Doc plutitor amenajat pe malul Borcei, la Fetești. Câți bani se investesc în zona cu imens potențial turistic

0
0

Autoritățile din Fetești au demarat lucrările pentru amenajarea unui doc plutitor pe malul Borcei, o zonă neeploatată turistic, dar cu un imens potențial. Ideea face parte dintr-un proiect mai amplu care vizează construirea unui port turistic în Ialomița.

Malul Borcei, la Fetești FOTO locuridinromania.ro
Malul Borcei, la Fetești FOTO locuridinromania.ro

Pentru amenajarea docului plutitor, Consiliul Judeţean contribuie cu 293.700 lei, iar municipiul Feteşti - cu 100.000 lei.

 În zonă, Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat a început lucrările pregătitoare pentru amenajarea unui doc plutitor pe malul Borcei, în zona cartierului Fetești Oraș.

Conform Primăriei Feteşti, aceştia sunt primii paşi dintr-un proiect complex prin care se urmărește construirea unui port pentru ambarcaţiuni şi amenajarea unei zone de agrement la Feteşti, pentru stimularea turismului din zonă.

Primarul din Fetești, Laurențiu Șonchereche, spune că administrația locală are în atenție orice oportunitate de finanțare din surse județene, naționale și europene, pentru realizarea obiectivelor privind valorificarea potențialului turistic al orașului.

De asemenea, municipalitatea are în plan amenajarea unei zone de promenadă pe malul brațului Borcea, de la pontonul plutitor și până la Parcul Trandafirilor, care va fi inclus într-un program de reabilitare și modernizare”, a explicat Laurențiu Șonchereche.

Investiție spectaculoasă la Călărași

Tot pe malul Borcei, la Călărași, lucrările la portul turistic sunt avansate. Investiţia este finanţată în proporţie de 70% cu fonduri ale Ministerului Turismului şi are o valoare de 86,5 milioane de lei. 

Acest port ultramodern va găzdui 250 de ambarcaţiuni de agrement cu vele şi motor, cel puţin 500 de locuri de parcare pentru autovehicule şi utilitare, hambar, staţie de alimentare cu combustibil şi un mic centru comercialValoarea totală a proiectului este de 86.522.510,65 lei (TVA inclus), din care valoarea contractată pentru proiectare şi execuţie lucrări este de 64.023.735,81 lei (fără TVA)”, a explicat Constantin Bîrcă, deputat de Călăraşi.

Autoritățile spun că în 2023 Călăraşiul va avea port turistic de agrement cu o suprafaţă totală de 8,2 hectare, iar malul braţului Borcei se va transforma spectaculos.

Contractul de proiectare şi execuţie lucrări a fost semnat recent de Consiliul Judeţean Călăraşi. Proiectul presupune crearea unei capacităţi pentru 250 de ambarcaţiuni medii şi mici, cheuri, platforme portuare dar şi diguri de apărare împotriva inundaţiilor. 

Săli de conferință și atelier de reparații bărci

Proiectul „Dezvoltarea turistică a Braţului Borcea-Călăraşi“- port turistic de agrement prevede şi construirea unei clădiri administrative şi a unui imobil în care vor fi amenajate mai multe spaţii comerciale de profil şi două săli de conferinţă.

Portul turistic de agrement va fi prevăzut cu un atelier reparaţii ambarcaţiuni, cu macara pivotantă pentru ridicare ambarcaţiuni, rampă de lansare ambarcaţiuni, sistem de pontoane plutitoare, piloni verticali pentru culisarea ansamblului plutitor şi o platformă de parcare pentru 167 locuri din care 6 locuri pentru persoane cu dizabilităţi.

Slobozia


Ultimele știri
Cele mai citite