„Evitaţi carnea de vită!“ concluzia prelegerii unui cercetător de Nobel. El a vorbit la Cluj despre cauzele cancerului
0Profesorul Harald zur Hausen, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2008 pentru descoperirea rolului cauzal al virusurilor papilloma în cancerul de col uterin, a ţinut o prelegere la Cluj-Napoca despre cauzele diferitelor tipuri de cancer. Una dintre concluziile studiului prezentat este că există o legătură între incidenţa cancerului colono-rectal şi consumul de carne de vită.
“În ultimii zeci de ani am ignorat riscurile infecţiilor latente zoonotice (transmisibile de la animale la oameni/nr), cu perioade de latenţă de multe ori mai mari de 30 de ani, în apariţia anumitor tipuri de cancer şi a altor infecţii cronice?” – aceasta este întrebarea, retorică, pe care şi-a pus-o, astăzi, la finalul unei prelegeri despre cauzele cancerului profesorul Harald zur Hausen, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2008 pentru descoperirea rolului cauzal al virusurilor papilloma în cancerul de col uterin. Evenimentul organizat la Cluj-Napoca marchează finalul proiectului CEDICROM, realizat de Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca în parteneriat cu Oslo Universietssykehus HF/Kreftregisteret din Norvegia. Cercetătorul a prezentat legătura dintre consumul de carne de vită şi incidenţa mai multor tipuri de cancer, în special cel colono-rectal, în mai multe ţări ale lumii. “Incidenţa cea mai mica a cancerului colono-rectal există în India unde consumul de carne de vită este interzis prin lege”, a explicat Harald zur Hausen. El a mai arătat că incidenţa mică în ceea ce priveşte cancerul colono-rectal există în ţări precum Mongolia, Taiwan, Japonia, Coreea de Sud, mai ales în zonele în care nu s-a adoptat aşa-zisa „dietă occidentală”.
“Incidenţa cea mai mica a cancerului colono-rectal există în India unde consumul de carne de vită este interzis prin lege”
Harald zur Hausen, laureat al premiului Nobel
Evitaţi carnea roşie
“Prezentarea se leagă de implicarea unor factor biologici, bacterii şi mai ales virusuri în etiologia anumitor cancere. S-a referit în special la cancerul de colon, la relaţia dintre alimentaţia de carne roşie, carne de vită şi cancerul de colon, care este bine-cunoscută şi consacrată în literatura de specialitate. De fapt una dintre recomandările Codului european contra cancerului este de a evita acest tip de carne”, a explicat pentru “Adevărul” coordonatorul Centrului de prevenire şi control al cancerului de la Institutul "prof. dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca, Florian Nicula, unul dintre oncologii prezenţi la eveniment. Un alt punct atins de Harald zur Hausen a fost implicarea consumului de lapte în apariţia cancerelor mamare şi alţi factori etiologici infecţioşi în scleroza multiplă. “În concluzie, oamenii ar trebui să evite carnea de vită; în ceea ce priveşte laptele însă nu sunt suficiente dovezi. Şi este foarte important să se uite pe Codul Europei contra cancerului, unde sunt mai multe recomandări”, a concluzionat Nicula.
Cercetător de Nobel
Profesorul Harald zur Hausen este laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2008, pentru descoperirea rolului cauzal al virusurilor papilloma în cancerul de col uterin. Din 1983 până în 2003, profesorul zur Hausen a fost preşedinte şi membru al Centrului de Cercetare al Cancerului din Germania şi profesor de medicină la Universitatea din Heidelberg. De asemenea, este redactor şef al publicaţiei International Journal of Cancer. În anul 2008 a primit premiul International Foundation Gairdner pentru contribuţiile sale în cercetarea medicală. Din 2010, cercetătorul a devenit preşedinte al The German Cancer Aid, liderul organizaţiiilor de luptă împotriva cancerului din Europa. Domeniul specific de cercetare medicală al profesorului zur Hausen este studiul oncovirusurilor. În 1976, a publicat ipoteza că papilomavirus uman joacă un rol important în apariţia cancerului de col uterin. Împreună cu colaboratorii săi, el a identificat HPV16 şi HPV18 în cancerul de col uterin, care a dus la dezvoltarea unui vaccin HPV de succes.
Ce a învăţat Patriciu Achimaş-Cadariu la 43 de ani
Evenimentul a fost ocazionat de finalizarea programului CEDICROM (Creşterea capacităţii sectorului de sănătate românesc să pună în aplicare programe de screening organizat pentru cancerul adecvat la intervenţii de detectare precoce eficiente), finanţat din fonduri norvegiene, şi care a presupus realizare de screening pentru cancerul de col uterin în judeţul Cluj şi în regiunea de Nord-Vest, la care se adaugă şi un program pilot de screening al cancerului de sân. Aceste controale s-au realizat în comunităţi devaforizate, unde accesul la astfel de screeninguri este foarte dificil, precum comunitatea de romi din Pata Rât.
Programul are la bază principiul conform căruia cea mai eficientă metodă de a combate cancerul este profilaxia şi tratamentul din fazele incipiente ale bolii. Directorul Institutului Oncologic Cluj, Patriciu Achimaş Cadariu, a susţinut:
„În momentul acesta în lume asistam la o schimbăre importantă de paradigmă. Eu eram un enuziast al chirurgiei în ceea ce priveşte tratamentul cancerului, dar la 43 de ani înţeles că profilaxia e cea care salveză vieţi, îmbunătăţeşte evident calitatea vieţii şi face şi economii. Această schimbare de paradigmă se întâmplă acum şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj. Mă bucur că studenţii vor porni în profesie cu această paradigmă şi nu vor trebui să aştepte 43 de ani să înveţe aceste lucruri”.

Imaginea cu care profesorul zur Hausen şi-a încheiat prelegerea. FOTO: Remus Florescu
Avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a fost realizat de World Cancer Research Fund (WCRF) - Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS, a inclus carnea procesată, precum salamul, cârnaţii, micii, carnea tocată, costiţa sau şunca, în categoria "cancerigenă pentru oameni", cea mai ridicată treaptă de avertizare dintre cele cinci, alături de alcool şi ţigări. Cercetările specialiştilor WCRF indică o legătură puternică între consumul ridicat al cărnii procesate şi cancerul de colon. Potrivit acestora, există deja dovezi solide că produsele din carne procesată, consumate chiar şi în cantităţi mici, ar creşte riscul de cancer la colon.În urma cercetărilor din laborator, experţii au constat că pigmentul care dă culoare cărnii roşii, hematina, ar afecta mucoasa intestinului uman. Un alt factor de risc în apariţia cancerului îl constituie metodele de conservare prin afumare, uscare sau saramură, sau prin adăugarea de conservanţi.
CODUL EUROPEAN ÎMPOTRIVA CANCERULUI
La iniţiativa Comisiei Europene a fost adoptata Codul European împotriva Cancerului care conţine 12 puncte:
1.Nu fumaţi. Nu utilizaţi nicio formă de tutun.
2.Eliminaţi fumatul acasă. Sprijiniţi politicile în favoarea interzicerii fumatului la locul de muncă.
3.Luaţi măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă.
4.Fiţi activ fizic în viaţa de zi cu zi. Limitaţi perioadele de timp petrecute stând aşezat.
5.Adoptaţi o dietă sănătoasă: consumaţi din abundenţă cereale integrale, leguminoase, legume şi fructe. limitaţi alimentele bogate în calorii
(alimente cu conţinut crescut de grăsimi sau zahăr) şi evitaţi băuturile îndulcite. evitaţi carnea prelucrată; limitaţi carnea roşie şi alimentele cu un conţinut ridicat de sare.
6.În cazul în care consumaţi alcool de orice fel , limitaţi-vă consumul. Pentru prevenirea cancerului este mai bine să nu beţi alcool deloc.
7.Evitaţi expunerea exagerată la soare, în special în cazul copiilor. Utilizaţi produse de protecţie solară. Nu utilizaţi aparate de bronzat.
8.La locul de muncă, respectaţi instrucţiunile privind sănătatea şi securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanţele cancerigene.
9.Aflaţi dacă sunteţi expuşi iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuinţa dumneavoastră. Luaţi măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon.
10.Pentru femei: alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteţi, alăptaţi-vă copilul. Terapia hormonală de substituţie (THS) creşte riscul apariţiei anumitor tipuri de cancer. Limitaţi utilizarea THS.
11.Asiguraţi participarea copiilor dumneavoastră la programele de vaccinare pentru: hepatita B (pentru nou-născuţi) virusul papiloma uman (HPV) (pentru fete).
12.Participaţi la programele organizate de screening pentru cancer: colorectal (la femei şi bărbaţi) mamar (la femei), de col uterin (la femei).
Citeşte şi