Secretul fripturii de miel perfecte. Cu ce se unge carnea ca să fie gustoasă, cât se ţine la cuptor
0Pentru o friptură de miel aromată şi suculentă, gospodinele trebuie să respecte câteva reguli simple. O reţetă cu care nu veţi da greş este cea a regretatului gastronom Radu Anton Roman, apărută în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Ingrediente:
1 tavă suficient de mare
miel bun (6-8 kg) uşurat de cap şi gât, de măruntaie şi partea de jos a picioarelor
sare, piper
200 ml untdelemn
200 g unt
2 pahare vin alb
6 - 10 coroniţe de usturoi verde
o căpăţână de usturoi vechi
Mod de preparare:
Se pisează usturoiul. Mielul nu se spală, se şterge doar cu o ţesătură uscată pe din afară; pe dinăuntru se curăţă cu un şervet udat în apă cu oţet. Se freacă intens carnea cu sare, usturoi şi piper, apoi cu ulei.
Se aşază tava cu unt şi ulei în cuptorul încins şi, când sfârâie grăsimea, se potriveşte mielul cu spinarea în sus. Se înteţeşte focul. Se unge cât de des cu grăsime carnea pentru a deveni şi mai gustoasă până prinde crustă şi culoare.
Focul se domoleşte, acum coaja s-a format, se toarnă vinul peste carne, ne pregătim de o aşteptare activă de ungători cu ora (pentru că o să tot ungem vreun ceas friptura noastră cu tot ce e prin tavă şi cu câtă apă cere până intră uşor furculiţa). Presarăm usturoiul peste carne şi sos, împodobim mielul pentru ultimul său drum cu coroniţele de usturoi verde şi-l mai lăsăm încă zece minute în cuptor, să se desăvârşească.
Gazetarul, pasionat de gastronomie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă recomandăm să citiţi şi:
: