Consilier PSD înfuriat pe Boc pentru că a arborat drapelul Ucrainei lângă cel al UE: „E tupeu şi neruşinare” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timp de trei zile drapelul Ucrainei a fost arborat, pe un stâlp din centrul Clujului, alături de cel al UE. FOTO: Anca Ciubăncan/Facebook
Timp de trei zile drapelul Ucrainei a fost arborat, pe un stâlp din centrul Clujului, alături de cel al UE. FOTO: Anca Ciubăncan/Facebook

Moment tensionat în şedinţa Consiliului local Cluj-Napoca: consilierul local PSD Anca Ciubăncan i-a reproşat primarul Emil Boc că a comis o ilegalitate când a decis arborarea drapelului Ucrainei lângă cel al Uniunii Europene în centrul oraşului. Primarul a susţinut că este vorba despre un mesaj simbolic.

Problema războiului din Ucraina a fost discutată în cadrul şedinţei Consiliului local Cluj-Napoca, de luni, 7 martie. 

„Partea plină a paharului constă în aceea România are cele mai înalte garanţii de securitate pe care le-a avut vreodată în istorie, făcând parte din cel mai select club al democraţiilor de pe această planetă, apartenenţa la NATO şi parteneriatul cu SUA. Avem cele mai înalta garanţii pe care o naţiune le poate avea în condiţiile vremurilor de astăzi. Deasupra acestor garanţii, numai Dumnezeu este. În rest, toate celelalte garanţii sunt asigurate. România nu are niciun risc militar. Avem această garanţie că acele tancuri şi gloanţe”, a susţinut primarul Emil Boc.  

Cum puteţi să-i ajutaţi pe refugiaţi

Edilul a susţinut că nimeni nu va putea prezice ce se va întâmpla în continuare. „Tot mai mulţi analişti spun că această criză va fi una de durată. Vom avea nevoie de un maraton pentru sprijin şi nu de un sprint. Efortul nostru va trebui să fie de durată”, a explicat el.  Mai multe ONG-uri - peste 65- sub coordonarea Primăriei - au format Grupul de sprijin cu Ucraina. S-au creat centre de donaţii pentru refugiaţi în tot oraşul.  

„Trebuie să ne pregătim pentru cei 90.000 de refugiaţi care sunt astăzi în România. Nu ştim ce vor face, dacă vor sta la Iaşi, la Cluj sau în altă parte.  Cei ce vor rămâne vor decide. Noi suntem pregătiţi pe toate componentele. Este în pregătire o ordonanţă de urgenţă care dă dreptul de a aloca resurse financiare pentru gestionarea acestor situaţii. Statutul de protecţia temporară le dă dreptul la muncă, ne pregătim şi pentru aceasta. Apoi, bineînţeles, pregătim următoarele aspecte: locuire, hrană , medicamente, educaţie pentru copii”, susţine primarul.

0751.156.044 este numărul de telefon pe care clujenii îl pot utiliza dacă doresc să ajute, indiferent cu ce, de la cazare, până la donaţii sau dorinţa de a fi voluntari. 

Schimbul de replici dintre cei doi la momentul 2 ore 38 minute. 

Moment tensionat 

La finalul şedinţei s-a consumat un moment tensionat: consilierul PSD Anca Ciubăncan a afirmat că arborarea drapelului Ucrainei lângă cel la UE s-a făcut cu încălcarea legii. 

„Legea stabileşte că pe teritoriul României drapelurile altor state pot fi arborate numai împreună cu drapelul românesc şi doar cu prilejul vizitelor oficiale de stat sau a unor festivităţi şi reuniuni internaţionale”, a precizat Ciubăncan. Consilierul local a susţinut că este solidară şi empatizează cu soarta poporului ucrainean, dar legea trebuie respectată de toată lumea, în orice context. 

„De ce nu au fost consultaţi consilierii locali? Cine a luat această decizie? Care, cine, când şi de unde sunt sursele bugetare de finanţare a acestor activităţi şi cuantumul lor. Dacă această activitate este infracţiune vreau să vă spun că eu şi colegul meu din PSD  ne dezicem de aceste activităţi. Cerem reintrarea în legalitate şi încetarea arborării drapelului altui stat cu alte dimensiuni decât cele ale drapelului României şi în alte condiţii decât cele prevăzute de lege.”

Emil Boc: „Este un gest simbolic de solidaritate”

Primarul Emil Boc şi-a asumat decizia de arborare a drapelului şi a explicat de ce a luat decizia. 

„Sunt convins că dincolo de simplu administrator sunteţi om politic şi puteţi să vedeţi pădurea din cauza copacilor. Este o chestiune ce ţine de securit României, Europei şi lumii şi e momentul să ne pierdem în detalii administrative. Trebuie să arătăm ataşamentul nostru faţă de ce valorile democraţiei, ataşament faţă de Vest şi să condamnăm fără echivoc orice atitudine revizionistă. Tăcerea înseamnă complicitate. A nu luat atitudine înseamnă complicitate şi încurajarea acţiunilor revizioniste”, a susţinut primarul.

Boc a susţinut că s-au făcut mai multe gestul simbolice de solidaritate cu Ucraina precum iluminarea unor poduri şi a unor clădiri ale administraţiei în culorile drapelului ţării vecine. 

Arborarea drapelului Ucrainei lângă cel al UE s-a făcut, doar pentru trei zile ( de joi până duminică), ca un gest simbolic pentru a semnale o decizie istorică a UE – de accelerare a aderării Ucrainei la comunitatea europeană, a explicat primarul. 

„Din cei  4-5 stâlpi din acea zonă unde erau arborate steagul României şi cel al UE, pe unul au fost arborate, timp de trei zile, steagul Ucrainei şi cel el UE. Pe restul, apare steagul Ucrainei alături de cel al României.  Am dorit să semnalăm un moment istoric: acela că Parlamentul european a decis accelerarea procedurii de aderare Ucrainei la UE. Eu am cerut, la reuniunea din Marsilia, ca şi Moldova să fie în aceeaşi ecuaţie de aderare accelerată”, a arătat primarul. 

Edilul a arătat că începând de duminică, pe stâlpul respectiv au fost arborate steagurile României şi Ucrainei, ca o expresie a solidarităţii. 

Ciubăncan a postat pe pagina sa de Facebook, cu câteva zile înainte, fotografia cu drapelele UE şi Ucrainei cu  următorul mesaj: „Azi cineva , undeva a dat un ordin! Frumos să fim solidari cu UCRAINA! Dar să dai steagul României jos , e tupeu şi neruşinare!”

Ciubăncan: „Tupeu şi neruşinare”

Ciubăncan a cerut un drept la „replică”: „Vă înţeleg, viziunea este a dumneavoastră. Dar să nu uitaţi că existăm şi noi, consilierii locali şi factori decizionali suntem toţi împreună. Nu puteţi lua hotărâri unilaterale. Acesta a fost mesajul şi semnalul meu”. 

Primarul a asigurat-o că atunci când va fi cazul, va cere şi opinia Consiliului local. „Această decizie trebuia să fie  decizia noastră comună”, a revenit social-democrata. „Dacă aveţi alte valori pe care le împărtăşiţi, aveţi o tribună pe care le transmiteţi. Dacă nu, suntem de aceeaşi parte a baricadei”, a răspuns Boc. Ciubăncan a insistat că legea nu este respectată. „E opinia dumneavoastră, o respect dar nu sunt de acord cu ea”, a concluzionat Boc. 

    

Vă mai recomandăm:

VIDEO Campanie electorală PSD cu un boxer xenofob: „Să vă iau defuncţii şi pe voi pe muşchiul cavernos cremaster!”

 

Primii refugiaţi din Kiev au ajuns la Cluj. „Cartierul lor a fost printre primele bombardate. Au fost impresionaţi până la lacrimi de primire“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite