Investiţie pe bani europeni. Muzeul de artă din turnul de apă va fi reabilitat

0
0
Turnul de apă din Olteniţa a fost transformat în muzeu Foto:olteniteanul.ro
Turnul de apă din Olteniţa a fost transformat în muzeu Foto:olteniteanul.ro

Castelul de apă al oraşului Olteniţa, care găzduieşte Muzeul de artă al oraşului, de mai bine de 10 ani, va fi renovat pe bani europeni. Monument istoric ridicat la începutul secolului XX, turnul, în prezent dezafectat, va căpăta strălucirea de altădată.


Investiţia depăşeşte peste 400.000 de lei, iar autorităţile locale speră să-l transforme într-un punct de atracţie pentru turişti şi într-un centru cultural de expoziţii. Turnul şi-a câştigat notorietatea după ce aici a fost deschis un muzeu, deşi spaţiul era dezafectat.
Prof. Done Şerbănescu, om de ştiinţă şi fost director al Muzeului “Civilizaţiei Gumelniţa” din  Olteniţa ştie cel mai bine istoria locului. Acesta spune că turnul de apă face parte din patrimoniul naţional. “În Olteniţa sunt monumente de patrimoniu, printre ele se găseşte acest turn de apă şi pentru că este o construcţie unică, el se află pe lista monumentelor importante din România. Turnul s-a construit în anul 1919, iar în anul 1922 s-a pus în funcţiune uzina de apă din care se alimenta Olteniţa. În anul 1916 a fost bombardat de inamici, după care renovat atunci când s-a construit şi hala Olteniţa, în anul 1924. Populaţia din oraş se alimenta la acea vreme din râul Argeş”, povesteşte Şerbănescu. Până să adăpostească lucrări de artă, turnul  fost 30 de ani o vestită cârciumă din ora, iar în ultimii ani a devenit raiul persoanelor fără adăpost.

Patrimoniu din donaţii

În anul 2003, printr-un efort deosebit şi cu ajutorul unor artişti plastici olteniţeni, care au făcut donaţii, Muzeul de artă şi-a alcătuit patrimoniul. “Cu toate că numărul obiectelor de artă din patrimoniul muzeului este încă destul de modest, sunt câteva exponate susceptibile să facă parte din patrimoniul cultural naţional. Unele realizări artistice vor fi chiar propuse Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor pentru a fi clasate în categoria tezaur. Vom prezenta aceste realizări artistice remarcabile, cu speranţa ca publicul avizat, în timpul liber, îşi va îndrepta atenţia spre acest lăcaş de cultură”, spune prof.Şerbănescu.

Finanţare nerambursabilă

Pentru a-l reda comunităţii, Consiliul Local al municipiului Olteniţa a semnat contractul de finanţare nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit 2007 – 2014 pentru proiectul cu titlul : „Reabilitarea Turnului de apă Olteniţa şi transformarea lui în centru cultural de expoziţii”. Autprităţile locale intenţionează transformarea clădirii cu valoare istorică în zonă de recreere pentru pescari şi organizarea de întâlniri pentru împătimiţii pescuitului, dar şi organizarea unei expoziţii de fotografie pentru promovarea zonei Olteniţa – oraş port la Dunăre.Valoarea totală eligibila a proiectului este de 419.998 lei fără TVA şi are o durată de 12 luni.

Vă recomandăm şi:

FOTO Unicat. Muzeul Dunării de Jos, singurul din Europa care deţine o colecţie de artă preistorică

„Comorile României în China”. Două piese arheologice excepţionale de la Muzeul Dunării de Jos iau calea Asiei

Comoară. Cupa rituală de la Gălăţui, piesa de rezistenţă de la Muzeul Dunării de Jos

Călăraşiul intră în galeria elitelor. Muzeu de Istorie, pe malul Borcei

FOTO Porţi deschise la unul dintre cele mai spectaculoase situri arheologice din ţară: Sultana-Malu Roşu

FOTO Cetăţile şi comorile dacilor zac sub lanuri de porumb, batjocorite de autorităţi

Mai multe - Călăraşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite