, chirurg

Un chirurg se revoltă

Actul emis de preşedinte CJ a provocat reacţia unuia dintre cei mai renumiţi medici clujeni, Dan Nicolau - şeful secţiei de chirurgie toracică al Spitalului de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj şi care, teoretic, ar trebui să respecte circulara emisă de Seplecan. „Cu tot dragul faţă de liberalism şi liberali, dar surpriza de astăzi este totală...Domnul Preşedinte al CJ Cluj ne optimizează transparenţa prin cenzura totală instituţională. Nici în vreemuri de demult apuse nu s-a emis un asemnea îndemn la "transparenţă". Am adus elogii Consiliului Judeţean pentru suportul consistent dat unităţilor sanitare, dar nu înteleg noua orientare spre cenzura totală a valului tânăr de liberali. Invit de acum pe Domnul Preşedinte al CJ Cluj să-mi scrie cuvantul introductiv pentru câteva articole pregătite de a fi trimise spre publicare în reviste internaţionale. Nu sunt sigur dacă revistele vor publica cuvantul introductiv al Domniei Sale, dar îl rog public să-l scrie”, scrie Nicolau pe Facebook. 

Nicolau a realizat în premieră în România, operaţii cu ajutorul unui laser pentru metastazele pulmonare. 

cluj
.Domnul Preşedinte al CJ Cluj ne optimizează transparenţa prin cenzura totală instituţională. Nici în vreemuri de demult apuse nu s-a emis un asemnea îndemn la "transparenţă".

Replica preşedintelui CJ


„Regulile de comunicare precizate în respectivul document nu reprezintă în niciun fel o noutate pentru Consiliul Judeţean Cluj şi pentru entităţile publice care funcţionează sub autoritatea acestuia, iniţiativa instituirii lor neaparţinând actualului preşedinte al forului administrativ judeţean ci celor care l-au precedat în această funcţiei. Motivul retransmiterii acestei circulare îl reprezintă tocmai nerespectarea de către reprezentanţii unor entităţi subordonate Consiliului Judeţean a acestor reguli care au drept singur scop crearea unui proces coerent de comunicare al acestui întreg funcţional pe care îl reprezintă Consiliul Judeţean, în calitate de for tutelar, împreună cu toate entităţile care funcţionează în subordinea acestuia”, scrie Seplecan într-un comunicat. 

cluj

Instituţiile subordonate vor fi „ferite de pericolul de a greşi”

 „Contrar ideii de a crea îngrădiri sau obstacole în dauna cuiva, aceste reguli îşi propun să vină în sprijinul celor vizaţi, pe care îi protejează, ferindu-i de pericolul de a greşi, de a comunica aspecte care le depăşesc sfera de competenţă, oferindu-li-se în acest sens asistenţa de specialitate a departamentului de comunicare şi a celorlalte servicii de resort din cadrul Consiliului Judeţean Cluj. În plus, se impune a fi precizat faptul că, în principal, ceea ce rezultă în urma aplicării acestor reguli e o corectă şi completă informare a întregii conduceri a forului judeţean şi a aparatului de specialitate cu privire la activităţile şi proiectele entităţilor subordonate, fapt ce permite o cât mai bună programare a activităţilor şi chiar sprijinirea suplimentară a celor care le derulează, de către Consiliul Judeţean”, se mai arată în comunicat. 

„Declaraţiile de presă se vor acorda doar cu aprobarea preşedintelui”?

Deşi în circulară se arată clar: ”Declaraţiile de presă solicitate de reprezentanţii mass-media personalului din cadrul instituţiei dumneavoastră, se vor acorda doar cu aprobarea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj”, Seplecan precizează: „Veau să fie foarte clar pentru toată lumea, regula potrivit căreia declaraţiile de presă se vor acorda doar cu aprobarea preşedintelui Consiliului Judeţean vizează, în mod evident, marile proiecte de dezvoltare a judeţului, investiţiile pe care le gestionăm şi proiectele de mare anvergură, nu chestiunile uzuale şi care ţin de funcţionarea de zi cu zi a instituţiilor subordonate”. 

Reguli din 2009

Seplecan susţine că aceste reguli au fost stabilite încă din 2009, când la şefia Consiliului Judeţean era Alin Tişe (PDL), acum coleg de partid cu Seplecan în PNL. „În ceea ce priveşte iniţiativa stabilirii unor asemenea reguli, necontestată de nimeni din momentul instituirii lor, în anul 2009, şi până în prezent, tutela administrativă pe care Consiliul Judeţean o exercită asupra subordonatelor nu numai că ii dă acest drept, dar chiar îl obligă în demersul de eficientizare a întregii activităţi ” a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.

„Dorinţa noastră nu este decât aceea de a vorbi pe o singură voce, în mod informat şi competent, evitând unele carenţe şi disfuncţionalităţi care au apărut în trecut. Se evită în acest fel numeroasele situaţii în care, reprezentanţilor conducerii Consiliului Judeţean li s-au solicitat informaţii sau clarificări cu privire la asemenea subiecte care nu fuseseră nici măcar comunicate Consiliului Judeţean”, mai spune Seplecan.

Instituţii subordonate

Liberalul Mihai Seplecan a fost ales, pe 10 iunie, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean cu atribuţii de preşedinte, într-o perioadă în care instituţia se află într-o criză profundă. El are 33 de ani şi şi-a început cariera în instituţie ca şofer al fostului preşedinte al CJ Cluj, Marius Nicoară. De profesie jurist, tânărul a ocupat mai multe posturi de director la instituţii de stat precum Hidroserv şi Electrica.Printre instituţiile subordonate CJ Cluj sunt hotelul Univers T , parcul industrial Tetarom, Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, Regia Autonoma a Drumurilor Judetene, Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Privat a Judetului Cluj, Spitalului de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” etc. 

Citeşte şi

Consiliul Judeţean Cluj are cel mai tânăr preşedinte din ţară. Mihai Seplecan şi-a început cariera în instituţie ca şofer

Mihai Seplecan este noul vicepreşedinte al CJ Cluj. Din consilier judeţean a fost votat azi vicepreşedinte în locul demisionarului Ioan Oleleu (PSD)

Fostul vicepreşedinte al CJ Cluj, care a demisionat ieri, se justifică: ”Majoritatea nou creată în CJ bloca orice proiect politic”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite