Cea mai mare comună din ţară îşi face universitate cu 10 milioane de euro. Cu ajutorul penticostalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Creştină Pro Integritate, de rit penticostal, al cărui preşedinte este patronul „ATP Exodus” din Baia Mare, Mircea Cirţ, a semnat recent cu primăria din comuna clujeană Floreşti contractul care va permite construirea unei universităţi şi a unui campus modern. Investiţia a fost evaluată la 10 milioane de euro. Comuna Floreşti este cea mai mare din ţară şi are, potrivit ultimului recensământ, 27.000 de locuitori.

Universitatea va avea facultăţi de management, economie, juridic, asistenţă socială şi inginerie. Reprezentanţii Asociaţia Creştină Pro Integritate, care finanţează construirea universităţii, speră ca noua instituţie de învăţământ superior să îşi deschidă porţile din anul universitar 2015/2016.

Imobilul se va construi pe un teren de aproximativ 10 hectare de teren în zona Cetatea Fetei din Floreşti. Proiectul include clădirea instituţiei, care va cuprinde sălile de curs, spaţii verzi, teren de sport, precum şi spaţii de cazare pentru studenţi şi profesori.

„Această investiţie va aduce anual aproximativ 800.000 de lei la bugetul local al comunei Floreşti, prin plata concesiunii terenului, redevenţelor, impozitului pe clădiri, dar şi din cota de 17,5% din impozitul aferent profesorilor. Este una dintre cele mai semnificative investiţii realizate, în ultimii ani, în localitate, care are beneficiul de a contribui şi la dezvoltarea pe orizontală a altor servicii, conexe, realizate de operatori privaţi“, a spus primarul comunei Floreşti, Horia Şulea.

Floreşti este cea mai mare comună din România, având peste 27.000 de locuitori. Aici funcţionează însă doar şcoli generale - două şcoli cu clasele I-VIII în satele Floreşti şi Luna de Sus şi una cu clasele I-IV în satul Tăuţi -, nefiind înfiinţat niciun liceu.

Pavel Rivis-Tipei, preşedintele Cultului Penticostal din România, speră ca universitatea să fie ridicată în următorii trei ani, urmând ca apoi să fie solicitate avizele de functionare şi atestare din partea Ministerului Educaţiei. Acesta mai zice că s-a ales judeţul Cluj deoarece 70% din bisericile penticostale din ţară se află în Ardeal, potrivit ziardecluj.ro.

Deşi mult timp nu a făcut nicio declaraţie legată de o eventuală implicare în proiectul construirii unei universităţi la Floreşti, omul de afaceri Mircea Cirţ, patronul „ATP Exodus” din Baia Mare şi preşedintele asociaţiei Pro Integritate, a confirmat, într-un comunicat, că asociaţia în fruntea căruia se află va face, din temelii, o universitate în Floreşti.

„Putem acum confirma că Asociaţia Pro Integritate a demarat un proiect la care ne gândeam de mult: o instituţie de învăţământ superior în care educaţia să meargă mână în mână cu valorile morale în care cu toţii am fost crescuţi, indiferent de confesiune, dar de care uneori e greu să ne amintim în tumultul vieţii cotidiene. Scopul nostru este de a pregăti tineri care să ne ia locul într-o bună zi, nu doar să conducă organizaţiile sau poate un departament din cadrul lor, dar care atunci când părăsesc organizaţia să se descurce singuri, să conducă şi să dezvolte alţi oameni şi alte organizaţii. Dacă tot ce urmărim este să câştigăm, nu merită efortul. Este vremea să pornim mariajul dintre mediul de afaceri care înţelege nevoia de a investi în învăţământ şi universitatea bazată pe etică şi performanţă, a declarat Mircea Cirţ.

Cine este asociaţia care dă banii

Asociaţia Pro Integritate promovează educaţia creştină şi sprijină familiile nevoiaşe. A fost fondată în 2012, are sediul social la Baia Mare, de unde este şi omul de afaceri care o conduce - Mircea Cirt, patronul „ATP Exodus” din Baia Mare. Asociaţia are ca membri aproximativ 50 de oameni de afaceri din ţară.

Mircea Cirţ, director general ATP Exodus, este unul dintre cei mai mari dealeri auto din ţară şi conduce un business de peste 70 de milioane de euro. Compania deţine Centrele Autorizare de Vânzări şi Service pentru Mercedes-Benz, Mazda, Opel şi MAN şi divizia de Auto Rulate.

Grupul ATP Exodus, furnizor de piese si accesorii auto si dealer al marcilor Mercedes-Benz, MAN, Mazda si Opel, a avut anul trecut o cifra de afaceri de 71,3 milioane euro, nivel similar cu cel din 2011, si isi propune un avans de 15% in 2013, pana la 82 milioane euro.

Vă recomandăm şi:

Primăria Floreşti, care administrează cea mai mare comună din România, vrea să înfiinţeze o universitate
 

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite