Secretul unui cozonac pufos. Care sunt cele mai gustoase 3 tipuri de umplutură
0Dacă nu ai vrut să faci până acum cozonac, deoarece îţi era frică că nu o să iasă pe gustul celor dragi, reţeta şi tipurile de umpluturi propuse de click.ro îţi pot fi de folos.
Reţeţă de cozonac cu mac
Cozonacul cu mac este cozonacul clasic, care nu poate să lipsească de la niciun eveniment important dintr-o familie românească. Aşadar, dacă este prima dată când prepari un astfel de fel de cozonac, nu-ţi fă griji, este unul foarte simplu şi uşor de pregătit.
Ingrediente:
Pentru aluat:
500 de grame de făină albă cu un procent ridicat de proteine (peste 10)
30 de grame de drojdie proaspătă / 10 grame de drojdie uscată
20 de grame de zahăr
200 de ml. de lapte călduţ
25 ml. de esenţă de rom
3 ouă: 1 ou întreg / 2 gălbenuşuri
8 grame de sare
1 plic de zahăr valininat
Coaja rasă de la o lămâie sau portocală
130 de grame de zahăr pudră
100 ml. de ulei
Umplutură
250 de grame de mac măcinat
150 ml. de lapte
2 ouă - 2 albuşuri
80 de grame de zahăr
Coaja rasă de la 1 lămâie
1 praf de sare
1 gălbenuş bătut cu 1 lingură de lapte
Mod de preparare:
Într-un castron, drojdia proaspătă se amestecă cu 20 de grame de zahăr tos, până se lichefiază. După, vom dilua totul în aproximativ 40-50 ml de lapte călduţ. Vom lăsa rezultatul 10-15 minute, până observă băşici la suprafaţa acestuia.
În cazul în care folosiţi drojdie uscată, aceasta se omogenizează cu zahărul şi se adaugă 40-50 ml de lapte treptat. Se respectă procedura de a îl lăsa la activat.
Oul se bate cu o furculită alături de cele 2 gălbenuşuri, romul, sarea şi zahărul valininat, până ce acestea se omogenizează. Se adaugă restul de lapte călduţ. Într-un castron mare vom pune toată făina. La mijloc, vom face loc şi vom adăuga compoziţia de ouă şi lapte, iar mai apoi drojdia activată şi coaja de portocală sau lămâie.
Vezi şi Cea mai veche reţetă de cozonac: are 179 de ani. Încearc-o de Paşte ca să ieşi din tipare!
Alatul va fi amestecat energic până ce acesta va fi omogen, cam vreo 5 minute cu mixerul. După, vom adăuga zahărul pudră, puţin câte puţin, frământat bine.
După ce am terminat cu zahărul, vom adăuga uleiul, treptat, frământând continuu. După ce uleiul a fost absorbit, continuăm să frământăm până ce acesta va forma o feliculă fină când îl prizăm cu degetele, semitransparentă.
Un castron se unge cu 2-3 picături de ulei. După care, vom modela aluatul în formă şi îl vom aşeza într-un castron, pe care îl vom lăsa la crescut, la temperatura camerei pentru o oră şi jumătate.
Pe foc, vom pune într-o crăticioară laptele şi zahărul, iar mai apoi, când dă în fiert, vom adăuga tot macul măcinat şi îl vom amesteca încontinuu, până când compoziţia se îngroasă bine.
Se bat cele două albuşuri crude cu sarea până când acestea se spumează. Se adaugă în compoziţia de mac răcorită şi se amestecă.
După ce am terminat, urmărim paşii de la reţeta de cozonac cu nucă şi cacao. Vom pregăti formele de cozonac în suporturile speciale, le vom tapeta cu ou şi îi vom trimite la cuptor pentru 35-50 de minute la 180 de grade.
Citeşte alte două reţete pe Click.ro