Debitul Dunării scade în continuare la Călărași. Ce volum a înregistrat fluviul la intrarea în țară

0
0

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a anunţat că debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creştere, având valoarea de 1950 mc/s, fiind însă mai puţin de jumătate din media multianuală a lunii august (4300 mc/s). La Călărași, debitul fluviului este în scădere.

Debitul unării scade tot mai mult la Călărași FOTO Facebook Jimmy Stănescu
Debitul unării scade tot mai mult la Călărași FOTO Facebook Jimmy Stănescu

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectoarele Gruia – Calafat, Turnu Măgurele – Zimnicea şi Isaccea – Tulcea, staţionare pe sectoarele Bechet – Corabia, Giurgiu – Olteniţa şi la Galaţi şi în scădere pe sectorul Călăraşi – Brăila.

„La staţia hidrometrică de la Cernavodă nu sunt probleme în asigurarea debitului necesar pentru funcţionarea celor două grupuri ale CNE Cernavodă, întrucât mai sunt 0,59 metri (= 59 cm) până la atingerea treptei II (de avertizare). Această valoare se va menţine şi va creşte până la 1 metru ceea ce va permite funcţionarea ambelor grupuri", au anunțat reprezentanții ANAR.

Lucrări de dragaj pentru a permite navigația

La jumătatea lunii august, situaţia critică de pe Dunăre, determinată de o  scădere alarmantă a nivelului fluviului, au pus în alertă autorităţile din Călăraşi. Astfel, s-au realizat lucrări de dragaj pentru a permite în continuare navigaţia în condiţii de siguranţă.

Instituţia Prefectului - judeţul Călăraşi a anunșat că în sectorul Agenţiei Căi Navigabile Călăraşi, respectiv Dunărea Fluvială km 300-375, au fost efectuate lucrări de dragaj pentru a asigura adâncimile minime la punctele critice, respectiv Km 342-345 Caragheorghe-Turcescu şi km 304- 309 Cochirleni.

Facem precizarea că lucrările de dragaj s-au efectuat conform Planului anual de dragaj 2022, întocmit de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, a contractelor încheiate, în perioadele în care cotele Dunării au permis executarea acestora, pentru asigurarea şi menţinerea condiţiilor de navigaţie, conform recomandărilor Comisiei Dunării. 

În prezent, pe sectorul Agenţiei Căi Navigabile Călăraşi navigaţia se desfăşoară în condiţii bune, pe relaţia Dunăre-Bala-Borcea", au anunţat reprezentanţii Prefecturii Călăraşi. 

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite