Ministerul de Externe ia măsuri împotriva extremiştilor maghiari: Asumarea conflictului între Ungaria şi România - afirmaţie foarte gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii Jobbik s-au adunat, în weekend, la Joseni
Membrii Jobbik s-au adunat, în weekend, la Joseni

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) aşteaptă ca guvernul de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile făcute de Jobbik sâmbătă, la Joseni. În comunicatul de duminică, 11 august, MAE precizează că „dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României“.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a adus mai multe precizări, duminică dimineaţă, într-un comunicat, în ceea ce priveşte declaraţiile tendenţioase făcute în cadrul Taberei de vară de la Joseni. „Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate şi respinge declaraţiile făcute în cadrul Taberei de vară de la Joseni, în cursul zilei de sâmbătă, 10 august 2013. Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteşte faptul că aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minorităţile naţionale, la fel ca şi aşa zisele drepturi colective pentru minorităţile naţionale, care sunt excluse conceptual din planul relaţiei bilaterale prin Tratatul politic de bază din 1996“, se arată în comunicat. 

Se aşteaptă reacţii de la Budapesta

În ceea ce priveşte afirmaţia că pentru soluţionarea aşa-zisei probleme a maghiarilor din România este necesară asumarea unui conflict între Ungaria şi România, MAE apreciază că "este extrem de gravă": „Ea contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral. Astfel de poziţionări sunt complet anacronice şi trebuie condamnate cu toată fermitatea de către toţi actorii responsabili din România, Ungaria şi Europa, în general. MAE dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României"“.

În continuare, MAE „reaminteşte că este nevoit să ia poziţie, în mod public, pentru a doua oară în decurs de o lună, faţă de declaraţiile unor oficiali ungari făcute în contextul unor şcoli sau tabere de vară organizate de teritoriul suveran al României care disonează cu Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI". „Ministerul Afacerilor Externe aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute la Joseni în cursul zilei de ieri", se mai precizează în comunicatul MAE.

Jobbik, în apărarea drepturilor maghiarilor din Transilvania

Partidul Jobbik va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui eventual conflict cu România, a declarat Vona Gabor, liderul acestui partid, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, organizată la Borzont, în judeţul Harghita.

El a mai spus jurnaliştilor că Ungaria are obligaţia de a susţine în faţa Uniunii Europene obţinerea autonomiei, revendicată de maghiarii din Transilvania, apreciind că disputele pe această temă trebuie soluţionate cât mai curând, potrivit Mediafax.

„Eu cred că Ungaria, dincolo de gesturile simbolice şi de iniţiativele civice, are obligaţia să încerce să dea glas acestei cerinţe în faţa forurilor internationale. Eu cred că această dispută (privind autonomia Secuimii) nu este disputa României şi Ungariei, ci una europeană. Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putinţă ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede”, a susţinut Vona Gabor.

Duşa (PSD): „Declaraţiile liderului Jobbik trebuie respinse, nu au nicio legătură cu lumea în care trăim“

Întrebat dacă va susţine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relaţiile dintre România şi Ungaria, preşedintele Jobbik a spus că partidul său îşi va asuma acest risc, pe care ar trebuie să şi-l asume, în opinia sa, întreaga Ungarie.

„Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie”, a declarat Vona Gabor.

„Cer presei româneşti şi românilor să înţeleagă că noi nu facem altceva decât încercăm să protejăm propria noastră rasă, propria noastră naţiune, să reprezentăm valorile şi drepturile ei.Scopul nostru nu este să acţionăm împotriva românilor, ci să acţionăm pentru maghiari şi dacă aceste naţiuni arată toleranţă, înţelegere una faţă de cealaltă, noi suntem deschişi la o împăcare istorică la nivelul Europei Centrale. Aceasta deoarece problemele noastre, dacă scoatem din ecuaţie problemele minorităţilor, sunt identice. Toate ţările (din Europa Centrală) sunt exploatate de capitalul international venit din Europa Occidentală şi ar trebui să acţionăm împreună şi nu separat împotriva acestui capital”, a precizat preşedintele partidului Jobbik.

Autonomie peste tot cuvântul

Duminică, în ultima zi a taberei, denumită "Ziua Autonomiei", vor fi abordate subiecte privind deplina libertate pentru maghiarii din Transilvania şi dreptul la autoguvernare, prezentate în cadrul simpozionului „Iniţiative civice pentru autonomie” la care vor participa Izsak Balazs, preşedintele CNS, Miren Martiarena, membru din Ţara Bascilor în Comitetul Civic al Iniţiativei Europene pentru Protecţia Regiunilor Etnice, Biro Zsolt, preşedintele Partidului Civic Maghiar şi Zakarias Zsolt, vicepreşedintele PPMT.


Liderul partidului extremist Jobbik: „Dacă apărarea drepturilor maghiarilor înseamnă conflict cu România, ne asumăm asta”

Ministerul de Externe ia măsuri împotriva extremiştilor maghiari: Asumarea conflictului între Ungaria şi România - afirmaţie foarte gravă

Vona Gabor trebuie declarat persona non grata, iar partidul său, interzis pe teritoriul României!

MAE îi răspunde lui Diaconu (PSD): „Declararea unui străin persona non grata, aplicabilă doar persoanelor  cu statut diplomatic“

Duşa (PSD): „Declaraţiile liderului Jobbik trebuie respinse, nu au nicio legătură cu lumea în care trăim“

Liderul PRM va sesiza Parchetul în legătură cu declaraţiile şefului Jobbik: “Dacă se întâmpla în Germania sau în Franţa, individul era cercetat în arest”

PES activists, despre discursul liderului Jobbik: „Maghiarii din România sunt folosiţi de diverşi populişti“

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite