Declaraţiile istoricului Marius Oprea la Comisia SIPA: „SIPA a fost folosită pentru urmărirea magistraţilor şi intimidarea lor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) a fost folosit pentru urmărirea magistraţilor şi intimidarea lor”, a susţinut istoricul Marius Oprea la audierile din cadrul Comisiei SIPA. Senatorul clujean Mihai Goţiu a postat pe Facebook principalele declaraţii ale istoricului.

Comisia specială de anchetă parlamentară legată de închiderea arhivei SIPA (Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie) şi-a reluat, marţi, activitatea. Senatorul clujean Mihai Goţiu a scris pe Facebook o postare în care se arată că „o parte a presei, cea interesată în special de povestea cu Statul Paralel” a preluat numai o parte a celor prezentate. 

Ceea ce nu a prezentat presa 

Goţiu a redat printr-o postare pe Facebook ceea ce a omis presa:

„Printre invitaţi s-au aflat istoricul Marius Oprea, dar şi fostul şef al serviciului secret din subordinea Ministerului Justiţiei, Marian Ureche. Doi oameni ale căror depoziţii s-au aflat în contradicţie flagrantă. Ce a relatat presa (mă rog, o parte a presei, cea interesată în special de povestea cu Statul Paralel)? Doar ce a declarat la ieşire Marian Ureche. Nimeni nu s-a obosit să-i pună vreo întrebare şi unuia dintre cei mai avizaţi cercetători ai istoriei Securităţii şi a ”moştenitorilor” acesteia.

Pentru un minim echilibru de informare, o să redau, pe scurt, câteva din ideile transmise de Marius Oprea, aşa cum le-am înţeles eu, fără a reprezenta opinia Comisiei, ori vreo concluzie definitivă. Cele mai multe dintre acestea le-a mai susţinut în spaţiul public, dar cum au trecut ceva ani de atunci, nu strică să le reamintesc:

• SIPA a fost folosită pentru urmărirea magistraţilor şi intimidarea lor. 

• În 2002, ofiţeri SIPA au încercat să intimideze şi să şantajeze judecători de la Înalta Curte, pentru a obţine sentinţe favorabile în dosarele FNI şi Banca Religiilor.

• SIPA s-a constituit ca anexă a SRI, Marian Ureche fiind colonel plin, apoi general în acest serviciu.

• D-nul Marian Ureche a fost agent al Securităţii comuniste. Asta a fost instruit d-nul Marian Ureche să facă: poliţie politică. Să facă dosare, să afle detalii intime despre diferite persoane, pentru a le şantaja ori pentru a le transforma în informatori.

• Modul în care Securitatea controla Justiţia înainte de 1989 nu poate fi tăgăduit. Nu existau judecători care să nu respecte dispoziţiile primite de la Securitate. Asta s-a încercat şi cu SIPA.

• Ministerul Justiţiei era condus de Marian Ureche. Marian Ureche a fost agent al fostei Securităţi, iar Rodica Stănoiu (pentru cei mai tineri: fostul ministru al Justiţiei în Guvernul Năstase – n.m.) a fost informatoarea lui la Securitate, înainte de 1989. Legat de aceste afirmaţii, am fost dat în judecată de Marian Ureche, dar am câştigat procesul. 

• SIPA a făcut dosare care vizau jurnalişti şi lideri ai societăţii civile.

• Documentele din arhiva SIPA conţineau detalii despre viaţa privată, care puteau fi folosite la nevoie pentru a influenţa sau şantaja.

• Cred că arhiva SIPA n-ar trebui distrusă, dar permis accesul doar specialiştilor cu certificat ORNISS şi celor care au fost urmăriţi şi doresc să-şi vadă dosarele, după modelul CNSAS.”

„Cum Comisia nu şi-a încheiat încă lucrările, nu pot pune o concluzie finală legată de credibilitatea pe care o acord celor relatate de Marius Oprea, respectiv de către Marian Ureche. Dar pot spune că dacă vrem să aflăm motivele pentru Arhiva SIPA a fost închisă în 2005, e nevoie ştim şi ce s-a întâmplat şi înainte”, a concluzionat senatorul. 

Citeşte şi

Arhiva SIPA şi-a făcut datoria. Urmează Statul Paralel

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri