Cele mai eficiente metode de încălzire a locuinței: pompa de căldura versus centrala pe gaz

0
Publicat:

În condițiile prețului plafonat la gaz și curent, costurile de exploatare sunt relativ similare, fie că vorbim de o pompă de căldură aer-apă sau de o centrală pe gaz, susține expertul consultat de „Adevărul”. După eliminarea plafonărilor, situația se schimbă radical.

În acest moment, prețurile la gaz și energie electrică este plafonate. FOTO: Adevărul
În acest moment, prețurile la gaz și energie electrică este plafonate. FOTO: Adevărul

Inginerul Andrei Bejan, manager la Academia Romstal, explică pentru „Adevărul” cât de profitabilă este o pompă de căldură. L-am întrebat care sunt cele mai eficiente și cele mai populare pompe de căldură în România.

Pompele de căldură diferă în funcție de sursele din care este transferată căldura: aer, apă sau sol.  

Pompele de căldură cele mai implementate și soluția optimă cost-beneficiu pentru case/sectorul rezidențial este reprezentată de pompele de căldură aer-apa (care transferă căldura din aerul exterior), având un cost de investiție substanțial mai mic față de pompele de căldură sol-apa (care folosesc energia solului pentru a produce căldură sau pentru răcirea locuinței) - cu aproximativ 50%), însă o eficiență cu aproximativ 20-40% mai scăzută”, susține Bejan.

Pompele de căldură geotermale (apă-apă sau sol-apă) reprezintă o soluție în special pentru clădirile mari sau pentru clădirile unde avem nevoie să facem multă răcire, precizează inginerul.

„Pompele de căldură apă-apă (folosesc apa subterană din stratul freatic drept sursă pentru producerea căldurii) sunt cele mai eficiente soluții de încălzire/răcire, în acest moment, iar eficiența medie a acestora se apropie de cea a pompelor de căldură sol-apă ținând cont de gradul de accesorizare. Dacă un beneficiar are pânza freatică foarte aproape de cota 0, atunci pompa de căldură sol-apă poate fi alegerea optimă, iar dacă un beneficiar dorește cea mai bună/eficientă pompă de căldură sol-apa este soluția potrivită pentru acesta. Totuși, pompele de căldură aer-apa vor fi în continuare cele mai implementate de pe piață locală și europeană datorită costului mai redus de investiție”, detaliază expertul.

Cât costă și cât consumă

„O soluție completă de pompă de căldură aer-apă pentru o casa de 100 mp bine izolata (mă refer aici inclusiv la accesorizarea din camera tehnică), poate costa între 5.000 și 10.000 de euro în funcție de specificul casei, brandul ales și nevoia de automatizare a instalației. Este important de menționat că pompele de căldură vor funcționa cel mai eficient cu încălzirea în pardoseală, apoi cu ventiloconvectoarele, iar cu radiatoare eficiența poate scădea cu până la 50% dacă nu sunt dimensionate corespunzător. Prin comparație, un sistem cu pompa de căldură geotermala va avea un cost de investiție cu până la 50-80% mai mare”, detaliază Bejan.

În ceea ce privește consumul, pentru o casa de 100 de metri pătrați, o pompă de căldură aer-apă va consuma între 2.000 și 3.500 kWh pe sezonul de încălzire, în medie aproximativ 2.600 kWh/sezon, adică circa 430kWh/lună în medie, susține inginerul. El adaugă că valorile pot varia în funcție de specificul clădirii și obiceiurile de consum ale ocupanților.

„Acest consum va determina costuri între 2.000 și 4.500 de lei/sezon de încălzire, în funcție de furnizorul de energie ales și plafonarea prețului la energie electrică. Prin comparație, un sistem cu pompă de clădură geotermală va avea un consum și costuri cu până la 20-40% mai mici”, preciează Bejan.

Ce avantaje și ce dezavantaje are pompa de căldură?

Avantajul unei pompe de căldură aer-apă este că avem de-a face cu o soluție „plug&play”, care nu necesită branșament la gaz, nu necesită întreținere periodică pentru o soluție pe biomasă (nu necesită coș de fum, încărcare cu lemn sau curățarea cazanului), susține directorul Academiei Romstal.

„De asemenea, pompa de căldură poate fi alimentată cu energie electrică de la un sistem fotovoltaic, ceea ce poate asigura independența energetică parțială a utilizatorului. Pompele de căldură geotermale au de asemenea avantajul că nu depind de temperatura exterioară, fiind mai stabile în funcționare și având o eficiență relativ constantă”, completează specialistul.

Dezavantajul pompei de căldură aer-apă este, spune Bejan, că avem nevoie de un branșament electric mai generos, trifazic la puteri de peste 12kW, adică la suprafețe mai mari ale casei.

Eficiența pompei de căldură aer-apă scade atunci când temperatura exterioară scade sau folosim echipamente de înaltă temperatură la interior (ex: radiatoare). De asemenea, este importantă calitatea energiei electrice furnizate pentru a asigura o durată mare de viață a pompei de căldură.

Pompă de căldură sau centrală pe gaz

În loc de concluzie, l-am rugat pe Andrei Bejan să compare avantajele/dezavantajele celei mai populare pompe de căldură în România cu varianta clasică de centrală pe gaz.

„Comparând pompele de căldură cu centrala pe gaz, acestea au dezavantajul costurilor de investiție mai mari și a faptului că uneori necesita branșamente electrice mai mari. În acest moment, ținând cont de prețul plafonat al gazului și al energiei electrice, costurile de exploatare în cazul unei centrale pe gaz și a unei pompe de căldură aer-apă sunt relativ similare, însă odată cu eliminarea plafonărilor, costurile cu utilizarea unei pompe de căldură vor fi de până la 3-4 ori mai mici cu o amortizare a investiției în 3-5 ani, în funcție de furnizorul de energie ales”, susține specialistul.

Avantajul major, spre deosebire de centralele clasice, este că putem produce energie electrică local cu un sistem fotovoltaic asigurând parțial independența energetica a imobilului și, de asemenea, eliminăm un factor local de poluare, respectiv coșul de fum, completează el.

„De asemenea, în cazul pompelor de căldură, nu mai avem nevoie de branșament de gaz, rezultând siguranță sporită în exploatare. Din acest motiv, cererea de pompe de căldură în ultimii doi ani a crescut foarte mult și estimăm că în următorii 3-5 ani, pompa de căldură aer-apă va fi cel mai implementat echipament de încălzire”, concluzionează specialistul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite