Imobil de epocă de la 1800, în pragul demolării. Fondurile europene pentru reabilitare s-au pierdut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Pruncu, una dintre cele mai frumooase în anul 1930 FOTO: Arhivele Naţionale Vrancea
Casa Pruncu, una dintre cele mai frumooase în anul 1930 FOTO: Arhivele Naţionale Vrancea

Casa Pruncu era în anii 1930 era printre cele mai frumoase clădiri din Focşani, din punct de vedere arhitectural, iar astăzi se pregăteşte să fie demolată.

Corpul B al Colegiului Naţional "Al. I. Cuza" din Focşani va fi demolat. Actuala conducere a liceului a cerut, zilele trecute, autorizaţie de la primărie pentru a "rade" clădirea de pe faţa pământului.

Este una dintre cele mai frumoase imobile pe care le-a avut municipiul Focşani, cu o arhitectură specială, care a aparţinut unui celebru antiunionist, Iordache Pruncu. Casa a fost cumpărată înainte de Al Doilea Război Mondial de statul român de la moştenitorii proprietarului.

În imobil a funcţionat până în 1995 unul din corpurile liceului. După declasificarea sa din lista monumentelor istorice, casa a fost la un pas să fie reabilitată cu fonduri europene, cu destinaţia de sală de festivităţi pentru prestigiosul colegiu, dar în „bun“ stil românesc, în anul 2015 s-a pierdut finanţarea de 1,1 milioane de lei, bani care s-au aflat mai bine de un an în conturile liceului. 

Banii nu au putut fi cheltuiţi din cauza unui litigiu între primărie şi firma care a câştigat licitaţia pentru construcţia sălii de festivităţi.

Alt proiect nu s-a mai făcut, şi pe fondul degradării accentuate, devenind nu numai un pericol pentru elevi, ci şi raiul şobolanilor, conducerea liceului a întreprins toate demersurile să o demoleze, lucru care se va întâmpla anul acesta.

FOTO: Clădirea s-a degradat constant şi va fi demolată FOTO Ştefan Borcea

casa pruncu

"Vechimea clădirii este impresionantă. Ea figura pe o hartă a Focşanilor Moldovei la 1855 şi cu siguranţă era construită mai devreme, poate imediat după 1827, când Iordache Pruncu s-a instalat în Focşani şi s-a căsătorit cu o localnică. Alături de această proprietate se mai poate admira, de către cei care mai aruncă o privire, gardul monumental construit din cărămidă şi astupat deasupra cu un acoperiş din tiglă roşiatică", relatează pentru „Adevărul“ istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Impozite de 500% pentru proprietarii caselor de patrimoniu în paragină. Viceprimar: „Focşaniul are o istorie călcată în picioare“

FOTO: Casele monument ale fostelor personalităţi din Focşani zac în uitare

 

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite