LIVE TEXT | Război în Ucraina. ONU acuză Rusia de crime de război. Moscova susţine că este pregătită pentru un armistiţiu la Azovstal. Ce condiţie pune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Este ziua a 58-a de la declanşarea invaziei ruse pe teritoriul ucrainean. Zelenski s-a adresat de la distanţă unui forum al Băncii Mondiale şi al FMI unde a precizat că Ucraina are nevoie de 7 miliarde de dolari lunar pentru a compensa pierderile economice suferite în această perioadă.

GALERIE FOTO


UPDATE 21.38 Liderii G7 au părăsit vineri întâlnirea Comisiei de Dezvoltare, care consiliază administratorii Băncii Mondiale şi ai Fondului Monetar Internaţional, atunci când reprezentantul rus a început să vorbească, a afirmat o sursă pentru Reuters.

Părăsirea şedinţei a fost reacţia oficialilor de rang înalt din Grupul celor mai avansate Şapte economii globale în semn de protest faţă de războiul pe care Rusia l-a declanşat în Ucraina. Şi la şedinţele G20 au avut loc astfel de manifestări. 

UPDATE 21.25 Evacuarea celor aproximativ 100.000 de oameni blocaţi în Mariupol va fi posibilă doar cu ajutorul Naţiunilor Unite, deoarece este singura organizaţie cu ”puterea de a preveni moartea”, a declarat vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, pentru BBC Radio 4 World Tonight.

ONU trebuie să se implice în organizarea coridoarelor umanitare, deoarece este singura organizaţie cu capacitatea şi puterea de a preveni moartea”, însă până la momentul actual, ”doar observă evenimentele”, a declarat vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, pentru BBC Radio 4 World Tonight.

Irina Vereşciuk a afirmat, înainte de anunţul secretarului general al Naţiunilor Unite că va vizita Moscova, că ”evacuarea este posibilă doar cu asistenţa ONU. ONU şi Guterres trebuie să se implice şi să aranjeze coridoare”

”Nu avem timp să aşteptăm. Aceste coridoare trebuie amenajate în următoarele câteva zile”, a mai subliniat ea.

UPDATE 20.51 Trupele ruse au preluat controlul asupra unui arsenal al armatei ucrainene cu mii de tone de muniţie în regiunea Harkov, a anunţat, vineri, Ministerul rus al Apărării, relatează agenţia de presă rusă TASS.

„În timpul operaţiunii lor militare speciale, trupele ruse de inginerie au preluat controlul asupra unui arsenal al armatei ucrainene pe o suprafaţă de câteva sute de hectare, cu depozite care conţin mii de tone de muniţie în regiunea Harkov”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Acolo sunt depozitate, în special, muniţie pentru sisteme de lansare de rachete multiple cu bombe cu dispersie, a mai precizat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 20.29 Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, solicită crearea „imediată” a coridoarelor umanitare de evacuare din Mariupol ”cu asigurările necesare de încetare a focului, de la Azovstal şi alte zone ale oraşului până în alte regiuni ale Ucrainei”, potrivit CNN.

„Trebuie asigurat accesul liber şi sigur pentru cei care furnizează asistenţă umanitară, în conformitate cu principiile fundamentale ale drepturilor omului şi cu dreptul internaţional umanitar”, a îndemnat el.

UPDATE 19.38 Negocierile "au ajuns într-un impas", deoarece Kremlinul nu a primit niciun răspuns la documentul cu cele mai recente revendicări de pace pe care l-a înmânat Ucrainei în urmă cu aproximativ cinci zile, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează The Associated Press.

UPDATE 19.15 Secretarul general al ONU urmează să se întâlnească luni la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat Kremlinul.

António Guterres va avea, de asemenea, o întâlnire de lucru şi un prânz cu ministrul de externe Serghei Lavrov.

UPDATE 19.07 Jurnaliştii Reuters au surprins joi membri ai forţelor speciale cecene patrulând în Mariupol şi în jurul oţelăriei Azovstal. Alături de ei era deputatul Dumei de Stat Adam Delimhanov.

De asemenea, în oraşul declarat joi „eliberat” de Vladimir Putin, a fost văzut un convoi militar care flutura steagurile Rusiei şi ale autoproclamatei republici Lugansk.

UPDATE 18.52 Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, va vizita săptămâna viitoare centrala nucleară inactivă Cernobîl din Ucraina, potrivit unui comunicat al AIEA, publicat vineri, relatează Reuters.

Directorul AIEA, Rafael Grossi, va conduce o misiune de experţi cu scopul de a accelera eforturile de prevenire a pericolului unui accident nuclear pe fundalul războiului din Ucraina, a precizat AIEA, într-un comunicat.

Echipa compusă din personal de siguranţă, securitate şi responsabili pentru măsuri de protecţie nucleare va fi la Cernobîl din 26 aprilie pentru a livra echipamente vitale şi pentru a efectua evaluări radiologice şi de altă natură la centrală, care a fost controlată de forţele ruse timp de cinci săptămâni înainte să se retragă pe 31 martie, se arată în comunicat.

”Prezenţa AIEA la Cernobîl va fi de o importanţă capitală pentru activităţile noastre de sprijinire a Ucrainei, reprezentând o încercare de restabilire a controlul de reglementare al centralei şi de a asigura funcţionarea acesteia în condiţii de siguranţă şi securitate”, a spus Grossi, adăugând că vor urma mai multe misiuni AIEA la Cernobîl şi alte instalaţii nucleare din Ucraina în următoarele săptămâni.

UPDATE 18.22 Trupele ruse au deschis focul asupra unui autobuz de evacuare cu 25 de persoane la bord, în oraşul Popasna, a declarat, vineri, şeful administraţiei militare regionale Lugansk, Serhii Haidai, pe contul de Telegram, relatează CNN.

„Această evacuare a fost specială şi extrem de periculoasă. 22 de pasageri stăteau jos. Erau un tânăr de 25 de ani, cu răni la spate şi la picior, şi o femeie în vârstă paralizată pe targă pe podea”, a precizat şeful administraţiei militare regionale Lugansk, Serhii Haidai.

UPDATE 17.50 Preşedintele Consiliului European Charles Michel a avut vineri o convorbire telefonică cu Vladimir Putin în cadrul căreia l-a îndemnat pe acesta să permită accesul umanitar şi coridoare sigure pentru evacuarea civililor din Mariupol şi alte oraşe aflate sub asaltul urs.

„Am reiterat ferm poziţia UE: susţinere pentru Ucraina şi suveranitatea sa, condamnarea şi sancţiuni pentru agresiunea rusă”, a scris Michel pe contul său de Twitter.

De cealaltă parte, Kremlinul a transmis că a avut „o convorbire telefonică lungă” cu Michel în cadrul căreia Putin a fost informat despre discuţiile avute cu liderii ucraineni în cursul vizitei recente la Kiev.

Putin şi-a rezumat „evaluările principiale” cu privire laoperaţiunea militară specială menită să protejeze populaţia din „republicile Donbas”. Putin a amintit că, după eliberarea Mariupolului, a dat din motive umanitare armatei sale ordinul de a anula atacul asupra zonei industriale unde se află uzina Azovstal. De asemenea, a spus că „regimul de la Kiev” nu permite militarilor ucraineni, militanţilor naţionalişti şi mercenarilor străini să profite de oportunitatea oferită de Moscova de a se preda în schimbul garantării vieţii, a unui „tratament demn în acord cu legislaţia internaţională, precum şi îngrijire medicală”.

UPDATE 17.00 Papa Francisc a anunţat că întâlnirea sa planificată în luna iunie cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril, a fost anulată, deoarece în acest moment ”ar putea crea multă confuzie”, însă Suveranul Pontif a declarat că este ”dispus să facă orice pentru a opri războiul” din Ucraina, iar Vaticanul face eforturi diplomatice în acest sens, relatează CNN.

Vechi aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, Patriarhul Chiril este o figură religioasă importantă în Rusia, unde religia ortodoxă este considerată o parte integrantă a identităţii ţării.

Papa Francisc a declarat pentru cotidianul argentinian La Nacion că relaţia sa cu Patriarhul rus este ”foarte bună”.

”Regret că Vaticanul a trebuit să suspende o a doua întâlnire cu Patriarhul Chiril, pe care o programasem pentru iunie, la Ierusalim. Însă diplomaţia noastră a înţeles că o întâlnire a celor doi în acest moment ar putea crea multă confuzie”, a declarat suveranul pontif.

Întrebat despre invazia Rusiei în Ucraina, liderul Bisericii Catolice a răspuns: ”Sunt dispus să fac orice pentru a opri războiul. Orice”.

Întrebat de ce nu a menţionat niciodată în mod public Rusia sau Putin, Papa Francisc a spus că ”un papă nu vorbeşte niciodată despre un şef de stat şi cu atât mai puţin despre o ţară, care este superioară (şefului său) de stat”.

Suveranul Pontif a mai subliniat că Vaticanul ar putea juca un rol în negocieri.

”Întotdeauna există proceduri. Vaticanul nu se odihneşte niciodată. Nu vă pot spune detaliile pentru că ar înceta să mai fie eforturi diplomatice. Dar încercările nu se vor opri niciodată”, a declarat el, pentru La Nacion.

UPDATE 16.00 Anchetatorii criminalişti examinează în prezent 1.084 de cadavre ale civililor găsite în regiunea Kiev în urma retragerii forţelor ruse, potrivit Poliţiei capitalei ucrainene, relatează CNN.

Cadavrele au fost examinate de anchetatorii criminalişti după ce forţele ucrainene au recâştigat controlul asupra regiunii, a declarat Andrii Nebîtov, şeful Poliţiei locale.

”În prezent, numărul cadavrelor este de 1.084, acestea au fost examinate de anchetatori şi duse la unităţi medico-legale”, a spus Nebîtov.

”Sunt civili care nu au avut nimic de-a face cu apărarea teritorială sau cu alte formaţiuni militare. Marea majoritate - între 50 şi 75 la sută - sunt oameni ucişi de arme uşoare, fie o mitralieră, fie o puşcă cu lunetă, în funcţie de locaţie”, a adăugat oficialul ucrainean.

Nebîtov a spus că peste 300 de cadavre nu au fost încă identificate.

”Aş dori să fac un apel către cetăţeni: informaţi-ne cu privire la cunoştinţele şi rudele dumneavoastră care au dispărut şi despre care nu ştiţi nimic. Nu aşteptaţi”, a fost mesajul şefului Poliţiei locale pentru cetăţenii ucraineni.

Anchetatorii din regiunea Kiev şi din alte părţi ale ţării ieşite de sub controlul rusesc au precizat că au găsit dovezi pe scară largă ale uciderii civililor de către forţele ruse.

UPDATE 15:42 Regatul Unit vrea să livreze tancuri Poloniei, în locul unor tancuri de asalt de concepţie sovietică, pe care Varşovia ar putea să le furnizeze Ucrainei, în lupta împotriva invaziei ruse, relatează AFP.

”Avem în vedere să trimitem tancuri Poloniei, pentru a ajuta la trimiterea unor dintre (tancurile) lor (de tip) T-72 în Ucraina”, a anunţat vineri, într-o confernţă de presă, la New Delhi, premierul brtanic.

Boris Johnson a dezvăluit, de asemenea, că militari ucraineni sunt formaţi în Regatul Unit, în vederea folosirii unor vehicule blindate pe care Londra urmează să le furnizeze Ucrainei în lupta împotriva invaziei ruse.

”Pot să spun că formăm, în prezent, ucraineni, în Polonia, să folosească (sisteme de) apărare antiaeriene, iar în această ţară (Regatul Unit) să folosească vehicule blindate”, a declarat el presei britanice care-l însoţeşte în această vizită în India.

Un purtător de cuvânt al Guvernului britanic a anunţat joi că ”două duzini” (24) de militari ucraineni se află în prezent în Regatul Unit, în acest cadru.

”Acţionăm în coordonare cu aliaţii noştri pentru a furniza noi tipuri de echipament, în care ucrainenii poate că nu au experienţă. Este, aşadar, rezonabil ca ei să primească formarea necesară pentru a le folosi cât mai bine”, a declarat acest purtător de cuvânt presei britanice.

UPDATE 15.30 Ambasada Marii Britanii în Ucraina va fi redeschisă la Kiev „foarte curând”, a anunţat vineri premierul Boris Johnson.

„Forţa extraordinară şi succesul preşedintelui Zelenski şi al poporului ucrainean cu privire la rezistenţa afişată în faţa forţelor ruse la Kiev înseamnă că pot anunţa, astăzi (n.r. vineri), că în curând, săptămâna viitoare, ne vom redeschide ambasada din capitala Ucrainei”, a declarat premierul britanic la conferinţa de presă susţinută vineri alături de omologul său indian Narendra Modi.

Johnson a adus un omagiu diplomaţilor britanici care au rămas în regiune şi a asigurat că ţara sa va continua să sprijine Ucraina.

„Regatul Unit şi aliaţii noştri nu vor urmări pasiv cum Putin continuă acest atac”, a subliniat el.

Marea Britanie este una dintre numeroasele ţări care au anunţat recent redeschiderea ambasadelor în capitala Ucrainei.

Luni, Spania a precizat că îşi va redeschide ambasada de la Kiev „în zilele următoare”.

De asemenea, Franţa a anunţat săptămâna trecută că ambasada sa din Ucraina se va întoarce „foarte curând” la Kiev de la Liov, iar Italia a anunţat anterior că intenţionează să îşi redeschidă ambasada de la Kiev după Paşte.

Uniunea Europeană îşi reia prezenţa diplomatică în capitala ucraineană după ce a mutat-o temporar în Polonia în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat blocul comunitar la începutul lunii aprilie.

UPDATE 15.24 Cinci centre de înrolare în armata rusă au fost incendiate de la începutul războiului în Ucraina, ultimul incident de acest tip având loc luni, în Republica Mordovia, relatează The Moscow Times.

Conform sursei citate, cockail-uri Molotov au fost aruncate luni asupra centrului militar din Zubova Poliana, în Mordovia.

Mai multe calculatoare au luat foc, iar o bază de date pentru recruţi a fost distrusă.

Ca urmare a acestui incendiu, campania de recrutare din raioanele din Mordovia este întreruptă, precizează portalul iStories.

În martie, centre militare din regiunile Voronej, Sverdlovsk şi Ivanovo au fost atacate de asemenea cu cocktail-uri Molotov.

Câţiva tineri au fost reţinuţi în legătură cu aceste evenimente. Ei susţin că au procedat astfel pentru a perturba campania de recrutare şi în semn de protest faţă de purtarea unui război împotriva Ucrainei.

UDPATE 15.05 ONU a învinuit vineri trupele ruse de fapte care „pot intra sub incidenţa crimelor de război” după declanşarea „operaţiunii speciale” în Ucraina. Dreptul umanitar internaţional „a fost aruncat peste bord”.

„Forţele ruse au bombardat în mod nediscriminatoriu zone populate, omorând civili şi distrugând spitale, şcoli şi alte infrastructuri civile, tot atâtea acţiuni ce pot intra sub incidenţa crimelor de război”, a declarat, Ravina Shamdasani, purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisar al ONU, Michelle Bachelet, în conferinţa de presă susţinută la sediul ONU din Geneva. 

UPDATE 14.56 Armata rusă se declară vineri pregătită să respecte „în orice moment” un armistiţiu „în întregul sau într-o parte” a complexului Azovstal, ultimul bastion al forţelor ucrainene la Mariupol.

„Punctul de pornire al acestei pauze umanitare va fi ridicarea de către formaţiunile armate ucrainene a unor steaguri albe în întregul (complex) sau într-o parte a (oţelăriei) Azovstal”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Civilii care ies din complex vor avea posibilitatea să se ducă fie în Ucraina, fie în teritoriile ocupate de Rusia, susţine sursa citată.

UPDATE 14.53 Premierul britanic Boris Johnson consideră „realistă” posibilitatea ca războiul din Ucraina să dureze până la sfârşitul anului 2023.

„Aceasta este o posibilitate realistă, da, bineînţeles, (Vladimir, n. red.) Putin are o armată imensă”, a declarat premierul britanic în cadrul vizitei sale la New Delhi, India.

În opinia lui Johnson, Putin a făcut o „greşeală catastrofală” când a declanşat un război neprovocat în Ucraina.

„El a făcut o greşeală catastrofală, iar singura opţiune pe care o are acum este să continue să încerce să-şi folosească abordarea îngrozitoare, bazată pe artilerie, pentru a încerca să-i zdrobească pe ucraineni”, a spus Boris Johnson.

UPDATE 14.52 Franţa furnizează Ucrainei rachete antitanc de tip Milan şi tunuri automotor de tip Caesar, un ajutor împotriva invaziei ruse, dezvăluie, cu două zile înante de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale franceze, preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron, într-un interviu publicat în ediţia de vineri a cotidianului regional Ouest-France.

UPDATE 14.09 Ucraina a inclus joi crucişătorul Moskva, scufundat în Marea Neagră, pe lista Patrimoniului său cultural submarin.

„Crucişătorul lansator de rachete Moskva a fost înregistrat cu numărul 2064 în registrul Patrimoniului cultural submarin al Ucrainei”, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Kiev.

Această decizie pare a fi o provocare a Kievului la adresa Moscovei, la o săptămână după ce crucişătorul considerat nava amiral a Rusiei a fost lovit de două rachete ucrainene şi s-a scufundat în Marea Neagră. 

„Suntem perfect conştienţi că nu vom fi iertaţi” de lovitura dată „ambiţiilor imperiale” ale Rusiei prin distrugerea Moskva, a declarat purtătoarea de cuvânt al Comandamentului militar Sud al Ucrainei, Natalia Gumeniuk.

UPDATE 13.34 Biserica Ortodoxă Ucraineană aflată în subordinea Patriarhiei de la Moscova propune organizarea unei procesiuni, de Paşte, către oraşul Mariupol, în vederea evacuării civililor şi militarilor ucraineni răniţi, relatează AFP.

Bserica „este pregătită să organizeze o procesiune, de la Orihiv, în regiunea Zaporojie, către complexul Azovstal din Mariupol, pentru a oferi un ajutor de urgenţă şi a evacua civilii”, anunţă, într-un comunicat postat pe site-ul Bisericii, mitropolitul Onufrii, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din subordinea Patriarhiei de la Moscova.

„Această procesiune ar putea, de asemenea, să contribuie la evacuarea militarilor răniţi şi la recuperarea celor morţi”, afirmă mitropolitul Onufrii.

„Ne adresăm celor interesaţi şi cerem să se asigure o încetare a focului la Mariupol şi la periferiile acestuia şi un culoar umanitar pentru această procesiune de rugăciune din Vinerea Sfântă, la 22 aprilie, a Paştelui”, sărbătorit de către ortodocşi la 24 aprilie.

UPDATE 13.24 ONU a documentat „uciderea, inclusiv prin execuţie sumară”, a 50 de civili în oraşul Bucea, la periferia Kievului, a declarat vineri, la Geneva, purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasani.

ONU acuză armata rusă de acţiuni în Ucraina care „pot fi asimilate uor crime de război”.

„Forţele ruse au bombardat şi au bombardat în mod intensiv şi fără discernământ zone populate, omorând civili şi distrugând spitale, şcoli şi alte infrastructuri civile, tot atâtea acţiuni care pot fi asimilate unor crime de război”, denunţă Ravina Shamdasani.

UPDATE 13.21 Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al regimentului Azov, a descris pentru BBC situaţia soldaţilor şi civililor blocaţi în oţelăria Azovstal, ultima redută a rezistenţei ucrainene în Mariupol.

Toate clădirile din perimetrul Azovstal sunt distruse. Au lansat bombe grele, bombe cu care să străpungă buncărele şi care lasă în urmă mari distrugeri. Avem răniţi şi morţi în aceste buncăre. Sunt civili blocaţi sub clădirile prăbuşite.

Păstrăm legătura cu acei civili aflaţi în locuri pe care le putem accesa. Ştim că sunt copii mici şi chiar bebeluşi de trei luni.

Aceşti oameni au trecut deja prin multe încercări, au suferit crime de război. Nu au încredere în ruşi şi sunt speriaţi”, spune el, referindu-se la acte de tortură, moarte sau deportare în Rusia.

UPDATE 13.16 O persoană a murit, iar alte două au fost rănite, vineri, în urma prăbuşirii unui avion ucrainean de transport de trupe de tip Antonov 26 (An-26), în timpul unui „zbor tehnic”, în regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, anunţă administraţia regională, potrivit AFP.

„Azi (vineri), la ora locală 9.00 (şi ora României), un (avion de tip) An-26 care aparţine Ucranei s-a prăbuşit în districtul Mîhalivka. Avionul efectua un zbor tehnic”, anunţă într-o postare pe Telegram administraţia regională din Zaporojie.

„Ştim acum că există un mort şi doi răniţi”, se arată în acest comunicat.

„Potrivit unor informaţii preliminare, încă neconfirmate, avionul s-a lovit de un stâlp de linie electrică”, mai precizează administraţia regională.

UPDATE 13.13 Rusia vrea să preia controlul total asupa sudului Ucrainei şi regiunii Donbas, pentru a dispune de un pod terestru către Peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, a anunţat vineri un oficial de rang înalt din cadrul armatei ruse.

„De la începutul celei de a doua faze a operaţiunii speciale, o fază care a început în urmă cu două zile, unul dintre obiectivele armatei ruse este de a stabili un control total asupra Donbasului şi sudului Ucrainei”, anunţă generalul Rustam Minekaev, adjunctul comandantului Forţelor Districtului Militar Central al Rusiei, citat de agenţiile ruse de presă.

„Acest lucru va permite asigurarea unui culoar către Crimeea şi să se exercite presiuni asupra infrastructurilor vitale ale economiei ucrainene şi porturilor la Marea Neagră, prin care se fac livrări de produse agricole şi metalurgice”, precizează el.

Generalul Rustam Minekaev a făcut aceste declaraţi la o reuniune cu întreprinderi din cadrul complexului militaro-industrial rus, la Ekaterinburg, în Ural.

Aceste declaraţii par să confirme faptul că Rusia vrea să cucerească şi Odesa - un mare port şi al treilea cel mai important ucrainean, comentează AFP.

Potrivit lui Rustam Minekaev, controlarea sudul Ucrainei urmează să permită Rusiei „să le sară în ajutor separatiştilor proruşi din Transnistria”, care deţin, din 1992, controlul asupra acestui teritoriu din Republica Moldova situat la frontiera cu Ucraina.

UPDATE 12.18 Readovka, un ziar pro-Kremlin, a publicat un articol referitor la numărul soldaţilor ruşi care au murit sau sunt daţi dispăruţi de la începutului războiului din Ucraina. Articolul a fost postat şi pe reţeaua de socializare vKontakte.

Readovka arăta că Ministerul rus al Apărării a transmis, în cadrul unui „briefing restrâns”, că a pierdut 13.414 soldaţi în Ucraina, plus alţi 7.000 care sunt daţi dispăruţi. Articolul a fost şters apoi.

UPDATE 12.15 Niciun culoar de evacuare nu a putut fi organizat vineri în Ucraina, anunţă vicepremierul Irina Vereşciuk, care consideră „periculoasă” situaţia pe drumuri.

Trei autobuze care transportau persoane evacuate din portul asediat Mariupol au sosit joi la Zaporojie, un oraş important, situat în sud-estul Ucrainei, a constatat AFP.

Femei şi copii se aflau în aceste autobuze, care au fost trimise prin teritorii aflate sub controlul ruşilor, în urma deschiderii unui „culoar umanitar” de evacuare, după mai multe zile în care a fost imposibil să treacă pe acolo, din cauza unor confruntări armate.

UPDATE 11.59 Vladimir Putin şi aliatul său cecen Ramzan Kadîrov au discutat un plan privind asasinarea lui Volodimir Zelenski, acuză preşedintele Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională al Ucrainei, Oleksii Danilov.

Potrivit lui Danilov, discuţia dintre Putin şi Kadîrov privind asasinarea lui Zelenski a avut loc pe 3 februarie.

„La această întâlnire, s-a convenit asupra unui plan de eliminare a preşedintelui nostru, iar Kadîrov a promis că grupul său va face acest lucru”, a declarat joi Danilov pentru Radio NV.

Danilov susţine că trei grupuri de paramilitari angajaţi de Kadîrov au fost trimise în Ucraina pentru a pune în aplicare planul la două zile după lansarea invaziei, pe 24 februarie.

Dar operaţiunea a eşuat, afirmă Oleksii Danilov.

„Am urmărit toate cele trei grupuri. Unul a fost distrus de armata noastră. Apoi, celelalte două au părăsit ţara noastră”, a declarat înaltul oficial ucrainean.

Pe 1 martie, Oleksii Danilov anunţa lichidarea unui grup de militari ceceni din aşa-numitele trupe „kadîrovţi” însărcinat cu asasinarea lui Zelenski.

UPDATE 11.24 Încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, starea de sănătate a lui Vladimir Putin a fost pusă la îndoială. În ultimele apariţii publice, liderul de la Kremlin pare că are faţa şi gâtul umflate,  iar experţii sugerează că fie ia steroizi, fie urmează tratament de chimioterapie.

Aflat într-o întâlnire televizată cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, Putin este surprins cum stânge încontinuu masa cu mâinile. 

Publicaţia rusă de investigaţie Proekt relatează că Putin a fost vizitat de un medic specializat în cancer tiroidian de 35 de ori în perioada 2016-2020.

În acelaşi timp, Fiona Hill, expert în Rusia care a servit în administraţiile prezidenţiale americate, a declarat că  Putin ar putea lua doze mari de steroizi pentru o problemă de spate. 

„Putin nu arată atât de grozav. Este foarte umflat. Ştim că s-a plâns că are probleme cu spatele. Chiar dacă nu este ceva mai rău decât atât, ar putea fi că ia doze mari de steroizi sau ar putea fi altceva. Se pare că există o urgenţă pentru asta, care poate fi determinată şi de factori personali”, a declarat Fiona pentru Politico.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat informaţiile despre deteriorarea sănătăţii lui Putin de-a lungul anilor, inclusiv la începutul acestei luni când a fost întrebat dacă Putin a suferit o intervenţie chirurgicală pentru cancer tiroidian.

UPDATE 11.15 Volodimir Zelenski avertizează că Rusia încearcă să organizeze un referendum fals privind independenţa regiunilor Herson şi Zaporojie.

Într-un mesaj video difuzat joi seară, Zelenski le transmite locuitorilor din zonele ocupate să nu furnizeze niciun fel de date personale, în cazul în care le-ar fi cerute de către forţele ruse.

„Nu este corect să facă un recensământ. Nu este pentru a vă oferi ajutor umanitar de vreun fel. Este de fapt pentru a falsifica un aşa-zis referendum pe pământul vostru, dacă vine de la Moscova ordinul de a organiza această comedie”, a avertizat şeful statului ucrainean.

Ucraina acuzase deja, la începutul lunii martie, că Rusia încearcă să organizeze un referendum la Herson pe modelul celui regizat în 2014 în Crimeea pentru a oferi o oarecare justificare anexării aceste peninsule de la Marea Neagră.

Referendumul din Crimeea, ţinut sub patul puştii, este contestat şi declarat ilegal atât de Ucraina, cât şi de majoritatea comunităţii internaţionale.

UPDATE 11.02 Într-o scenă regizată pentru propaganda de stat, Vladimir Putin poate fi văzut joi proclamând un succes la Mariupol într-o discuţie cu ministrul său al Apărării, Serghei Şoigu, şi comunicând că nu mai este necesar un asalt asupra combinatului siderurgic Azovstal, unde s-au retras peste o mie de civili şi ultimii apărători ai acestui oraş-port considerat vital din punct de vedere strategic.

Însă, potrivit lui Zelenski, Mariupolul încă nu este o cauză pierdută.

„Situaţia este dificilă, situaţia este rea. Există o modalitate militară de pregătire şi ne pregătim pentru aceasta”, a declarat preşedintele ucrainean, precizând totodată că este nevoie de ajutor occidental pentru a-i îndepărta pe ruşi din Mariupol.

„În acea citadelă sunt peste 400 de răniţi. Este vorba de soldaţi. Ne aşteaptă zile decisive, bătălia decisivă pentru statul nostru, pentru ţara noastră, pentru Donbasul ucrainean”, a subliniat Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

UPDATE 10.53 Câştigurile teritoriale recente din est sunt doar temporare, ucrainenii le vor împinge spre graniţă, a spus preşedintele ucrainean Volodimr Zelenski în mesajul său zilnic, după ce forţele ruse au ocupat joi 42 de sate în regiunea Doneţk.

„În sudul şi estul ţării noastre, ocupanţii continuă să facă totul pentru a avea un motiv să vorbească măcar despre nişte victorii. Acumulează forţe, trimiţând noi grupuri tactice de batalion pe pământul nostru. Încearcă chiar să demareze o aşa-numită mobilizare în regiunile ocupate ale Ucrainei.

Niciunul dintre aceşti paşi nu va ajuta Rusia în războiul împotriva statului nostru. Ei nu pot decât să întârzie inevitabilul - momentul în care invadatorii vor trebui să părăsească teritoriul nostru. În special Mariupolul - un oraş care continuă să reziste Rusiei, în ciuda spuselor ocupanţilor”.

UPDATE 10.50 Forţele ruse continuă să blocheze parţial Harkovul, a transmis armata ucraineană, citată de BBC.

Unităţile ruse încearcă să spargă frontul la sud de oraşul Izium din regiunea Harkov, pentru a înconjura trupele ucrainene din regiunea Donbas; Ucraina a respins 10 atacuri în regiunile Doneţk şi Lugansk joi.  se arată în comunicat.

      

Trupele ruse au intensificat atacurile în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, în special în zonele Zarecinîi, Rubejni, Popasnaia, Novotoşkovski şi Marinka, potrivit armatei ucrainene.

Ucraina a declarat că a doborât 15 avioane ruseşti în ultimele 24 de ore. BBC nu a putut verifica independent aceste declaraţii.

Al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Harkov (nord-est) este bombardat intens de forţele ruse. Imagini din zonă arată rămăşiţele mai multor clădiri distruse de loviturile cu rachete.

Primarul Harkov, Ihor Terekhov, a declarat pentru BBC că doar aproximativ 30% din populaţia de 1,4 milioane de locuitori a părăsit oraşul.

El a spus că ruşii bombardau zone rezidenţiale, provocând victime civile şi lăsând mulţi răniţi, adăugând: „Acesta nu este un război al soldaţilor împotriva soldaţilor, este uciderea unei naţiuni”.

UPDATE 09.29 Interceptările convorbirilor dintre soldaţii ruşi au fost prezentate de Direcţia de informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina.

Direcţia Ministerului Apărării din Ucraina a primit o interceptare audio a unei conversaţii a soldaţilor ruşi, „care se referă la ordinul de a ucide toţi prizonierii de război ai Forţelor Armate ale Ucrainei care se află în captivitate în zona Popasna (Regiunea Lugansk)”, au scris serviciile de informaţii militare ucrainene pe Twitter, arată CNN.

„Aceasta este o crimă de război flagrată, o încălcare a dreptului internaţional şi o altă dovadă clară că ruşii sunt ucigaşi, violatori şi jefuitori”, se arată în postare.

„Ce să-ţi spun, la naiba, îl ţii pe cel mai în vârstă dintre ei şi îi laşi pe restul să plece pentru totdeauna. Lasă-i să plece de tot, la naiba, ca să nu-i mai vadă nimeni, nici rudele”, se aude pe înregistrarea audio.

CNN nu a putut verifica autenticitatea înregistrării şi a contactat Ministerul rus al Apărării pentru comentarii.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a difuzat presupuse convorbiri radio interceptate ale soldaţilor ruşi, în care aceştia vorbeau despre uciderea şi violarea civililor, susţinând acuzaţiile internaţionale privind crime de război comise de trupele ruse.

Şi Serviciul de informaţii externe al Germaniei a interceptat, de asemenea, presupuse comunicaţii radio în care soldaţii ruşi vorbeau despre împuşcarea soldaţilor şi a civililor în Ucraina.

Observatorii militari au constatat că trupele ruse folosesc comunicaţii nesecurizate în Ucraina.

UPDATE 07.37 Soldaţii ucraineni sunt antrenaţi pentru folosirea vehiculelor blindate şi pentru apărarea antiaeriană, declară premierul Boris Johnson.

Premierul Boris Johnson a declarat în seara zilei de joi, 21 aprilie, că militari ucraineni se află în Marea Britanie pentru cursuri de instruire în utilizarea vehiculelor blindate furnizate armatei ucrainene.

„Pot spune că în momentul de faţă antrenăm ucraineni în Polonia în utilizarea sistemelor de apărare antiaeriană şi de fapt chiar şi în Marea Britanie, pentru folosirea vehiculelor blindate”, a declarat Boris Johnson.

Purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson a declarat că aproximativ 25 de militari ucraineni se află în momentul de faţă în Marea Britanie şi că ar putea veni şi alţii în viitor.

Potrivit unui alt oficial de la Londra, militarii ucraineni au sosit săptămâna trecută în Marea Britanie pentru a fi instruiţi să utilizeze vehicule blindate de tip Mastiff, Wolfhound şi Husky. Marea Britanie va furniza armatei ucrainene 120 de vehicule blindate.

UPDATE 07.18 Primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, a afirmat într-un interviu pentru Reuters, că vieţile oamenilor blocaţi în oraşul distrus sunt în mâinile lui Vladimir Putin.

Potrivit BBC, Boicenko şi-a exprimat frustrarea privind ritmul evacuărilor din Mariupol de la începutul războiului.

El a spus că Rusia a „subminat evacuarea”, pe care au început-o „în primele zile din martie”.

„Ne-au cerut să le dăm o hartă cu locurile de unde vor începe evacuările - le-am dat harta”, a afirmat el.

„(Ei au întrebat) câte autobuze aveţi? Le-am dat numărul de autobuze”, a continuat el.

„Şi ei au distrus şi demolat toate acele locuri, ne-au distrus autobuzele”, a mai spus el.

Boicenko a declarat că sunt încă 100.000 de oameni blocaţi în oraş şi că soldaţii de la complexul siderurgic Azovstal nu se vor preda.

El a adăugat: „Este important să înţelegeţi că vieţile care mai sunt acolo sunt în mâinile unei singure persoane - Vladimir Putin”.

UPDATE 04.30 Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat că procurorii americani caută dovezi ale potenţialelor crime de război comise de armata rusă pe teritoriul Ucrainei. Acesta a afirmat că SUA au fost în contact cu procurorul general al Ucrainei dar şi cu alţi aliaţi internaţionali pentru a ajuta la colectarea probelor presupuselor crime de război. 

Ruşii au părăsit suburbiile Kievului, dar zonele încă sunt periculoase din cauza minelor plantate de forţele armate ruse şi a obuzelor neexplodate. Tot mai mulţi oameni ajung la spitale după ce se lovesc de muniţia neexplodată a ruşilor, relatează BBC.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat Rusia că orice tentativă de anexare va duce la sancţiuni ce vor lăsa Moscova la fel de săracă ca după războiul civil din 1917. Acesta i-a atenţionat pe locuitorii din regiunile Herson şi Zaporizhzhia să fie atenţi la ce informaţii le sunt furnizate de armata rusă. 

„Dacă îţi cer să completezi nişte chestionare, să-ţi laşi datele paşaportului undeva, ar trebui să ştii - acest lucru nu este pentru a te ajuta... Acest lucru are scopul de a falsifica aşa-zisul referendum pe terenul tău, dacă vine un ordin de la Moscova de a organiza un astfel de spectacol”, a spus preşedintele ucrainean în timpul discursului de joi seară. 

Evacuarea civililor din Mariupol se desfăşoară în continuare foarte încet, conform declaraţiilor făcute de vicepremierul ucrainean, Iryna Vereşciuk. Aceasta a spus că pe partea rusă totul este haotic, complicat şi necinstit. Premierul ucrainean şi-a cerut scuze celor care nu au reuşit să fie evacuaţi din oraş miercuri, relatează CNN.

UPDATE 02.10 Rusia respinge un armistiţiu în ziua de Paşte. Zelenski a declarat că Rusia a respins propunerea de a face un armistiţiu în acest weekend. Preşedintele ucrainean a transmis că încă mai are speranţe pentru obţinerea păcii.

UPDATE 01.05 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ţara sa are nevoie de asistenţă financiară în valoare de 7 miliarde de dolari lunar pentru a compensa pierderile financiare suferite din cauza războiului declanşat de Rusia. 

Zelenski acuză Rusia că se foloseşte de metode agresive pe pieţele mondiale şi că scopul armatei ruse este de a distruge toate obiectivele ucrainenilor care servesc drept bază economică pentru viaţă. 

Expertul militar, Justin Cramp, a acordat un interviu pentru BBC în care a vorbit despre cum se văd lucrurile în perioada următoare în ceea ce priveşte războiul din Ucraina. Acesta a afirmat că următoarele săptămâni vor fi critice, chiar decisive. Cramp consideră că Donbas este regiunea unde au loc luptele cele mai importante în care se va decide dacă Zelenski va obţine pacea sau un armistiţiu, ori dacă totul se va tranforma într-un război de uzură.

UPDATE 00.35 Oficialii de la Casa Albă spun că Putin dezinformează când spune că a "eliberat" Mariupolul.

”Înţelegem că forţele Ucrainei continuă să reziste şi există toate motivele să credem că spectacolul preşedintelui Putin şi a ministrului său al Apărării pentru mass-media, pe care am l-am văzut în ultimele ore, este încă o dezinformare din scenariul lor”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

UPDATE 00.20 Armata rusă a capturat joi 42 de sate din estul regiunii Doneţk. Consilierul Olena Symonenko a declarat că ruşii au capturat mai multe regiuni dar Ucraina le-ar putea lua înapoi. 

„Astăzi 42 de sate au fost adăugate pe lista celor care au fost ocupate. Acest lucru este în detrimentul regiunii Doneţk. Asta s-a întâmplat astăzi, dar s-ar putea ca forţele noastre să le recâştige mâine”, a declarat Symonenko.

Franţa urmează să trimită peste 28 de tone de material medical de urgenţă în Ucraina. Noul transport va avea loc pe cale rutieră, prin Polonia. Francezii vor trimite un generator de oxigen, peste 50 de aparate de respirat, consumabile pentru acestea, plus alte 4.5 tone de medicamente. 

UPDATE 00.00 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleva, va ajunge vineri la Bucureşti. Acesta va avea întrevederi cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. 

Procurorul general al Ucrainei, Irina Benediktova a afirmat, într-un interviu acordat pentru BBC, că au avut loc mii de crime de război, dar acesta nu este sfărşitul. Venediktova a discutat despre amploarea crimelor ce au avut loc pe teritoriul Ucrainei de la începutul războiului. Aceasta a afirmat că încă sunt locuri pe care nu le-au putut vedea pentru că încă nu sunt sigure, dar au văzut un număr foarte mare de morţi civili şi dovezi de tortură făcute de ruşi. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite