Despăgubiri-record pentru o investiție de un miliard și jumătate de euro. Doar exproprierile depășesc 200 de milioane

0
Publicat:

Guvernul României a aprobat despăgubiri care se ridică la circa un miliard de lei (200 de milioane de euro) pentru expropierea a aproape 1.600 de terenuri și imobile (1.598), în mai multe localități din județul Cluj. Totul pentru realizarea Centurii Metropolitane Cluj, obiectiv care va costa aproape 1,5 miliarde de euro.

Lucrările la Centura Metropolitană a Clujului vor avea loc în etape. FOTO CNAIR
Lucrările la Centura Metropolitană a Clujului vor avea loc în etape. FOTO CNAIR

Ministerul Transporturilor va acorda despăgubiri record de un miliard de lei proprietarilor de terenuri care vor fi expropriate pentru realizarea Centurii Metropolitane Cluj. Este vorba de proprietarii a 1.600 de terenuri în Cluj, Apahida, Baciu, Florești și Feleacu. Investiția a fost aprobată joi, 21 decembrie, de cabinetul Ciolacu. Obiectivul este inclus în cadrul Master Planului General de Transport al României și va fi finanțat prin Programul Operaţional Transport (POT) 2021-2027, dar și cu fonduri de la bugetul Clujului și de la cel de stat.

Costurile Centurii Metropolitane au fost estimate inițial la circa 998 de milioane de euro, dar inflația din ultima perioadă a dus la creșterea costurilor. Din acest motiv, în vară, valoarea contractului a fost majorată. Așa s-a ajuns ca acest obiectiv să fie estimat la 1,4 miliarde de euro.

„În ședința de astăzi a Guvernului, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a fost aprobată Hotărârea Guvernului privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional Drum Transregio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR 35 și Drumuri de Legătură, precum și aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ – teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național”, a informat Ministerul Transporturilor.

Peste un miliard de lei pentru despăgubiri

Potrivit sursei citate, suma aprobată în acest sens depășește chiar un miliard de lei.

„Suma de 1.053.732.000, aferentă unui număr de 1.598 de imobile în suprafață totală de 3.026.125 mp teren, se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în condițiile legii, în limita prevederilor bugetare anuale aprobate, la capitolul 84.01„ Transporturi”, titlul 56 „Proiecte cu Finanțare din Fonduri Externe Nerambursabile (FEN) post-aderare”, articolul 56.48 „Programe finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) aferente cadrului financiar 2021-2027”, au mai precizat reprezentanții Ministerului Transporturilor.

Centura Clujului va avea în total 42 de kilometri, iar lucrările ar urma să dureze patru ani și vor fi împărțite în mai multe etape. Obiectivul este și unul complex, iar pe traseul principal și pe drumurile de legătură sunt prevăzute cinci tuneluri. Prima etapă de realizare a Centurii Metropolitane ar avea o lungime de 23,67 km, la care s-ar adăuga aproape 20 de kilometri de drumuri de legătură. În etapa a doua, lungimea va fi cu 20% mai mică (18,6 kilometri), dar la care se adaugă alți 14 kilometri drum de legătură.

Valoarea lucrărilor din prima etapă este de 998.547.901 euro. În etapa a doua se vor realiza lucrările de la Gilău până la Florești și de la nodul cu centura Vâlcele-Apahida până la nodul 20 Câmpenești. Valoarea lucrărilor pentru acest tronson: 410.722.210 euro.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite