Reţeta celui mai ieftin desert. Cum faci cea mai gustoasă plăcintă pripită, de ce se împătureşte foaia de mai multe ori
0
Desert delicios şi simplu de preparat, plăcinta pripită este nelipsită de pe mesele cu mâncăruri româneşti. O reţetă simplă, cu ingrediente puţine, regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, autorul lucrării “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Ingrediente:
Aluat:
500 g făină
150 g osânză
100 g unt + 50 g pentru uns
1 ou
1 linguriţă de oţet
1 linguriţă de sare
100 g zahăr pudră - pentru presărat
Umplutura:
500 g brânză de vaci
3 ouă
3 linguri de zahăr
Mod de preparare
Aluat:
Se amestecă si se frământă toate până se fac coca; se întinde foaie şi se împătureşte de mai multe ori, să se aerisească. Se lasă să se odihnească un sfert de oră.
Umplutura:
Se amestecă toate şi se împarte aluatul în 2, se întind foi cât tava. Se unge tava cu unt, se întinde una din foi, se toarnă umplutura, se aşterne a doua foaie şi se stropeşte bine cu unt. Se dă la cuptor cald, la foc mic, cam 1 oră.
Gazetarul, pasionat de gastronomie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă recomandăm şi:
Cum se pregăteau pe vremuri cei mai buni mici: ingredientul care îi face pufoşi
Cum faci cei mai buni ardei umpluţi ca în Bucovina. Ingredientele secrete ale preparatului