Institutul de Transplant Cluj, abandonat de Ministerul Sănătății: problema e pasată autorităților locale

0
0

Conducerea Ministerului Sănătății ridică din umeri când este întrebată despre mutarea Institutului de Transplant Cluj, după ce, în septembrie, a stabilit că este un pericol public și are nevoie de sediu nou.  

Institutul nu are autorizație de securitate la incendii. FOTO: institutiimedicale.ro
Institutul nu are autorizație de securitate la incendii. FOTO: institutiimedicale.ro

„Este necesară relocarea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca (ICUTR) într-un spațiu care să asigure toate condițiile necesare desfășurării activității medicale și a circuitelor funcționale conform legislației în vigoare, cu termen 31 decembrie 2024”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății de la începutul lunii septembrie.

Institutul funcționează ilegal, într-un pod, fără autorizație de securitate la incendii de la înființarea lui, în urmă cu 20 de ani, de către medicul Mihai Lucan.

ICUTR este o unitate sanitară de interes public național aflată în subordinea Ministerului Sănătății. „Adevărul” l-a întrebat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dacă problema sediului ICUTR ar trebui rezolvată de minister sau de către autoritățile locale. În răspunsul primit de „Adevărul” se arată, pe de o parte, că Institutul „deține în administrare imobile din domeniul public al statului situate în municipiul Cluj-Napoca”, iar, pe de altă parte, că Ministerul Sănătății a cerut ajutor autorităților locale pentru găsirea unui nou sediu pentru ICUTR. Astfel, s-a cerut prefectului, Consiliului Județean Cluj-Napoca, Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca „identificarea la nivel local a unor spații conforme și disponibile pentru desfășurarea activității Institutului.”

S-a primit răspuns doar de la Primărie, care „a comunicat disponibilitatea în soluționarea problemei, dar nu dispune de un imobil care să corespundă necesității Institutului”.

PNNR, ultima soluție?

O altă soluție ar fi ca banii din PNRR să finanțeze Centrul de Transplant Multiorgan, un proiect al Consiliului Județean Cluj, unde ar urma să fie mutat și ICUTR.

În răspunsul primit de „Adevărul”, Ministerul Sănătății arată că Centrul de Transplant Multiorgan se află pe lista celor 49 de unități spitalicești care concurează pentru finanțare din PNRR. Dintre acestea, ministerul va alege „minimum 25 de spitale” care vor fi finanțate. În acest moment, nu există nici măcar aprobată o metodologie prin care să fie alese spitalele în care se va investi.

Chiar dacă va intra pe lista de investiții prin PNRR, este greu de crezut că Centrul va fi gata până la finalul anului 2024, când Institutul ar trebui să-și găsească un nou sediu.

Supărarea lui Rafila?

Potrivit unor informații vehiculate în cadrul ICUTR, ministrul Sănătății ar fi supărat pe medicii clujeni deoarece au luat atitudine împotriva lui Dan Sîmpălean, numit manager interimar în luna martie.

Angajații ICUTR l-au respins pe Sînpălean și au trimis un memoriu lui Alexandru Rafila, cerând să revoce ordinul prin care l-a numit în funcția de manager interimar.

„Persoana numită a făcut obiectul mai multor articole de presă, din care rezultă suspiciunea unor probleme de integritate și moralitate ale acesteia”, se arată în memoriu.

Sîmpălean, la rândul său, a trimis un memoriu Ministerului Sănătății în care arăta că a fost amenințat cu proteste și chiar cu bătaia.

Stomatologul Dan Sîmpălean a fost demis la finalul anului 2020 de primarul Capitalei, Nicușor Dan, pentru nereguli de la Spitalul Filantropia, maternitatea din București, unde a fost numit de Gabriela Firea. În final, noul manager al institutului clujean a fost ales în urma unui concurs, iar Sîmpălean a fost nevoit să părăsească Instituția.

Referitor la acuzațiile conform cărora controlul MS făcut la ICUTR ar fi fost o măsură de răzbunare pentru faptul că Sîmpălean nu a reușit să obțină funcția de director, Rafila a negat că acest lucru ar avea vreo legătură: „Corpul de control al ministrului – Serviciul Control planifică, organizează și desfășoară acțiuni de control aprobate de ministrul Sănătății, în condițiile legii, drept pentru care acestea se dispun de ministrul Sănătății și sunt prioritizate în funcție de urgențele apărute, de planul anual de control, de măsurile trasate de Curtea de Conturi a României, și, nu în ultimul rând, în funcție de numărul mare de sesizări înregistrate la nivelul Ministerului Sănătății”.

În răspuns se mai arată că acțiunea de control la Institutul clujean s-a desfășurat în baza Ordinului de ministru care a aprobat tematica de control și componența comisiei mixte de control, ca urmare a sesizărilor transmise Ministerului Sănătății de către Avocatul Poporului, dar și de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj. 

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri