Fermierii italieni, ultimatum pentru Guvernul de la Roma. „Aduceţi înapoi muncitorii români, altfel rămânem cu recolta pe câmp“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confederaţia agricultorilor italieni Coldiretti a cerut Guvernului de la Roma să negocieze cu România, astfel încât să li se permită muncitorilor români să vină la muncă în Peninsulă.

Fermierii italieni pun presiune pe guvernul de la Roma şi solicită muncitori sezonieri români. Confederaţia Coldiretti, una dintre cele mai influente, care grupează zeci de mii de fermieri, a cerut deschiderea unui canal de comunicare cu Bucureştiul pentru ca românii să revină în Peninsulă. În caz contrar, spun reprezentanţii lor, vor rămâne cu recolta neculeasă. 

Într-un comunicat postat pe pagina de internet a confederaţiei şi preluat de presa italiană se subliniază că România dădea anual cel puţin o treime dintre muncitorii sezonieri în domeniul agriculturii. Acum, fără ei, situaţia riscă să se complice. Există însă şi o soluţie: guvernul italian să negocieze cu Bucureştiul un culoar pentru libera trecere a muncitorilor care vor să muncească în Italia, după modelul Germaniei şi a Marii Britaniei, şi la fel cum intenţionează să procedeze şi Franţa.

„O soluţie pe care a ales-o şi Franţa şi care pentru Italia este obligatorie, având în vedere că, înainte de criză, în această ţară soseau în fiecare an câte 100.000 de sezonieri din România pentru recoltare. Trebuie deschis imediat un canal de colaborare cu România de unde provine circa o treime din muncitorii sezonieri angajaţi în agricultură care, cu timpul, au construit rapoarte de încredere cu societăţile agricole”, a declarat Ettore Prandini, preşedintele Coldiretti.

Italia, la fel ca şi Franţa şi Marea Britanie, a încercat fără succes să-şi rezolve problemele priciniuite de lipsa forţei tradiţionale de muncă din estul Europei apelând la italienii aflaţi în şomaj tehnic, studenţi şi pensionari. În Franţa şi în Marea Britanie, acest demers s-a dovedit un eşec, iar cele două ţări apelează din nou la muncitori sezonieri din alte ţări.

„La nivel naţional, este necesară implementarea imediată a unei simplificări a voucherului agricol care să le poată permite celor în şomaj tehnic, studenţilor şi pensionarilor italieni să desfăşoare munci în agricultură, într-o perioadă în care şcolile, universităţile, activităţile economice şi firmele sunt închise şi mulţi lucrători aflaţi în această situaţie ar putea profita de consolidarea venitului propriu prin activităţi de recoltă în agricultură”, a mai spus Prandini.

Citeşte şi 

 

Fermierii britanici, disperaţi după români: Localnicii fug de pe câmp. Agricultura e grea. Inginerii nu se descurcă aşa cum crede guvernul

 

De ce francezii nu au nevoie de români să le culeagă sparanghelul. Au 300.000 de „voluntari“, dar unii au renunţat: „Am subestimat durerile de spate“

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite