Cum vă feriţi de fraudele online. La ce trebuie să fiţi atenţi când plasaţi comanda, ce simbol trebuie verificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a nu cădea victime escrocilor, cetăţenii sunt sfătuiţi de poliţişti să fie prudenţi în cazul în care oferta online este foarte tentantă. Trebuie luată în considerare existenţa unor detalii care ar fi putut fi omise din anunţul de vânzare, iar pentru unele nelămuriri solicitaţi vânzătorului mai multe informaţii.

Când cumpăraţi online de la persoane necunoscute, nu trimiteţi banii în avans! Dacă este posibil, folosiţi un serviciu cu plata ramburs. De asemenea, este recomandat să cumpăraţi din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoaşteţi sau pe care le-aţi mai folosit şi să verificaţi rating-ul vânzătorilor pe         site-urile de comerţ online. Asiguraţi-vă că transferul informaţiilor se face în mod securizat. Verificaţi existenţa simbolului de tip lacăt în bara URL şi folosiţi un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigaţi pe internet.

În cazul în care efectuaţi o plată online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet.  În cazul plăţilor online vi se va solicita de către comercianţi numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV şi data expirării. Dacă vi se cer şi alte informaţii, cum ar fi codul PIN, nu introduceţi aceste date!

Totodată, pentru a nu deveni victima unei înşelăciuni, poliţiştii recomandă cetăţenilor:

1. Acordaţi maximă atenţie persoanelor necunoscute şi nu le oferiţi bunuri sau bani, chiar dacă acestea vă promit diverse lucruri.

2. Fiţi prudenţi şi nu vă lăsaţi păcăliţi de persoanele rău intenţionate!

3. Aveţi grijă cui permiteţi accesul în casă! Străinii pot avea alte intenţii şi puteţi deveni cu uşurinţă victima unui furt sau a unei înşelăciuni!

4. Nu intraţi în discuţii cu persoane necunoscute, indiferent de pretextul pentru care vă abordează.

5. Manifestaţi atenţie la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii care să le faciliteze comiterea unei infracţiuni.

6. În cazul în care sunteţi contactat telefonic de o persoană necunoscută, nu daţi curs solicitării de a-i trimite bani, indiferent de motivul invocat de aceasta. Nu vă lăsaţi conduşi de impulsul cauzat de reacţia emoţională.

7.În cazul în care sunteţi victima unei astfel de infracţiuni, anunţaţi de îndată poliţia prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite