Discipolul fraților Tate din Cluj, trimis în judecată. A făcut 2,4 milioane de euro din videochat

0
Publicat:

Vlad Obu, discipolul fraților Tate din Cluj-Napoca, a fost trimis în judecată pentru trafic de persoane. Împreună cu trei complici, acesta a determinat prin violență fizică și psihică mai multe fete să facă videochat.

Vlad Obu era un apropiat al fraților Tate. FOTO: Arhiva personală Vlad Obu
Vlad Obu era un apropiat al fraților Tate. FOTO: Arhiva personală Vlad Obu

Procurorii DIICOT Cluj au dispus trimiterea în judecată a lui Vlad Obuzic, zis Obu, patron de videochat, un apropiat al fraților Tate, și a altor trei complici. Aceștia sunt acuzați de trafic de persoane și constituirea unui grup infracțional organizat. În sarcina lui Obu s-a reținut și „instigarea publică” pentru postările de pe Tik Tok. Inculpații ar fi obținut circa 12 milioane de lei (2,4 milioane de euro) din postările fetelor pe care le obligau să posteze conținut sexual pe platforme precum Only Fans. Procurorii cere confiscarea banilor.

Ce prevede rechizitoriul

„Din probele administrate în cauză a rezultat că, în cursului anului 2021 trei dintre inculpați au constituit un grup infracțional organizat, la care a aderat ulterior și cel de-al patrulea în vederea comiterii infracțiunii de trafic de persoane”, se arată în rechizitoriu.

Aceștia au identificat și recrutat mai multe persoane vătămate de sex feminin , prin inducere în eroare cu privire la intenția de a întemeia o relație de căsătorie sau concubinaj și existența unor sentimente de iubire (metoda loverboy) pe care le-au adăpostit în imobile din județul Ilfov și municipiile București și Cluj Napoca.

„Ulterior, le-au determinat prin exercitarea unor acte de violență fizică și psihică, să producă materiale cu conținut sexual explicit pentru o platformă online dedicată adulților și să presteze activități din sfera videochatului, beneficiile materiale astfel obținute fiind însușite aproape în integralitate de către inculpați”, susțin procurorii citați de Clujust.

De asemenea, în vederea fidelizării persoanelor vătămate și pentru a se asigura că acestea vor desfășura activitățile în beneficiul exclusiv al membrilor grupului, li s-a impus să-și tatueze numele sau portretul membrului din grup care se ocupa de exploatarea lor sexuală.

Traficul de persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Instigare publică

Cu privire la unul dintre inculpați, Vlad Obuzic, s-a reținut că în perioada 2022 -2023 a îndemnat publicul, prin difuzarea de materiale scrise (carte), postarea de fișiere video pe diferite rețele de socializare și prin promovarea unui club, la recrutarea de persoane de sex feminin și obligarea acestora, prin constrângere morală, să creeze materiale cu conținut sexual explicit pe platforme online, să presteze servicii videochat sau să practice prostituția.

Procurorii au solicitat menținerea măsurii arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile față de cei patru inculpați, confiscarea specială a unităților PC, laptopurilor și telefoanelor ridicate cu ocazia perchezițiilor domiciliare, precum și a sumelor de 2.231.000 lei, 630.000 lei, 81.000 lei, 2.140.000 lei și 7.112.000 lei, cu privire la care s-a stabilit că au fost obținute de către inculpați ca urmare a publicării de materiale cu conținut sexual explicit, pe o platformă online.

Totodată s-a solicitat menținerea sechestrului asigurător asupra a trei autoturisme și un ceas (toate din categoria lux) precum și obligarea inculpaților la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat ( trei la câte 10.000 lei iar cel de-al patrulea la 6000 lei).”, a transmis DIICOT.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Cluj.

Vlad Obu și frații Tate. FOTO: Arhivă personală
Vlad Obu și frații Tate. FOTO: Arhivă personală

Discipolul fraților Tate

La sfârșitul anului trecut, Andrew și Tristan Tate au fost arestați, după ce autoritățile îi monitorizau de mai multe luni. Pe 30 decembrie 2022, ei au fost trimiși în arest de Tribunalul București. Frații de origine britanică sunt acuzați de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi viol.

Concret, Tristan și Andrew Tate sunt acuzați că foloseau o variantă a metodei cunoscută drept „loverboy” pentru a manipula și apoi obliga femei să presteze muncă sexuală (videochat și conținut pornografic) în timp ce ei păstrau câștigurile obținute astfel.

Frații convingeau femei atrăgătoare că sunt îndrăgostiți de ele, pretext sub care le cereau să se mute alături de ei într-o vilă de la marginea Bucureștiului. Odată ajunse acolo, femeile înțelegeau că nu sunt nicidecum singurele aflate în acea situație. Li se interzicea să iasă neînsoțite din casă și, sub presiunea fraților și a oamenilor de încredere ai acestora, erau forțate să lucreze zilnic pentru a produce conținut pentru rețele de socializare sau platforme de videochat.

Ei au fost scoși din arest în luna martie, însă instanța a decis ca ei să fie plasați în arest la domiciliu. În iunie, DIICOT i-a trimis în judecată. Din prima săptămână a lunii august, cei doi au redevenit liberi, însă judecătorul le-a interzis să părăsească teritoriul României până la finalizarea procesului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite