Liderul PRM va sesiza Parchetul în legătură cu declaraţiile şefului Jobbik: “Dacă se întâmpla în Germania sau în Franţa, individul era cercetat în arest”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Funar critică Preşedinţia şi Guvernul pentru lipsă de reacţie. FOTO: Adevărul
Gheorghe Funar critică Preşedinţia şi Guvernul pentru lipsă de reacţie. FOTO: Adevărul

Noul lider al PRM, Gheorghe Funar, critică lipsa de reacţie a autorităţilor române faţă de declaraţiile făcute de liderului partidului maghiar Jobbik la Joseni, referitoare la necesitatea obţinerii autonomiei de către Ţinutul Secuiesc. Funar spune că va sezia organele abilitate pentru luarea de măsuri.

Gheorghe Funar, noul preşedinte al PRM, a criticat Preşedinţia şi Guvernul pentru lipsa de reacţie la declaraţiile făcut la Joseni de liderul Jobbik. “Preşedintele şi premierul sunt sunt tot timpul în vacanţă şi merg pe politica struţului când se produc astfel de manifestări. Dacă o acţiune cu o asemenea temă avea loc în Germania sau Franţa, Italia, Polonia sau Israel, individul era băgat în dubă şi dus la puşcărie, cercetat în stare de arest. Sunt multe ilegalităţie pe care le-a făcut Gabor Vona, începând cu încălcarea Constituţiei şi terminând cu infracţiuni din Codul penal împotriva statului român. Procurorii trebuie să-şi facă datoria. În timp ce se derulează asemenea manifestări anti-româneşti, procurorii cercetează  spaşaga de 100 de lei pentru aflarea subiectelor la Bac sau mita de 200 de lei pentru a mitui o comisie de examen la un liceu din Bacău. Alţii, vin din Ungaria şi fac apel la acţiuni rapide şi în forţă pentru dezmembrarea României şi nu se cercetează nimic”, a mai spus Funar. 

Ce a spus liderul Jobbik


Liderul partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a acuzat sâmbătă guvernul condus de Viktor Orban că nu a ridicat chestiunile privind tratatul de pace de la Trianon şi autonomia aşa-zisului Ţinut secuiesc în cadrul forumurilor internaţionale. "Eu cred că Ungaria, dincolo de gesturile simbolice şi de iniţiativele civice, are obligaţia să încerce să dea glas acestei cerinţe în faţa forurilor internationale. Eu cred că această dispută (privind autonomia Secuimii) nu este disputa României şi Ungariei, ci una europeană. Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putinţă ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede", a susţinut Vona Gabor.

"Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie", a declarat Vona Gabor

PRM va sesiza Parchetul 


Întrebat dacă va sesiza organele statului în legătură cu ilegalităţile de la Joseni, liderul PRM a spus: “Poliţiştii au fost acolo, procurorii la fel. Le vom da noi de lucru dacă nu s-au autosesizat, probabil mâine vom avea o poziţie oficală”. “Planurile UDMR şi ale Guvernului de la Budapesta sunt cunoscute şi preşedintelui României şi premierului, dar nu vor face nimic autorităţile, nu au făcut de 20 de ani. Băsescu a jurat că respectă Constituţia şi legile statului. Nu ştiu ce-l opreşte. Probabil faptul că nici Constituţia şi nici altă Lege nu prevăd nicio sancţiune pentru cei care nu îşi respectă jurământul. Îi doare în cot de acţiunile revizioniste ale Ungariei”, a mai spus Funar. 

Citeşte şi 

Ministerul de Externe ia măsuri împotriva extremiştilor maghiari: Asumarea conflictului între Ungaria şi România - afirmaţie foarte gravă

Duşa (PSD): „Declaraţiile liderului Jobbik trebuie respinse, nu au nicio legătură cu lumea în care trăim“

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite