Saramura perfectă. Câte minute se frige peştele ca să fie delicios şi de ce nu se curăţă de solzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saramura de peşte, un preparat delicios FOTO Adevărul
Saramura de peşte, un preparat delicios FOTO Adevărul

Născută pe malul Dunării, saramura are o savoare deosebită. Peştele se frige, fără să fie curăţat de solzi, pe tabla încinsă, acoperită cu sare. Reţeta deliciosului preparat o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

2 ardei iuţi 

500 g sare grunjoasă

50 ml oţet

1 l apă

Verdeţuri (pătrunjel, ţelină, leuştean, cimbru, mărar) 

2 kg peşte de apă dulce, de preferinţă peşte alb – bibani de 200-250 g, ştiuculiţe, dar merge şi orice alt peşte.

Mod de preparare:

Se pune apa la fiert. Pe plita încinsă moderat sau pe o tablă aşezată pe jar blând se aşterne un strat de sare. Se curăţă peştele de maţe, dar nu şi de solzi; se spală în apă rece. După ce sarea s-a înfierbântat bine, se aşază peştele pe tablă; la fiecare trei minute se întoarce, în total de două-trei ori, până se închide maroniu la culoare. Chiar dacă apar pete negre de arsură, nu-i bai, că doar solzii apără carnea cea albă, dulce şi coaptă în ale ei. Focul mic face saramura bună. Se ia peştele de pe sare şi se pune într-o tavă curată. Se presară cu verdeaţă şi ardei iute tocat. Se stropeşte cu puţin oţet (lămâie). Se toarnă apa clocotită până la grosimea peştelui. Se mănâncă îndepărtând pielea cu solzi., alături de mămăligă, fără de care saramura nu ar fi completă.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite