Guvernul împrumută 300 de milioane de euro pentru o investiţie importantă în Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa ar urma să arate Spitalul Regional de Urgenţă Cluj. FOTO: CJ Cluj
Aşa ar urma să arate Spitalul Regional de Urgenţă Cluj. FOTO: CJ Cluj

Guvernul României a aprobat Memorandumul privind negocierea contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 305 milioane de euro, pentru susţinerea obiectivului de investiţii Spitalul Regional de Urgenţă Cluj.

Memorandumul a fost aprobat, joi, într-o şedinţă a guvernului interimar condus de Florin Câţu.  Unitatea sanitară cu şapte niveluri - subsol, parter şi cinci etaje va deservi regiunea de nord-vest a ţării. Spitalul va avea 849 de paturi, 19 săli de operaţie şi va dispune de o tehnologie avansată, astfel încât să fie asigurate servicii medicale de urgenţă la cele mai înalte standarde, precum şi un act medical de calitate superioară. Acesta va beneficia de un heliport şi va avea 1.396 de locuri de parcare.

Terenul a fost preluat de către Consiliul Judeţean Cluj prin Hotărâre de Guvern în anul 2012, după care forul administrativ judeţean şi-a îndeplinit toate obligaţiile asumate pentru viabilizarea acestuia. „Astfel, forul administrativ judeţean a mutat de pe amplasament un depozit de muniţie, a demolat clădirile existente pe teren, a întocmit toate documentaţiile juridice şi de urbanism necesare, astfel încât terenul a devenit liber de orice sarcină. Totodată, administraţia judeţeană a asumat şi suportat inclusiv cheltuielile necesare realizării infrastructurii primare, respectiv realizarea de branşamente şi racorduri la reţelele de utilităţi. În plus, Consiliul Judeţean s-a asigurat de cuprinderea, în cadrul Proiectului Centurii Metropolitane clujene a minim două căi rutiere de acces spre amplasament, una din DN1 şi alta pe latura de est”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Cluj. 

În luna noiembrie 2017 Consiliul Judeţean Cluj a predat acest teren către Ministerul Sănătăţii cu situaţia pe deplin clară, pentru a se putea solicita şi obţine de către România, prin intermediul Guvernului, finanţarea europeană necesară. Comisia Europeană a aprobat o investiţie în valoare de nu mai puţin de 47 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru construirea şi dotarea Spitalului Regional de Urgenţă de la Cluj.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite