Cum trebuie ales un sistem fotovoltaic, cât costă şi câţi bani poţi lua de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
panouri fotovoltaice acoperis

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat recent că Ghidul de finanţare pentru programul privind montarea panourilor fotovoltaice va fi lansat până la data de 15 octombrie. În materialul ce urmează vă prezentăm câteva date despre cum trebuie ales un astfel de sistem fotovoltaic, cât costă şi ce sume pot accesa beneficiarii de la stat.

Cu ajutorul furnizorilor de panouri fotovoltaice vom prezenta modul de dimensionare corectă a componentelor unui kit fotovoltaic 2kw on-grid cu baterii (cu stocare). 

Fiecare componentă în parte a sistemului fotovoltaic, panourile fotovoltaice, invertorul hibrid ongrid, bateriile solare trebuie alese în funcţie de consumatorii din locuinţă pe care doriţi să o alimentaţi având ca obiectiv o investiţie minimă şi o recuperare a investiţiei rapidă.

Având în vedere că este o investiţie care se recuperează în câţiva ani, toate aceste componente au preţuri de achiziţie ridicate comparate cu bugetul unei familii în România.

Cine determină cât costă un sistem fotovoltaic ? Totalul consumatorilor pe care-i ai în locuinţă şi doreşti să-i alimentezi cu energie precum şi obiceiul de consum (în ce parte a zilei sau perioadă a  anului ai nevoie de aceste electrocasnice sau utilaje).

Vom folosi în acest articol un sistem de 2kW cu conectare la reţea şi baterii şi vom exemplifica utilizarea lui în 2 cazuri diferite - o locuinţă medie si un birou mediu. Invertorul hibrid va fi un invertor cu regulator de încarcare MPPT inclus, cu posibilitatea de conectare la reţea pentru a asigura necesarul de energie în zilele fără soare dar şi cu posibilitatea de a injecta în reţea dacă doreşti să devii prosumator.

Luăm exemplul unei locuinţe care are următorii consumatori: frigider, TV, maşină de spălat , calculator, iluminat interior, iluminat exterior şi pe perioada verii un aer condiţionat. Total consum anual 2.1MW, iar puterea maximă instantanee nu depăşeşte 2500W. Familia are obiceiul de a consuma energie electrică în weekend şi zilnic seara.

În cazul unui birou, cu 2 calculatoare, aer condiţionat, frigider, iluminat interior şi sistem de supraveghere,  majoritatea consumului de energie electrică se face în timpul zilei. Total consum anual este de 3.8 MW, iar puterea maximă instantanee nu depăşeşte 1,73 kW.

Sistemul va avea aceeaşi putere instalată, 2kWp realizată cu panouri fotovoltaice de 260W , invertor hibrid cu capacitate de stocare şi posibilitate de injecţie în reţea.

Analiza în cazul locuinţei:

- sistem de stocare de 2kWh 

tabel 1

Folosind baterii cu capacitatea de 2kWh se vor folosi anual 715kW din reţea şi 509kW vor fi injectaţi. 

-sistem de stocare de 8kWh

tabel 2

În cazul unei capacităţi de stocare mai mari, surplusul în loc să fie injectat în reţea va fi stocat şi va reduce şi aportul de energie din reţea.

Anual se vor utiliza doar 212kW din retea şi nu se va mai injecta nimic. 

-sistem de stocare de 16kW

În acest caz se va obţine doar o mică scădere a cantităţii de energie din reţea de la 212kW anual l a 206kW anual iar energia injectată în reţea rămâne 0. Costul de dublare al capacităţii de stocare de la 8lkWh la 16kWh nu este justificat şi este posibil ca în funcţie de tariful energiei injectate în calitate de prosumator să nu fie rentabilă nici creşterea capacităţii de la 2kWh la 8kWh.

În cazul în care locuinţa ar fi fost izolată şi nu s-ar fi putut lua energie din reţea pentru acoperirea necesarului pe perioada iernii, respectiv injecta surplusul de energie vara, ar fi trebuit să folosim un generator la care costul Kw este foarte ridicat în loc de reţea, iar vara surplusul de energie care  ar rezulta s-ar pierde. În cazul locuintei izolate capacitatea optima de stocare e 8kWh.

Analiza în cazul biroului.

-capacitate de stocare de 2kWh

tabel 3

kitul fotovoltaic va avea nevoie din reţea de 1680kW anual, producţia fotovoltaică fiind utilizată mai ales pentru consumul biroului şi mai puţin pentru încărcarea bateriilor solare.

-capacitatea de stocare de 8kWh

În acest caz, aportul din reţea este de 1676kW, aproape identic cu primul caz.

-capacitate de stocare de 16kWh

În acest caz aportul de energie din reţea este de 1655kW, aproape identic cu primul caz.

Concluzia: creşterea capacităţii de stocare prin achiziţia de baterii solare nu va rezolva problema ţi va aduce o cheltuială importantă în bugetul firmei. De preferat este să se crească numărul de panouri fotovoltaice.

Cât costă un sistem de panouri fotovoltaice

Preţurile variază de la producător la producător, în funcţie de capacitatea de stocare şi de ce anume conţine kit-ul.

Astfel, preţurile pentru un kit fotovoltaic On Grid de 3 KW pornesc de la 3.500 euro, fără TVA, ajungând să se apropie de 10.000 euro, fără TVA în cazul unuia mai performant.

De obicei, un kit fotovoltaic On Grid complet este alcătuit din:

- Panou fotovoltaic 260W - garantie 20 ani - 12 buc

-Sistem de prindere pe acoperis inclinat - 12 panouri

-Invertor On Grid ZCS 3000W -1 buc

-Cablu solar 50m 

-Tablou siguranţe

Invertorul are inclus modulul de monitorizare de la distanţă al producţiei fotovoltaice.

Sistemul fotovoltaic poate alimenta consumatorii obişnuiţi dintr-o locuinţă, iar surplusul să-l injecteze în reţeaua naţională.

Pe perioadele când producţia fotovoltaică nu poate acoperi întregul necesar de consum, energia este preluată din reţea.

Sistemul nu se poate folosi în locaţiile unde nu există racord la reţeaua naţională.

Gavrilescu: Românii pot deconta până la 4.600 euro

Ghidul de finanţare pentru programul privind montarea celulelor fotovoltaice va fi lansat până la data de 15 octombrie, a spus ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, adăugând că fiecare român care doreşte să-şi monteze o astfel de celulă fotovoltaică va putea deconta până la 4.600 de euro.

"Montarea celulelor fotovoltaice este un program care trebuie să înceapă şi avem la ora actuală nu o sumă foarte mică, pentru că este vorba de 100 de milioane de euro, iar împreună cu Ministerul Dezvoltării şi cu Ministerul Fondurilor Europene, prin Administraţia Fondului de Mediu, vom putea să lansăm proiectul. Ghidul de finanţare îl vom lansa până la 15 octombrie, astfel încât fiecare român care doreşte să-şi monteze o astfel de celulă fotovoltaică, care să aibă putere de 3 KW, să o poată face, iar noi dăm un bonus. Suma până la care noi putem să decontăm este de 4.600 de euro", a spus şeful de la Mediu, la Antena 3.

Aceasta a precizat că un lucru extrem de important este că această celulă fotovoltaică poată să producă curent electric, iar 26.000 de gospodării din România pot să devină mici producători.

"Un lucru extrem de important este că celula fotovoltaică poată să producă curent electric şi poţi să o foloseşti pentru toată aparatura electrocasnică şi iluminatul din casă, poţi să îţi încălzeşti apa şi, nu în ultimul rând, cu ajutorul Parlamentului şi al Ministerului Energiei, cărora trebuie să le mulţumesc, este că reuşim cu suma pe care noi o alocăm ca 26.000 de gospodării din România să devină mici producători. Adică surplusul de energie pe care tu îl produci să poţi să îl bagi în reţeaua naţională de electricitate", a precizat Gavrilescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite