Manifestare dedicată primul cardinal al românilor. Se împlinesc 100 de ani de la instalarea lui Iuliu Hossu ca arhiereu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din arhiva Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla cu Iuliu Hossu la Mănăstirea Nicula
Imagine din arhiva Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla cu Iuliu Hossu la Mănăstirea Nicula

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la numirea, prin decret imperial, şi confirmarea de către Papa Benedict al XV-lea, a episcopului Iuliu Hossu în calitate de arhiereu al Gherlei.

Vechea reşedinţă a episcopilor Eparhiei de Cluj-Gherla găzduieşte duminică, 18 iunie, simpozionul „Primul Cardinal al românilor, Iuliu Hossu, eminentă personalitate a Bisericii şi a Neamului Românesc”. 

Programul va începe de la ora 15.00 şi se va desfăşura la cinematograful „Pacea” din Gherla. La organizarea evenimentului s-au implicat: Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, Protopopiatul Greco-Catolic Gherla, UBB şi Facultatea de Istorie şi Filozofie din Cluj-Napoca, cu sprijiul Secretariatului de Stat pentru Culte din România.„Păstor de suflete şi sfinţitor de ţară, IPS Iuliu Hossu a vestit Unirea de la Alba Iulia, a străbătut de nenumărate ori Transilvania şi întreaga Românie – primind şi apelativul de „Episcop al Vizitaţiilor Canonice”, oferind din „prea-plinul dragostei sufletului” său fiecărui om care-i ieşea în cale, ocrotind orfanii, apărându-i pe cei slabi, de orice neam şi lege, şi mai ales, îndrumând sufletele pe drumul credinţei. 

image

Episcopul Iuliu Hossu a fost un erudit, dar nu a scris volume teologice, sau ştiinţifice, el a trăit cu sufletul arzând de iubire şi a murit senin, spunând cu fermitate: „Ştiu cui am crezut!”. Ultimii 22 de ani de viaţă i-a petrecut în detenţie şi domiciliu forţat pentru credinţă. A răspuns la ultima chemare a Domnului şi s-a cufundat în lumină, dar nu înainte de a lăsa generaţiilor ce i-au urmat, o preţioasă moştenire care se vrea scoasă la lumină spre întărire în credinţă“, precizează organizatorii.

image

Mai puteţi citi:

Mii de pelerini la Nicula. Mitropolitul Clujului: "Toate poruncile le încălcăm. Porunca a şasea spune să nu ucizi şi se fac atâtea avorturi. Maica Domnului e tristă"

Nicula şi poveştile ei. Două Mării, mamă şi fiică, pelerine de-o viaţă, cer Fecioarei Maria un prunc

UPDATE FOTO VIDEO Cel mai mare pelerinaj din Transilvania. Mitropolitul Clujului: "Familia tradiţională se află în criză"

FOTO Nicula lui Bartolomeu Anania. Povestea casei unde fostul mitropolit a terminat de tradus Biblia

Paşte la mănăstirea Nicula, cel mai cunoscut loc de pelerinaj din Transilvania

De ce este corect să spui „La mulţi ani”  de Sfânta Marie. Explicaţiile teologilor

ÎPS Andrei la Liturghia de la Nicula: „Numai anul trecut, în România, au fost peste 26.000 de divorţuri. Familiile se destramă cu multă uşurinţă”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite