Debitul Dunării, în creștere în următoarele zile. Care este regimul hidrologic pe râurile din țară

0
Publicat:

Conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până în data de 8 octombrie, debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară va creşte, până la finalul săptămânii viitoare, la valoarea de 4.800 metri cubi pe secundă (mc/s), peste media multianuală a lunii octombrie, de 3.850 mc/s.

Debitul Dunării crește în următoarea perioadă FOTO Adevărul
Debitul Dunării crește în următoarea perioadă FOTO Adevărul

"Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere, în prima zi a intervalului de prognoză, până la 3.700 metri cubi de secundă (mc/s), staţionar o zi, apoi în creştere până la valoarea de 4.800 mc/s, situându-se în prima parte a intervalului de prognoză sub media multianuală a lunii octombrie (3.850 mc/s). În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în prima parte a intervalului, în scădere pe sectorul Gruia - Olteniţa şi în creştere pe sectorul Călăraşi - Tulcea, iar în a doua parte a intervalului debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia - Giurgiu şi în scădere pe sectorul Olteniţa - Tulcea", arată specialiștii INHGA.

Pentru luna octombrie, hidrologii au estimat un debit maxim al Dunării la 5.000 mc/s, iar cel minim la 2.800 mc/s, în timp ce media multianuală a lunii este de 3.850 mc/s.

Creșteri de niveluri pe râurile mici

Pe râurile din ţară, în perioada 2 - 8 octombrie, debitele medii zilnice vor fi în uşoară creştere în prima parte a intervalului pe râurile din vestul ţării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării şi relativ staţionare pe celelalte râuri, după care în a doua parte a intervalului debitele vor fi în scădere.

Hidrologii avertizează că, pe toată durata intervalului, sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din vestul, nordul, centrul ţării şi zonele de munte, cauzate de precipitaţiile prognozate sub formă de aversă, în special în primele trei zile ale intervalului de prognoză.

Scurgeri importante pe versanți

Prognoza lunară emisă de INHGA pentru luna octombrie 2022 arată că regimul hidrologic se va situa la valori peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Suceava şi pe cursurile superioare ale Jiului, Bistriţei şi Moldovei.

Pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50% şi 80% din normalele lunare, cu excepţia situaţiei de pe râurile din Dobrogea (30-50%) şi a celor din bazinele hidrografice ale Vedei, Râmnicului Sărat, Bârladului şi Jijiei (de sub 30%).

În luna octombrie, în timpul ploilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, în special din zonele de deal şi munte.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite