Creaturi tămăduitoare. Expoziţie inedită despre ingredientele din animale care se vindeau în vechile farmacii din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vreme de jumătate de an, Muzeul Farmaciei din Cluj găzduieşte o expoziţie inedită: „Animale vindecătoare. Ingrediente de origine animală în vechile farmacii transilvănene“.

Prima expoziţie temporară la Muzeul Farmaciei din acest an, la Cuj, vine cu poveti interesante: cum se făceau ingredientelor bizare, din animale şi insecte, care erau folosite apoi ca leacuri în vechile farmacii din Transilvania. 

„Până în secolul al XIX-lea erau utilizate pentru proprietăţile lor vindecătoare ingrediente obţinute de la specii locale, precum: praf de gândaci de frasin, scarabei de trandafir, untură de porc, coarne de cerb, bilă de taur şi sânge de capră, dar mai ales ingrediente scumpe, aduse de departe, de la specii de animale exotice: ambergris de la caşaloţi, oase de sepie, excremente de hyrax, glande de castor din Rusia, şi multe altele“, explică reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj.

Toate materialele explicative sunt bilingve, în română şi engleză. Expoziţia s-a deschis marţi, 3 ianuarie, şi îşi va închide porţile pe 30 iunie. Curioşii pot merge la muzeu de luni pânp sâmbătă - de luni, marţi, miercuri şi vineri - de la ora 10.00 la ora 16.00, iar joia - de la ora 12.00 la ora 18.00, deschis în ultima sâmbătă din fiecare lună (între orele 10.00 şi 16.00). 

image

Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca se află în Piaţa Unirii, la numărul 28. Clădirea care găzduieşte Trei secole mai târziu, în 1863, devine proprietatea familiei de farmacişti Hintz. Însă, venirea la putere a comuniştilor transformă farmacia într-o ... plăcintărie. În 1954, profesorul Valeriu Bologa reuşeşte să-i convingă pe cei de la conducere că tradiţia merită păstrată, iar spaţiul devine muzeu al farmaciei, cum este şi azi.     

Mai puteţi citi:

VIDEO Secretul Elixirului Dragostei, dezvăluit la Cluj

Bloggerii au găsit reţeta salvatoare pentru Muzeul Farmaciei

Destinaţie recomandată de Lonely Planet: Povestea Muzeului Farmaciei din Cluj

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite