FOTO Cât mai costă o carte în ziua de azi? Gratis, dacă faci o faptă bună!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de clujeni, însoţiţi de animalele de companie, au donat cărţi FOTO: Facebook
Zeci de clujeni, însoţiţi de animalele de companie, au donat cărţi FOTO: Facebook

Un ONG din Cluj cu un nume sugestiv, „Societatea pentru Consum Responsabil“, a pus în practică o idee inedită: donarea de cărţi şi vinderea lor la preţul unor fapte bune alese de donatori. Acţiunea are şi un titlu pe măsură, „1010 moduri de a cumpăra o carte fără bani“.

Când o faptă bună îţi aduce o carte gratis este ideea care stă în spatele gestului unor tineri din Cluj. Ei sunt membri în organizaţia nonguvernamentală „Societatea pentru Consum Responsabil“ din Cluj şi azi, 29 septembrie, între orele 16.00 şi 19.00, este ultima zi în care se mai pot face donaţii la standul din Piaţa Matei.

Până acum s-au adunat zeci de cărţi, iar „preţurile“ stabilite de donatori sunt la fel de inedite ca şi acţiunea.

13 poze din 13 locuri. „Cineva a adus o carte cu 13 destinaţii de vacanţă, iar preţul stabilit de acea persoană a fost ca viitorul proprietar să facă 13 poze în 13 locuri, altele decât oraşul unde locuieşte“, spune Alexandra Freţian (21 de ani), unul dintre voluntarii implicaţi în acţiune.

O iniţiativă românească după model italian

Alexandra povesteşte că acţiunea din Cluj este inspirată dintr-un târg de carte italian, la care a luat parte vara trecută.
„Am fost în vară la un schimb de experienţă în Italia pe tema consumului, iar acolo s-a organizat un târg de carte din donaţii, iar cărţile aveau ca preţuri diverse sarcini în funcţie de subiectul lor. M-a uimit că oamenii chiar au donat o mulţime de cărţi fără ca acţiunea să fie mediatizată“, afirmă clujeanca studentă la Psihologie.

Cât costă „Ghidul nesimţitului“?

Şi ea a pus la bătaie o carte. Se numeşte „Ghidul nesimţitului“ de Radu Paraschivescu. „Cel care o va cumpăra va trebui să ridice de jos cinci ambalaje pe care le vede aruncate. Preţurile cărţilor sunt originale. Un domn ne-a adus o carte despre cum să mănânci sănătos. Preţul ei presupune ca viitorul proprietar să nu mănânce o lună de la fast-food“, explică Alexandra Freţian.

Cărţile donate vor putea fi cumpărate marţi, 1 octombrie, între orele 15.00 şi 19.00, în cadrul unui târg în Piaţa Matei.

Organizatorii acţiunii spun că evenimente de acest gen sunt la ordinea zilei în oraşele Europei.

Acţiunea este organizată în parteneriat şi cu susţinerea Centrului de Volunariat Cluj Napoca şi a platformei onlinea UseTogether.com

Video mai jos de la o acţiune similară din Europa:

1010 Ways To Buy Without Money 2013. Join us!!!! from 1010 Ways To Buy Without Money on Vimeo.

Mai puteţi citi:

FOTO  Site-ul care îţi face tiramisu şi îţi pune tapet. Bonus: te ajută să-ţi rotunjeşti veniturile

VIDEO Tinerii clujeni au creat un site de împrumutat lucruri

FOTO VIDEO Aplicaţia de pe telefon care te ajută să-i suni pe cei dragi: „În toată aglomeraţia asta ajungem să îi neglijăm pe oamenii cu adevărat importanţi“
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite