FOTO Festivalul Untold, prin ochii tinerilor ajunşi la Cluj: „Zici că nu eşti în România“. Cum se obţine certificatul de transilvănean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Untold, declarat cel mai bun mare festival din Europa/Best Major Festival, este apreciat de publicul venit la Cluj nu doar datorită muzicienilor celebri invitaţi, ci şi pentru organizarea pe care o descriu ca fiind excelentă.

Untold, unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică din Europa, primeşte aprecieri unanime din partea vizitatorilor. Un festivalier din Piteşti ajuns pentru al doilea an la Cluj descrie organizarea drept „nemţească“.

Una din provocările organizatorilor Untold din 2016 se ascunde pe o alee din Parcul Central şi se numeşte „Became transylvanian în 5 minutes!“/„Cum să fii transilvănean în 5 minute“. 

Organizatorii festivalului au gândit un colţ românesc unde se regăsesc nu doar bucatele tradiţionale, specifice Ardealului, muzica populară, ci şi graiul ardelenesc, o reală provocare pentru străini. Cei care trec cele trei probe primesc un certificat de transilvănean şi pot imortaliza momentul lângă o căpiţă de fân.

coltu romanesc la untold foto florina pop

„Străinii sunt foarte şocaţi cum putem mânca grăsime“

Şi primul pas ca să devii ardelean în 5 minute începe cu faimoasa pită cu slană, ceapă şi caş, aşezate pe un suport din lemn, tradiţional, şi acoperite cu un ştergar când nimeni nu se încumetă să le încerce. De la britanici, francezi, marocani, chinezi, norvegieni până la români, toţi au gustat o fărâmă din bunătăţurile tradiţionale.

Nicole Burlacu (foto mai jos), o arădeancă aciuată la Cluj unde studiază actoria, e gazdă la standul cu mâncare.

„Lumea vine şi degustă cu mare poftă. Românilor, indiferent de zonă, le place toată combinaţia. În schimb, străinii sunt foarte şocaţi cum putem mânca noi grăsime pentru că e... grasă/because it is fat. Până la urmă au degustat din toate şi au fost destul de încântaţi de cum se îmbină dulcele de la ceapă cu caşul care n-are sare şi cu slănina. Alţi străini au venit şi au combinat caşul cu mierea. Foarte des britanicii au făcut asta, şi francezii. Avem miere cu cacao, cu cafea, miere cu nucă şi propolis, cu polen şi propolis, miere cu chimen“, explică Nicole.
image

Iar apoi urmează testul cu ţuica. „Şi, încântarea tuturor, este pălinca de prune. E din Bădăcin (n. r. satul natal al lui iuliu Maniu), de la doamna Crişan. Aici se încheie primul pas. După ce au mâncat bine şi au băut un pic să-şi încălzească grumazul pleacă la al doilea nivel“, adaugă Nicole.

Însă, ţuica nu e pentru toţi. Frumoasa gazdă îşi aminteşte că un chinez a şi scuipat-o în secunda doi: „Nu a rezistat. A fost prea mult pentru el“.

Pălinca de la standul culinar este din Bădăcin, satul natal al lui Iuliu Maniu. E afacerea Aureliei Crişan. Italienii au zis că ţuica e mai bună decât băutura lor tradiţională - grappa“, povesteşte femeia, după care înşiră numeroasele specialităţi de ţuică. Sticluţele sunt mici, iar modul în care sunt împachetate te duce cu gândul la parfumuri. Pe stand erau sticle cu pălincă de gutui, de cireşe – care, ţine să zică femeia, e greu de obţinut pentru că din 100 kilograme de cireşe ies abia 4 litri de ţuică:

„M-a întrebat un străin de ce e mai scumpă decât whishey-ul şi i-am spus: whishey-ul se coseşte şi cireşele se culeg“.

A doua probă: asculţi „Nu-i român ca ardeleanu“

Al doilea pas e să asculţi muzică populară la căşti puse pe nişte baloţi de paie alături de două perne cusute manual care-ţi iau ochii şi pe care scrie „pernă cu dor de Untold“ şi „colţ românesc“. Vineri după-amiaza, în jurul orei 18.00, căştile nu mergeau, dar când funcţionează se aud melodii tradiţionale ardeleneşti dintre care nu lipseşte „Nu-i român ca ardeleanu“.

Ultima încercare e proba graiului. Îndrăzneţii trebuie să repete întocmai cuvintele unui voluntar Untold. „Trebuie să repete după mine şi e destul de amuzant pentru că nu le iese“, spune Ana Ivanov, unul din sutele de voluntari de la festival. Şi-a dat BAC-ul, a intrat unde a dorit – Inginerie Limbi Străine (specialitate la Politehnică) - şi a venit special din Bucureşti ca să fie voluntar la acest festival.

Neamţ: „Când zic Transilvania mă gândesc, ca toată lumea, la Dracula“

Unul dintre turiştii care s-au încumetat să se oprească la standul culinar e Niklas Quitterer. Are 25 de ani şi e student la inginerie mecanică în Munchen. „Sunt prima dată la Untold, prima dată în România“, zice el. Un amic studiază la Cluj şi l-a chemat la Untold. „Mi-a plăcut mâncarea tradiţională. Când zic Transilvania mă gândesc ca toată lumea la Dracula. Îmi place muzica. Obişnuiesc să merg la Tommorowland (n. r. un festival de muzică foarte cunoscut şi apreciat din Belgia)“, zice Niklas (foto mai jos).

image

Iar dacă ar fi să compare cele două festivaluri, tânărul înclină balanţa spre Tomorrowland: „Chiar dacă sunt aceeaşi artişti care concertează, show-ul e mai bun la Tomorrowland, ca să fiu sincer. Toată lumea are feelingul că Tomorrowland este – dacă ar fi să comparăm cu fotbalul -  cel mai bun dintre cei mai buni“.

Ce zic turiştii din ţară: „Totul mi s-a părut făcut cu cap“

Soţii Stuparu au ajuns joi seara la Untold. Sunt din Piteşti şi e al doilea an când vin la acest festival. Acum au venit de dragul atmosferei, nu pentru un artist anume cum au făcut anul trecut când au vrut neapărat să-l vadă şi să-l audă concertând pe Avicii. 

Simt, ca şi clujenii, că la ediţia a doua a Untold e mai aglomerat.

image
„Anul trecut era mai intim, deşi au fost mulţi oameni. Simţeam că parcă eram în altă lume. Ne-am rupt de tot, de oraş, de acasă, de tot. Mi-a plăcut foarte mult mediul de aici, nu doar artiştii. Şi acum îmi place. E frumos totul. Scena arată mult mai bine. La fel şi jocul de lumini, se vede că s-a lucrat la el“, mărturiseşte Anca Stuparu (28 de ani; foto în dreapta cu soţul), medic stomatolog de profesie.

Soţul ei, avocat de profesie, de aceeaşi vârstă, ne-a povestit cum s-a simţit anul trecut la Untold:

„Zici că nu eşti în România. Anul trecut mi-a plăcut foarte mult organizarea. În primul rând, nu era specific României ca lucrurile să meargă brici, nemţeşte. Şi cu intrarea, standurile cum erau organizate, totul mi s-a părut făcut cu cap. Şi anul acesta la fel. Anul acesta ne aşteptam să vină mai mulţi decât anul trecut“.

„Poate că şi din cauză că totul a fost impulsionat de Prinţul Charles“

Alţi doi festivalieri care s-au împotmolit la proba a doua – pentru că nu mergea muzica - sunt Andreea Diaconu şi Alin Gheran, doi vâlceni stabiliţi la Bucureşti. Ne-au mărturisit că au făcut o parte din traseu pentru că ideea i-a încântat la culme.

„Mi se pare foarte interesant faptul că se promovează din cultura din Transilvania, care e oarecum pe val în România. Pe val în sensul că e ceva boem. Iar asta poate şi din cauză că totul a fost impulsionat de Prinţul Charles. Şi de atunci a început şi turismul să fie mai intens. Până la urmă avem o grămadă de lucruri originale: mâncarea, muzica, atmosfera prin care e prezentat totul aici - ţuica, căpiţele de fân, natură“, explică Alin Gheran (28 de ani; foto în dreapta cu prietena), IT-ist de profesie.

coltu romanesc la untold foto florina pop

Prietena lui, Andreea Diaconu (25 de ani) lucrează în marketing şi PR şi crede că iniţiativa „Cum să devii transilvănean în 5 minute“ ajută să cunoaştem mai bine propria cultură.

După ce s-au fotografiat la căpiţă, privirile lor s-au îndreptat spre tricourile de la atelierul Mândra Chic, cusute manual de femei din Făgăraş. Mesajele lor, dar şi croiul, te îmbia să iei măcar unul acasă, deşi preţul e de 60 de lei. „Am văzut şi prin Bucureşti tricouri d-astea. Sunt foarte interesante, combină oarecum tradiţia cu o chestie modernă“, adaugă Alin.

„Paznicul“ tricourilor, înşirate pe o frânghie este Alina Zară, doamna implicată direct în proiect. Din cele vreo 100 de modele la mare căutare sunt tricourile cu zmeul decât cele cu Făt-Frumos, dar şi cele mesaje tradiţionale gen: Romanian T-shirt, Făt-Frumos - Romanian Prince Charming. „Noi am făcut anul acesta o colecţie de tricouri şi insigne care sunt pe vorbele din Ardeal“, zice Alina Zară. În opinia ei, la  festivaluri, gen Untold, ar fi bine să nu lipsească un colţ românesc.

„Absolut. Vin 200.000 de oameni. Şi mulţi sunt tineri. Ei trebuie educaţi că nu există numai Coca-Cola, numai Ursus, numai vampiri“, încheie femeia.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Hardwell şi Scooter urcă pe scena Untold 2016. Secvenţe electrizante din prima seară şi programul de vineri

Din Game of Thrones la Untold. Actorul irlandez ce-l interpretează pe Hodor va mixa la festival. Programul complet al evenimentului

Încă o recunoaştere internaţională pentru Untold: creativitatea românească, premiată cu un Leu de Argint la Cannes

Surprizele festivalului Jazz in the Park 2015: Bookfest Estival la Cluj, expoziţii de artă şi multe, multe concerte

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite