Cum a fost la Electric Castle, ediţia de pandemie. Peste 186.000 de participanţi în 10 zile FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accesul a fost posibil doar pentru cei care puteau demonstra că au fost vaccinaţi anul acesta anti-Covid, că au trecut prin boală sau dacă puteau prezenta un test negativ antigen sau PCR. FOTO: EC
Accesul a fost posibil doar pentru cei care puteau demonstra că au fost vaccinaţi anul acesta anti-Covid, că au trecut prin boală sau dacă puteau prezenta un test negativ antigen sau PCR. FOTO: EC

Primul festival de muzică de după începerea pandemiei, EC_Special by Electric Castle, a adunat timp de 10 zile peste 186.000 de participanţi. Au fost 15.000 de ore de muzică susţinute de 250 de trupe dintre cele mai apreciate la nivel naţional şi internaţional, în peste 20 de locuri din Cluj-Napoca şi de pe domeniul Castelului Banffy din Bonţida.

GALERIE FOTO

Oferta culturală EC_Special a inclus 10 lucrări fascinante de artă new media, instalaţii care au fost vizitate de peste 2,000 de persoane. În plus, la conferinţele EC_Talks, pe teme ca sănătatea mintală după pandemie, educaţie sexuală şi sustenabilitate, au participat peste 500 de persoane. 

Evenimentul de anul acesta a marcat şi o premieră: pentru prima dată, o trupă din România a adunat în faţa scenei mai mulţi participanţi decât o trupă străină prezentă la festival. S-a întâmplat la show-ul Subcarpaţi, în seara de joi, 12 august, la scena din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Directorul Electric Castle, Mihai Păun: „A fost un exerciţiu de încredere colectivă în care reînvăţăm să fim noi”

Pregătirile pentru EC_Special au început în urmă cu doar două luni

Pregătirile pentru EC_Special au început în urmă cu doar două luni, atunci când măsurile anunţate de autorităţi au permis organizarea de evenimente mari în aer liber. Încă de la început, organizatorii şi-au asumat că ediţia din acest an va avea o formă specială, sub forma unui experiment, cu mai multe evenimente în zeci de spaţii, pentru evitarea aglomeraţiei.

„Cred că a fost esenţial să organizăm anul acesta festivalul; a fost esenţial pentru participanţi, dar şi pentru noi, ca echipă. Am revenit toţi la viaţa şi la lucrurile pe care iubim să le facem ca oameni şi care ne fac oameni. A fost un exerciţiu de încredere colectivă în care reînvăţăm să fim noi. Suntem back to life!”, a declarat directorul festivalului, Mihai Păun.

Participanţii şi artiştii s-au bucurat la maximum de fiecare concert şi eveniment, iar mulţi dintre cei care au venit ca participanţi, invitaţi sau colaboratori au declarat că aveau nevoie de un astfel de festival acum, care vine ca o gură de aer proaspăt, după izolarea şi restricţiile din ultimul an şi jumătate.

„Ajută şi ca model de sănătate, şi ca model de control al pandemiei”

Prof. Dr. Daniel David a afirmat la conferinţele organizate la EC_Special, că revenirea la concerte şi la evenimente ajută starea psihică a oamenilor după pandemie.

„Cred că ajută atât ca efect psihologic asupra stării de bine, cât şi ca model de (auto)control în pandemie, şi anume că pot participa la festival doar cei vaccinaţi, trecuţi prin boală sau testaţi. Un asemenea model vreau să implementez şi la universitate, model care există deja la marile universităţii ale lumii (ex. Universitatea Harvard). Voi, organizatorii, aţi găsit spaţii suficiente chiar în aer liber, totuşi, aţi pus aceste condiţii de bun simţ. Aşadar, da, ajută şi ca model de sănătate, şi ca model de control al pandemiei”, a spus prof. univ. dr. Daniel David, psiholog şi rectorul UBB Cluj.

Artista Valeria Stoica: „Oamenii erau însetaţi să asculte live”

Ediţia specială a Electric Castle a fost gândită şi ca o scenă solidară oferită artiştilor români, care s-au numărat printre categoriile profesionale cele mai afectate de pandemie. Mai mult de jumătate din line-up-ul ediţiei speciale a fost format din grupuri şi interpreţi români.

Solistul trupei Viţa de Vie, Adi Despot, a împărtăşit cu participanţii cum a fost pentru el ultimul an şi jumătate: „Pandemia a fost îngrozitoare, depersonalizantă. Nu mai vreau să iau pauză. Trebuie să găsim soluţii, nu restricţii”, a afirmat Despot.

Artista Valeria Stoica, originară din Republica Moldova, a recunoscut că s-a gândit chiar să renunţe la muzică. „M-am întors în pandemie acasă, în Moldova. După o săptămână petrecută în Nisporeni, simţeam că dacă mai rămân, nu mă mai întorc şi mă las şi de muzică. Simţeam că trebuie să mă întorc. Oamenii erau însetaţi să asculte live”, a afirmat ea. 

Şi artiştii străini au împărtăşit că au ţinut neapărat să vină pe scena EC după un an şi jumătate de pauză. Unul dintre cei mai aşteptaţi artişti, DJ Marky, a călătorit peste 25 de ore şi a fost nevoit să petreacă 10 zile în carantină în Mexic ca să-şi poată întâlni publicul la EC_Special.

5.000 de participanţi la cele mai populare concerte

La Cluj, cele mai populare concerte, care au strâns în jur de 5,000 de participanţi, au fost cele ale lui Asaf Avidan, Aurora şi Irina Rimes din Piaţa Unirii, iar la Bonţida au făcut senzaţie zeci de artişti printre care HVOB, Sigma, Ben Bohmer şi DJ Marky.

Pe Cetăţuie, scenele de la Turnul Paraşutiştilor şi de pe Terasa Belvedere au fost locurile preferate de petrecere şi dans, iar cel mai popular DJ act a fost al lui Acid Pauli.

În total, la ediţia specială din acest an au participat 186,000 de persoane. Cel mai tânăr participant, adus de părinţii lui, are 2 luni, iar cel mai vârstnic, 81 de ani.

La festival, 70% din materia primă folosită la prepararea mâncării a provenit din Transilvania, cel mai consumat fel de mâncare la Cluj fiind tacos, iar la Bonţida - burgerul. La capitolul băuturi, preferata participanţilor a fost, de departe, berea.

Electric Castle a creat cel mai sigur mediu pentru a te bucura de muzica live

În ceea ce priveşte siguranţa, accesul a fost posibil doar pentru cei care puteau demonstra că au fost vaccinaţi anul acesta anti-Covid, că au trecut prin boală (printr-un document emis cu 15-180 de zile înainte) sau dacă puteau prezenta un test negativ antigen (nu mai vechi de 24 de ore) sau PCR (nu mai vechi de 72 de ore). 

Cei mai mulţi participanţi, peste jumătate, erau vaccinaţi, iar restul au prezentat dovada rezultatului negativ sau a trecerii prin boală.

În plus, peste 3,650 de persoane au fost testate gratuit, până vineri, în reţeaua Medlife, în clinicile din Cluj şi în punctele mobile amplasate înainte de intrarea în spaţiul de la festival. Potrivit datelor obţinute de la Direcţia de Sănătate Publică din Cluj, dintre cei testaţi în punctele mobile amplasate înaintea zonei de acces în festival, patru persoane au fost depistate pozitiv şi au fost trimise în carantină, în timp ce restul au avut un test negativ şi au putut participa la concerte. 

Promisiunea pentru anul viitor: EC 2022 cu Twenty-One Pilots, Gorillaz şi Deftones

Organizatorii Electric Castle au anunţat deja primii 3 headlineri ai ediţiei de anul viitor: Twenty-One Pilots, Gorillaz şi Deftones.

O ediţie limitată a abonamentelor pentru 2022 e deja disponibilă şi acestea pot fi cumpărate până în 18 august 2021. Detalii despre festival sunt disponibile pe www.electriccastle.ro.

Vă mai recomandăm 

Cum a fost transformat Clujul de Electric Castle Special. Zece fotografii spectaculoase

Cum organizezi un festival în pandemie. Reţeta Electric Castle: cu de toate şi fără mari vedete

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite