Institutul de Transplant din Cluj, pericol pentru pacienți. Funcționează ilegal de 20 de ani într-un pod
0De două decenii, Institutul de Transplant din Cluj funcționează ilegal, într-un pod, fără autorizație de securitate la incendii și trebuie urgent relocat, arată Ministerul Sănătății. Cum a fost posibil acest lucru cu o instituție care a fost principalul furnizor de servicii de transplant din țară.
Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj (ICUTR) trebuie să se mute într-un alt spațiu până la 31 decembrie 2024 - transmitea Ministerul Sănătății (MS), în 5 septembrie 2022, într-un comunicat. Corpul de Control al MS a constatat, în iunie, că Institutul funcționează de la înființare, în urmă cu două decenii, într-un spațiu care în documente figurează ca „pod neamenajat”, nu are ieșire în caz de urgență și nu are autorizație de securitate la incendiu.
În schimb, în adresa prin care MS trimitea raportul către Comisia de Sănătate din Camera Deputaților se arată că ministerul a propus prim-ministrului „constituirea unui grup de lucru interministerial care, împreună cu reprezentanții autorității locale, să identifice soluțiile viabile în vederea relocării de urgență a institutului” Solicitarea s-a făcut având în vedere faptul că raportul „pune în evidență riscurile majore la care sunt supuși continuu atât pacienții, cât și personalul medico-sanitar care își desfășoară activitatea la ultimul nivel al ICUTR Cluj-Napoca având în vedere precaritatea modului de evacuare în caz de incendiu”.
În comunicarea publică, în 5 septembrie, MS vorbește despre un termen de doi ani în care institutul trebuie relocat, însă în comunicarea instituțională făcută pe 13 septembie cu Comisia de Sănătate din Camera Deputaților MS vorbește despre o mutare de urgență a Institutului de Transplant Renal din Cluj.
Risc ridicat la incendiu
Raportul, calificat drept confidențial de către Institutul de Transplant Renal din Cluj, dar intrat în posesia „Adevărul”, arată că „riscul la incendiu al ICUTR este evaluat în prezent ca ridicat”.
Indiferent cât de urgentă va fi relocarea ICUTR, un lucru e cert: de 20 de ani, de când Institutul a fost înființat, condițiile de funcționare sunt aceleași. Și nu este vorba despre un dispensar de comună.
Într-un răspuns pentru „Adevărul”, Institutul CLinic de Urologie și Transplant Renal Cluj arată că institutul este „adesea, principalul furnizor de servicii medicale de transplant din România”. De asemenea, unul din 20 de pacienți cu patologie urologică din România a fost tratat la ICUTR, iar 40% din pacienții tratați în ICUTR sunt din întreaga țară.
Raportul explică, în detaliu, cum s-a ajuns aici. În urmă cu circa 20 de ani, Institutul funcționa la etajul al treilea al clădirii cunoscute sub denumirea „Medicală II”. Conducerea ICUTR hotărăște extinderea spațiilor utile prin amenajarea podului, iar în 2001 se obține autorizație de construire pentru amenajarea a jumătate din podul de circa 1.000 de metri pătrați.
S-a construit „după ureche”
Problema a apărut la execuția lucrărilor, care au fost finalizate în 2002: amenajarea se întindea pe toată suprafața podului.
„Lucrările au fost efectuate fără respectarea detaliilor tehnice din autorizația de construire pe o suprafață dublă și funcțional diferită față de proiectul avizat, motiv pentru care lucrările nu au fost recepționate și nu a fost redactat și înregistrat un proces-verbal de recepție la finalul lucrărilor”, se arată în raport.
În același document se mai menționează că, dacă la data eliberării autorizației de construire riscul la incendiul a fost evaluat ca fiind „mic”, urmare a nerespecării proiectului inițial și a modificărilor legslative ulterioare, riscul la incendiu al ICUTR s-a modificat, fiind evaluat în prezent ca „ridicat”.
Spitalul unde s-au făcut operații în premieră în România, sute de transplanturi și unde erau aduse personalități publice precum Alexandru Arșinel și Victor Socaciu, era, în acte, pod neamenajat, fără autorizație de securitate la incendii.
Cum a fost posibil
În pofida situației de ilegalitate în care se afla, constatată de alte cinci controale ale MS, Iistitutul a continuat să funcționeze. În raport se dă o parte a explicației: Dr. Mihai Moisescu – Goia, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Cluj (DSP) a explicat că în fiecare an emitea o Autorizație Sanitară de Funcționare cu Plan de Conformare.
Deputatul Emanuel Ungureanu, din Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, care a urmărit îndeaproape activitatea ICUTR, explică faptul că „planul de conformare” este o „autorizație sanitară provizorie acordată pentru unități medicale necorespunzătoare”, cu precizarea unui termen de rezolvare a problemelor. „Acestea s-au transformat în autorizații pe zeci de ani”, explică Ungureanu.
Raportul Ministerului Sănătății găsește și vinovatul pentru această situație: „Conducerea ICUTR din perioada respectivă”, adică medicul Mihai Lucan, care între 2000 și 2006 a fost director al institutului. Până în 2017, când Lucan a fost arestat și acuzat de delapidare, explică Emanuel Ungureanu, nicio instituție nu a pus probleme ICUTR din cauza influenței acestuia.
„Lucan a operat primari, l-a operat pe Emil Boc, care după aceea l-a pus consilier personal cât a fost premier, a operat neamuri ale procurorilor DIICOT Cluj, generali din SRI, patroni de presă, jurnaliști. Lucan și-a crea un lanț de influență foarte puternic astfel că nimeni nu îndrăznea să controleze Institutul”, a spus Ungureanu.
Contactat de „Adevărul”, Mihai Lucan a refuzat să comenteze acuzațiile din raport.
Reprezentanții ICUTR au precizat că sunt de acord cu concluziile raportului și caută un nou sediu.