Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe. Spectacole în 13 limbi ale pământului, la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De azi şi până pe 4 decembrie, Clujul e gazda Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Manifestarea a ajuns la a cincea ediţie şi are în acest an ca temă străinul, celălalt - un subiect actual plecând de la fenomenul migraţiei în ultima jumătate de secol.

„Suntem preocupaţi de întrebări tot mai stringente şi apăsătoare: Ce înseamnă să fii european? Ce reprezintă identitatea europeană? Ce înseamnă diversitatea şi familiarul? Ce reprezintă cuvântul „străin”? Ce este „eu” şi ce este „celălalt”? Cum devine cineva străin şi în ce context? Ce înseamnă să fii identic cu ceilalţi, să fii membrul unui grup? Este oare străin acel Celălalt a cărui religie sau limbă este diferită, care aparţine sexului opus sau are idei diferite? Putem vorbi despre înstrăinarea noastră sau despre străin în particular? Putem fi străini în lume, în propria ţară, în propriul oraş, în propria casă, în propria familie şi în propria piele? O parte dintre aceste întrebări vor fi puse de spectacolele din programul de anul acesta. 11 zile, 22 de spectacole din 14 ţări, în 13 limbi – mulţi străini şi totuşi un aer atât familiar.... Puntea teatrului se lasă peste insula străinătăţii”, afirma Gábor Tompa, directorul artistic al festivalului.

La ediţia a cincea a festivalului vor fi prezente trupe din paisprezece ţări precum Germania, Luxemburg, Irlanda, Rusia şi Regatul Unit, Slovenia, Macedonia, Coreea de Sud.

Potrivit organizatorilor, prima zi de festival va debuta, joi, 24 octombrie, ora 16.00, în Sala Studio, cu spectacolul This Beach din Irlanda, textul şi regia: Feidlim Cannon şi Gary Keegan. Acţiunea se petrece pe o plajă privată locuită de o familie europeană, care este proprietara plajei, care le aparţine de mai multe generaţii. Spectacolul se va juca şi de la ora 22.00.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la ora 19.00, cu spectacolul Faust de Goethe.

Mai puteţi citi:

FOTO Festivalul Untold, prin ochii tinerilor ajunşi la Cluj: „Zici că nu eşti în România“. Cum se obţine certificatul de transilvănean

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite