Salata verde, sursă excelentă de substanţe nutritive. Cum trebuie consumată leguma care tratează anemia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salata verde, sursă bogată de vitamine FOTO Adevărul
Salata verde, sursă bogată de vitamine FOTO Adevărul

Frunzele de salată verde sunt o sursă excelentă de substanţe nutritive, conţinând vitaminele A, C, B1, B2, K, E şi minerale, precum potasiu, fier, cupru, fosfor şi molibden. Salata verde se consumă ca atare, în sandvişuri sau în amestec cu alte legume sau verdeţuri. Prin fierbere, vitaminele sunt distruse aproape complet.

“Frunzele de salată găzduiesc numeroşi fitonutrienţi necesari pentru un metabolism optim. Nivelul considerabil mare de vitamina C, E, B6 şi acid folic, nutrienţi-cheie, menţin un sistem imunitar sănătos şi reduc riscul de obezitate, de boli cardiace şi de alte boli cronice. Substanţele care dau frunzelor de salată gustul amărui au proprietăţi miraculoase, mai ales atunci când salata este consumată constant, în cantităţi mai mari. Salata verde ne oferă antioxidanţi puternici anticancerigeni”, explică Marina Grigore, specialit în apifitoterapie.

Mulţi dintre nutrienţii pe care îi conţine salata verde ajută la prevenirea osteoporozei şi la îmbunătăţirea structurii osoase. Salata este o sursă bogată de vitamina K, cea care are un rol important în creşterea masei osoase şi previne osteoporoza.

Prin conţinutul de cupru şi fier, ajută la formarea celulelor roşii din sânge, ducând la creşterea valorilor hemoglobinei din sânge. Este folosită ca tonic excelent pentru persoanele diagnosticate cu anemie. Specialiştii afirmă că absorbţia fierului din salata verde este mult mai mare decât cea din suplimentele care conţin fier. În cazul pacienţilor care suferă de Alzheimer, salata verde are un rol esenţial deoarece limitează daunele neuronale de la nivelul creierului.

Săracă în calorii

Deoarece are în compoziţia sa acid folic, care previne instalarea anemiei în timpul sarcinii, salata verde este recomandată femeilor însărcinate. Fiind bogată în fibre, consumul de salată previne constipaţia şi ajută la detoxifierea colonului. Poate fi folosită cu succes pentru vindecarea altor tulburări gastrointestinale. Enzimele naturale care se găsesc în salată ne ajută să avem o digestie bună. Amestecând suc de salată cu suc de lămâie, suc de mentă şi miere de albine, putem obţine un medicament eficient care tratează greaţa, vărsăturile, balonările şi indigestia. Săracă în calorii şi cu un conţinut ridicat de fibre, vitamine şi minerale, salata verde este ideală pentru curele de slăbire.

Datorită conţinutului mare de vitamina C, măreşte rezistenta la infecţii şi virusuri. Este indicat consumul acesteia în amestec cu alte legume crude. Astfel, vitaminele sunt conservate, iar organismul le absoarbe eficient. Pentru consum, este indicată salata de culoare verde aprins, chiar verde închis, deoarece, cu cât este mai închisă la culoare, cu atât este mai bogată în nutrienţi. Salata verde se păstrează foarte bine la frigider în pungi sau cutii de plastic.

Datorită compoziţiei sale nutriţionale, salata verde, consumată în mod frecvent ne oferă multiple beneficii, şi anume:

 1. Salata verde este o legumă care se consumă crudă, pentru a beneficia de toţi nutrienţii pe care îi oferă şi care sunt distruşi cu uşurinţă prin procesul de gătire.

 2. Salata verde are un conţinut foarte ridicat de apă şi ajută la menţinerea unei bune hidratări.

 3. Pe de altă parte, datorită nivelului său scăzut de grăsimi, salata verde este un aliment recomandat persoanelor care doresc să slăbească.

 4. Conţinutul său bogat în fibre ajută la evitarea constipaţiei şi la menţinerea unui tranzit intestinal echilibrat.

 5. Salata verde ajută de asemenea la drenarea organismului, favorizând eliminarea toxinelor.

 6. Datorită conţinutului său ridicat de potasiu, salata verde este recomandată şi pentru combaterea eficientă a retenţiei de lichide.

 7. Salata verde este şi o sursă naturală de calciu care ajută la menţinerea unor oase sănătoase şi puternice.

 8. Datorită conţinutului său bogat de vitamina A, salata verde ne protejează pielea şi o menţine într-o stare optimă de sănătate.

 9. Totodată, deoarece conţine vitamina C, salata verde este unul dintre alimentele care stimulează buna funcţionare a sistemului imunitar.

10. În plus, vitamina C din salata verde ajută la stimularea unei sinteze adecvate de colagen, care este esenţial pentru sănătatea pielii şi a articulaţiilor.

11. Salata verde conţine un principiu activ numit lactucină, care are efecte sedative, tonice şi antitumorale, tocmai de aceea, este un aliment care ajută la obţinerea unui somn odihnitor.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite