Psihiatru, despre războiul declaraţiilor dintre Zelenski şi Putin: „Două canale care nu se intersectează”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski, liderul de la Kiev FOTO Adevărul
Volodimir Zelenski, liderul de la Kiev FOTO Adevărul

Vladimir Putin trăieşte într-un univers paralel, hăituit de propriile alegeri, în timp ce Zelenski, preşedintele Ucrainei duce o luptă încununată de succes, deocamdată, de cucerire a inimilor mamelor de pe Planetă. Aceasta este opinia unui cunoscucut psihiatru român în legătură cu războiul din Ucraina.

Pe lângă războiul cu rachete şi bombe, cei doi lideri se luptă şi în planul comunicării. Gabriel Diaconu, medic psihiatru, face o analiză pe pagina sa de socializare referitoare mesajele pe care le transmit cei doi preşedinţi.

„Salut, sunt Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Ţara mea nu a atacat-o niciodată pe a voastră. Vă cer să vă luaţi fiii înapoi”. Acesta este – potrivit corespondentului Telegraph la Moscova, Natalia Vasilieva – un mesaj înregistrat pe care au început să-l primească cetăţenii din Rusia. 

Neîntâmplător vestea vine suprapusă peste cea mai recentă ieşire publică a preşedintelui rus, Vladimir Putin, într-o videoconferinţă cu membrii Consiliului de Securitate preînregistrată (ca de obicei).

Războiul vorbelor dintre cele două ţări se duce, este deja vizibil, pe două canale care nu se intersectează. Pe de o parte regimul Putin susţine că desfăşoară ”operaţiuni militare care decurg conform planului”, pe de altă parte o lume întreagă observă cum desfăşurarea de forţe masivă, pe toate fronturile, spre obliterarea Ucrainei, are din ce în ce mai puţin de-a face cu o ”operaţiune militară” şi din ce în ce mai mult cu un război de cucerire", arată medicul Gabriel Diaconu.

Delir sistematic, degenerativ

La polul opus, preşedintele Ucrainei şi-a câştigat notorietatea prin mesajele emoţionate pe care le transmite, prin forţa şi dârzenia cu care îşi încurajează concetăţenii:

„Iar Zelenski duce şi el o luptă - deocamdată încununată de succes - de cucerire a inimilor tuturor mamelor de pe Planetă. Este eroul nedisputat al ucrainenilor. Întrebarea rezonabilă de pus, în aceste ceasuri, este câtă raţiune mai are preşedintele rus. În fapt, şi de drept, Putin derulează pe pilot automat aceeaşi placă, acelaşi fals grosolan istoric.  Spre exemplu că popoarele rus şi ucrainean ar fi ”unul şi acelaşi”. Se pune întrebarea firească, atunci, de ce comite Putin fratricid?", arată medicul psihiatru.

Despre liderul de la Kremlin, specialistul spune că este hăituit de propriile alegeri, dar şi de umbre şi himere pe măsură ce realitatea îl contrazice.

„Putin trăieşte într-un univers paralel, plin cu oglinzi fermecate în care îşi vede duşmanii, asupra cărora îşi proiectează propriile idei paranoide, respectiv fantezii megalomane. De vreme ce el a folosit tortura, intimidarea şi coerciţia spre ”spălarea creierelor” clicii, suitei lui de curtier, dictatorul rus nu mai poate de mult concepe că alţi oameni nu procedează exact la fel. Acest delir sistematic, degenerativ, îl arată în prim-plan pe Putin hăituit de propriile alegeri, dar şi de umbre şi himere pe măsură ce realitatea îl contrazice". 

Gabriel Diaconu este medic specialist psihiatru în Centrul MindCare. Oferă consultaţii de psihiatrie, în managementul tulburărilor de personalitate de clasa B (borderline, narcisică), tulburarea acută şi cronică de stres posttraumatic, tulburări psihiatrice asociate bolilor neurologie cronice dizabilitante (boala Parkinson, scleroză multiplă, alte boli demielinizante). Este medic specialist psihiatru, cu supraspecializare în suicidologie şi psihotraumatologie, intervenţie de criză şi gestionarea conflictelor interetnice.

 Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ruşii au bombardat cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a fost stins. Zelenski: Europeni, treziţi-vă!

Putin cel groaznic: Cum a reuşit să ducă Rusia sub nivelul Coreei de Nord în doar 7 zile

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite