Zeci de mii de pelerini, ca înainte de pandemie, la Mănăstirea Nicula. Nu se poartă mască FOTO VIDEO
0
Zeci de mii credincioşi, la fel ca înainde de pandemie, au luat parte, sâmbătă, la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula. În ciuda recomandării făcute de Arhiepiscopia Clujului, aproape nimeni nu a purtat mască la procesiunile în aer liber, deşi nu s-a putut păstra o distanţă adecvată.
„Pe toată perioada prezenţei lor la Mânăstirea Nicula, credincioşii sunt sfătuiţi să poarte mască de protecţie, să respecte măsurile de distanţare şi să fie responsabili unii faţă de alţii şi mai ales faţă de ce lasă în urma lor, ştiind că păşesc într-o grădină a Maicii Domnului” - recomanda Arhiepiscopia Clujul credincioşilor.
În cadrul procesiunilor în aer liber de sâmbătă, foarte puţini credincioşi au urmat această recomandare. Nici măcar Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, dar nici alţi prelaţi nu au purtat mască. Nici zecile de jandarmi care trebuie să menţină ordinea nu au purtat mască. Când au intrat în biserică, pelerinii au purat mască.
În ceea ce priveşte punctul de vaccinare amenajat în centrul localităţii NIcula, acesta a fost vizitat de circa 20 de persoane, relatează Dejeanul.
30.000 de pelerini
„Jandarmii au raportat circa 30.000 de pelerini în cursul zilei de sâmbătă, 14 august, la Nicula pentru a sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Aceste cifre se apropie de cele înregistrate înainte de pandemie, când pe durata celor 4 zile de sărbătoare, 12 - 15 august, se adunau peste 100.000 de pelerini la Mănăstirea de la Nicula”, relatează Ştiri de Cluj.
Imaginile surprinse din dronă arată că oamenii au ocupat tot dealul de la Mănăstire.
Procesiune cu Icoana făcătoare de minuni
„în jurul orei 21:30, Icoana făcătoare de minuni a fost scoasă în procesiune pe altarul de vară al aşezământului monahal, unde a fost străjuită de tineri îmbrăcaţi în straie populare. În acest timp, au cântat pricesne în cinstea Maicii Domnului Eugenia Marinescu, cunoscuta interpretă de pricesne, şi tânăra interpretă originară din Gherla, Larisa Gurzău”, relatează Radio Renaşterea.
Apoi, de la ora 22:00, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, Înaltpresfinţitul Andrei, în sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Prohodul Maicii Domnului. Au cântat cele trei stări ale slujbei, alternativ, soborul de preoţi şi diaconi, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu, şi corul de maici al Mănăstirii bistriţene „Naşterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, alături de zecile de mii de credincioşi cu lumânări în mâini, aşezaţi pe dealurile de lângă mănăstire.
Icoana Maicii Domnului purtată în jurul biericii
„Apoi, în sunet de clopot şi toacă, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost purtată în procesiune în jurul bisericii noi, timp în care au fost cântate pricesne închinate Maicii Domnului. Alături de credincioşi a cântat părintele Ioan Roman. După înconjurul bisericii, icoana a fost aşezată din nou la demisolul bisericii noi, unde au putut să i se închine din nou pelerinii veniţi la hram”, mai arată Radio Renaşterea.
După acest moment, arhim. Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, a rostit un cuvânt de învăţătură, în care le-a spus credincioşilor prezenţi la mănăstire că rugăciunea de căpătâi a Maicii Domnului a fost: „Doamne, facă-se voia Ta!” Prin această rugăciune, Maica Domnului „ a făcut posibilă înnoirea legii, iar aceasta s-a făcut desăvârşit prin Domnul nostru Iisus Hristos”, a arătat arhim. Dumitru Cobzaru.
Apoi a fost săvârşită slujba Utreniei, iar la final au fost citite Molitfele Sfântului Vasile cel Mare.
Vă mai recomandăm
Punct de vaccinare pentru credincioşii care merg la pelerinaj la mănăstirea Nicula








