Reţeta celui mai ieftin desert. Cum faci cea mai gustoasă plăcintă pripită, de ce se împătureşte foaia de mai multe ori
0Desert delicios şi simplu de preparat, plăcinta pripită este nelipsită de pe mesele cu mâncăruri româneşti. O reţetă simplă, cu ingrediente puţine, regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, autorul lucrării “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Ingrediente:
Aluat:
500 g făină
150 g osânză
100 g unt + 50 g pentru uns
1 ou
1 linguriţă de oţet
1 linguriţă de sare
100 g zahăr pudră - pentru presărat
Umplutura:
500 g brânză de vaci
3 ouă
3 linguri de zahăr
Mod de preparare
Aluat:
Se amestecă si se frământă toate până se fac coca; se întinde foaie şi se împătureşte de mai multe ori, să se aerisească. Se lasă să se odihnească un sfert de oră.
Umplutura:
Se amestecă toate şi se împarte aluatul în 2, se întind foi cât tava. Se unge tava cu unt, se întinde una din foi, se toarnă umplutura, se aşterne a doua foaie şi se stropeşte bine cu unt. Se dă la cuptor cald, la foc mic, cam 1 oră.
Gazetarul, pasionat de gastronomie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă recomandăm şi:
Cum se pregăteau pe vremuri cei mai buni mici: ingredientul care îi face pufoşi
Cum faci cei mai buni ardei umpluţi ca în Bucovina. Ingredientele secrete ale preparatului