Mii de pelerini la Nicula: Premierul Victor Ponta şi soţia lui s-au închinat  icoanei Maicii Domnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de credincioşi din toate colţurile ţării au venit la mănăstirea Nicula din judeţul Cluj, cel mai mare centru de pelerinaj ortodox din Transilvania, ca să se închine icoanei Maicii Domnului. Slujba a început şi este oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ.

UPDATE 17.43 Victor Ponta şi soţia sa au plecat de la Mănăstrirea Nicula, însă înainte premierul a declarat că va încerca să ajute cât de mult poate acest lăcaş de cult, întrucât este vorba despre cel mai mare centru ortodox de pelerinaj al Transilvaniei.

Premierul a vizitat bisericile din cadrul mănăstirii şi a început cu cea mai veche, de lemn, pe care oamenii o înconjoară în coate şi genunchi, iar la sfârşit lasă bani şi îşi pun dorinţe. La declaraţiei acordate presei, de la sfârşitul vizitei sale, Victor Ponta a spus că şi-a pus o dorinţă, dar a precizat că „nu a fost o dorinţă politică“.

UPDATE 16.50 Premierul şi soţia lui s-au închinat la icoana făcătoare de minuni. Victor Ponta a vizitat bisericile din curtea mănăstirii, poposind şi prin casa în care Bartolomeu Anania şi-a petrecut ultimii ani din viaţă.

UPDATE 16.35 Premierul Voctor Ponta a ajuns la Mănăstirea Nicula în urmă cu câteva minute. Acesta este însoţit de ministrul delegat pentru dialog social, Aurelia Cristea, şi de ministrul Transporturilor Ioan Rus. În acest moment, Ponta a intrat în bisericuţa de lemn din curtea mănăstirii, iar Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, îi va prezenta premierului Victor Ponta mănăstirea. Ponta şi-a manifestat dorinţa de a se închina la icoana Maicii Domnului. Alături de premier se află şi soţia sa, Daciana.  

UPDATE 12.52 Slujba s-a terminat, iar credincioşii au primit sarmale şi cozonac. O parte din ei şi-au împachetat lucrurile şi au plecat, iar alţii, care nu au apucat să se închine la icoana Maicii Domnului, au rămas să se roage pentru sănătatea lor, a celor dragi, pentru un trai mai bun şi noroc în familie.

Elisabeta Stan şi Elisabeta Husti sunt două femei de aproape 60 de ani care au venit pentru a doua oară la mănăstirea Nicula.Sunt din carei şi au mai fost împreună la mănăstiri din Transilvania, Niucla, Rohia, Izbuc. Spun că le linişteşte atmosfera de la mănăstire şi le place şi că oamenii bisericii sunt prietenoşi şi primitori.

"E a doua oară când vin la Nicula. Am fost şi anul trecut, dar de Buna Vestire. Acum 4 ani şi jumătate mi-am pierdut soţul şi nu reuşesc să umplu acel gol lăsat de el", spune Elisabeta Husti. Ea are patru fete şi un băiat. Două fete îi sunt mai aproape deşi sunt în Bucureşti, iar celelate două s-au mutat în străinătate, una în Franţa, iar cealaltă în Portugalia. "Cea din Portugalia are o fetiţă de 6 luni (n.r. îi dau lacrimile) şi nu am văzut-o. îmi doresc mult să o văd. Mi-au zis că vin de Crăciun", adaugă femeia.

image

"O simţim mai aproape pe Maica Domnului aici. Ne place locul, Ne liniştim sufletul", adaugă "vecina" ei din Carei.

Elisabeta Stan, nepotul Eliseabetei Husti, Elisabeta Husti au venit la Nicula FOTO: Florina Pop

Şi alţi pelerini spun că au venit să se roage pentru sănătate şi bine în familie. "M-am rugat, ca tot omul, pentru sănătate. Aici, la Nicula, îmi fac concediile, vorba vine. Eu sunt din Dej, dra locuiesc în Bucureşti şi în fiecare am, în preajma acestei sărbători îmi iau liber ca să pot veni la mănăstire", spune Rodica Cristescu, 49 de ani, economist în Bucureşti.

O familie din Târgu-Mureş a venit cu cortul şi cu unul dintre nepoţi. "M-am rugat pentru copiii mei, ca să fie înţelepţi şi sănătoşi", spune Viorica Deac (57 de ani).

UPDATE 11.00 La slujbă asistă circa 40.000 de credincioşi, potrivit estimărilor jandarmilor. În cursul după-amiezei, la mănăstirea Nicula, este aşteptat şi premierul Victor Ponta.

UPDATE 10.32 În predica sa, Mitropolitul Clujului a vorbit despre nerespectarea celor 10 porunci şi despre uşurinţa cu care sunt încălcate toate în ziua de azi.

"Porunca a cincea spune să-i cinstim pe părinţi, dar o încălcăm când suntem de acord cu eutanasierea. Dacă nu le mai sunt utili părinţii, unii îi înlătură. Nu e bine. Porunca a şasea spune să nu ucizi şi se fac atâtea avorturi, iar Maica Domnului e tristă. Nu mai vorbim de minciună, desfrâu. Toate poruncile le încălcăm, iar Maica Domnului e tristă. Ah, dacă aţi ştii cât de mult îi iubeşte Maica Domnului pe cei ce ascultă poruncile Domnului!", a spus mitropolitul.

Prelatul a mai afirmat că speră într-un viitor în care lumea să respecte poruncile lui Dumnezeu. "Noi, preoţii trebuie să fim idealişti şi să sperăm că va fi mai bine", a adăugat acesta.

nicula

UPDATE 9.53 A început slujba la Nicula, unde este înnorat, iar joi noaptea a plouat. Acum este răcoare după ce în ziua de joi,14 august, a fost caniculă şi mai multor oameni, printre care şi lui Vasile Someşanul, li se făcuseră rău. Liturghia este oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ.

La slujbă participă ministrul Transporturilor, Ioan Rus, prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, dar şi deputalul PNL Petre Roman împreună cu soţia, Ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, preşedintele PRM - aripa Funar, Gheorghe Funar, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan.

nicula

Slujba de azi, 15 august, va începe la ora 9.00 şi la ea vor lua parte, pe lângă, Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, şi doi oaspeţi din străinătate: Preasfinţitul Macarie Drăgoi de la Episcopia Română din Europa de Nord şi arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, Ignaţie Mureşanul.

Ieri, de la ora 13.00 a avut loc o procesiune religioasă în care credincioşi în frunte cu Mitropolitul Clujului şi mai mulţi preoţi au mers pe jos din oraşul Gherla la mănăstirea Nicula. Această procesiune a fost iniţiată în urmă cu 3 ani de Mitropolitul Andrei. Iar joi seara, la slujba religioasă au participat în jur de 60.000 de oameni, spun jandarmii.

Circa 1.000 de pelerini au sosit încă de miercuri, 13 august, la Nicula.

Anul trecut, la slujba oficiată de sărbătoarea Adormierii Maicii Domnului au luat parte, potrivit jandarmilor, circa 70.000 de oameni.

Imagini de la pelerinajul din 2013, AICI şi AICI.

Imagini de la pelerinajul din 2012, AICI.

Imagini de la pelerinajul de acum 66 de ani, AICI.

Imagini de la pelerinajele din anii trecuţi de la Nicula. foto: Caius Raţiu

Lăcaşul a fost atestat prima dată în 1552.

Citeşte AICI istoricul mănăstirii.

Cel mai cunoscut loc de pelerinaj din Transilvania, mănăstirea Nicula, a împlinit, în 2012, 460 de ani de la prima atestare documentară. Acolo se află icoana făcătoare de minuni a Sfintei Fecioare Maria, despre care se spune că a lăcrimat aproape o lună, între 15 februarie până pe 12 martie 1699.

Mai puteţi citi:

Nicula şi poveştile ei. Două Mării, mamă şi fiică, pelerine de-o viaţă, cer Fecioarei Maria un prunc

UPDATE FOTO VIDEO Cel mai mare pelerinaj din Transilvania. Mitropolitul Clujului: "Familia tradiţională se află în criză"

FOTO Nicula lui Bartolomeu Anania. Povestea casei unde fostul mitropolit a terminat de tradus Biblia

Paşte la mănăstirea Nicula, cel mai cunoscut loc de pelerinaj din Transilvania

Au apărut primele corturi în curtea Mănăstirii Nicula. Ultimele pregătiri la cel mai mare centru de pelerinaj din Transilvania

CFR suplimentează numărul de trenuri spre Gherla cu ocazia Sărbătorii Sfintei Maria de la Mănăstirea Nicula

15 august sau 8 septembrie: când spun românii „La mulţi ani!“ de Sfânta Maria?

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite