Istoric din Cluj, despre Regina Ana: „Din păcate, pentru naţiunea română, a fost o regină a României în exil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regina Ana a murit. Istoricul clujean Cornel Jurju a fost impresionat de „decenţa, eleganţa şi înţelegerea profundă a Istoriei României” de care a dat dovadă cea de-a patra regină a ţării, Regina Ana.

„Sunt momente de tristeţe pentru Regele Mihai, pentru întreaga Familie Regală a României şi pentru întreaga suflarea monarhistă şi regalistă din Cluj şi  din toată România. Majestatea Sa, Regina Ana, a fost cea de-a patra regină a României, din păcate pentru naţiune română a fost o Regina a României în exil. S-a căsătorit cu Regele Mihai în 1948, dar n-a putut veni în România decât după Revoluţi din 1989. Aş spune că a avut o prezenţă remarcabilă din anii 90 şi până acum în peisajul social-public din România. După opinia mea a impresionat prin decenţă, eleganţă şi a dovedit înţelegere profundă a situaţiei, a procesului istoric prin care România a trecut după 1990 şi până prezent”, a declarat pentru istoricul Cornel Jurju, membru al Clubului monarhiştilor clujeni.  

Regina Ana a murit. „O regină înţeleaptă şi foarte inteligentă”

Întrebat despre funcţionarea Familiei Regale în continuare, Jurju susţine că este „un moment dureros, copleşitor pentru Familia Regală, iar în perioada următoare, custodele Coroanei, Alteţa sa Regală, Principesa Margareta, îşi va îndrepta eforturile către organizarea funeraliilor celei care a fost Regina Ana a României, una dintre personalităţile importante ale  ţării, chiar dacă a fost prezentă în România o perioadă mai scurtă de timp”. Istoricul nu a cunoscut-o personal, dar i-a apreciat atitudinea: „I-am văzut primele declaraţii în mass media şi m-a impresionat prin atitudinea plină de înţelegere, de generozitate, de amabilitate în raportul cu o ţară pe care n-o cuncoscuse, mi s-a părut o Regină înţeleaptă şi foarte inteligenţă, acestea două caracteristici au definit-o, după părerea mea, pentru Regina Ana”. 

O viaţă de familie excepţională

Jurju transmite condolenţe Familiei Regale din partea Clubului monarhiştilor clujeni şi a tuturor susţinătorilor moharniei şi ai Familiei Regale: „Suntem alături de ei în perioada asta de încercare. Mă gândesc în aceaşi timp la situaţia Majestăţii sale Regele Mihai I, care la rândul său e bolnav şi mă rog ca Dumnezeu să-i dea putere să treacă peste această tragedie. Ştim că între cei doi a existat relaţie deosebit de apropiată, plină de afecţiune, au avut o viaţă de familie excepţională, care s-a derulat fără fisuri pe parcursul a aproape şapte decenii”.  

Cine este istoricul Cornel Jurju

Cornel Jurju (42 de ani) a absolvit Facultatea de Isorie Filosofie, secţia Istorie (1997) din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj, având publicate, până în prezent, mai multe materiale de specialitate. Printre acestea, amintim lucrările „Familia în rezistenţa anticomunistă”, „Românii pe Frontul de Est. Războiul între moarte viaţă şi captivitate” şi „Mitul venirii americanilor. Studiu de caz: rezistenţa anticomunistă de la Huedin”. Cercetătorul clujean a semnat alături de Cosmin Budeancă, profesor universitar la UBB, cartea „Suferinţa nu se dă la fraţi...”, în care apare mărturia Lucreţiei Jurj despre rezistenţa anticomunistă din Apuseni (1948-1958). Fost membru în Colegiul de Redacţie al Anuarului Institutului de Istorie Orală, Cornel Jurju şi-a lansat recent ultima carte, „Tovarăşii împotriva Coroanei. Ideologie şi propagandă în România comunistă”.

Citeşte şi

Regele Mihai e bolnav de cancer şi se retrage din viaţa publică. Principesa Margareta preia atribuţiile regale

Diabolizarea Casei Regale a României. Cum s-a transmis propaganda murdară antiregalitate de la comunişti până la CTP şi Băsescu

Cum a abdicat Regele Mihai


Casa de Hohenzollern-Sigmaringen şi Regii României

Istoria conflictelor dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzoller

Cum era sa fie înlocuit Ferdinand cu Franz Joseph

Nunta pricipesei Ileana, ultima căsătorie monarhică din România

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite