Cu ce ne revitalizăm şi cum trebuie consumate verdeţurile de primăvară
0Plantele de primăvară sunt un adevărat izvor de sănătate. Cele mai banale „buruieni“ sunt remedii eficiente când organismul este slăbit din cauza lipsei de vitamine şi de minerale. În popor se spune că acestea „schimbă sângele“.
Sunt recunoscute pentru beneficiile şi calităţile nutritive: ştevia, spanacul şi loboda care echilibrează sistemul imunitar. “Este indicat, pentru a profita la maxim de beneficiile pe care le oferă verdeţurile de primăvară, să le mâncăm crude, adăugate, alături de usturoi şi ceapă verde, ridichi, morcovi dar şi alte rădăcinoase, în salate peste care putem pregătii un dressing simplu din ulei, puţină zeamă de lămâie sau sau oţet balsamic”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.
Pentru ne putea bucura din plin de beneficiile buruienilor de primăvară, este nevoie să fim atenţi la modul de pregătire a verdeţurilor. Din cauza compoziţie, dacă sunt gătite timp îndelungat, ele îşi pierd exact calităţile pentru care vrem să le consumăm.
Ştevia reglează nivelul de zahăr
Ştevia este recunoscută pentru puterea ei de a regla nivelul de zahăr din sânge. Este benefică pentru tratarea unor afecţiuni precum hipertensiune, diabet, oboseală, indigestie, deranjamente stomacale, arsuri, slăbire, gripă, răceală, gingivită, carii dentare, mătreaţă, osteoporoză, infecţii, dermatită sau riduri. Îmbunătăţeşte nivelul de energie, întăreşte sistemul imunitar şi stimulează activitatea mentală.
Spanacul stimulează inima
Spanacul este un întăritor al sistemului imunitar, are numerose proprietăţi nutritive şi tonifiante. Această legumă combate scorbutul (cauzat de lipsa de vitamina C) şi este un remineralizant de mare valoare. De asemenea, ajută la purificarea tubului digestiv, la tonifierea miocardului şi la stimularea activităţii inimii. Consumul de spanac creşte cantitatea de urină eliminată, stimulează secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare, facilitează eliminarea viermilor intesinali, previne infecţia gingiilor şi este un tonic al sistemului nervos.
Frunzele verzi trebuie consumate din belşug datorită conţinutului mare în clorofilă. Spanacul este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi din natură. Frunzele verzi sunt sărace în calorii, iar o porţie şi jumătate din aceste legume pe zi poate reduce cu până la 14% apariţiei diabetului.
Loboda conţine multă vitamina C
Frunzele de lobodă sunt diuretice, depurative, laxative şi detoxifiante. Pigmentul său roşu intens atestă prezenta unor antioxidanţi puternici, care ajută la regenerarea organismului şi creşterea rezistenţei în faţa bolilor. Conţine o cantitate mare de vitamina C, dar şi vitamina K, fier, antioxidanţi, calciu şi magneziu.
Poate unul dintre cele mai importante efecte benefice ale lobodei este dat de conţinutul de antioxidanţi, utili în prevenţia cancerului şi a îmbătrânirii premature. Vitamina C prezentă în concentraţie foarte mare susţine sistemul imunitar şi susţine regenerarea celulară, iarvVitamina K favorizează fixarea calciului în organism.
“Este şi un excelent diuretic, favorizează urinarea şi eliminarea toxinelor din organism. Atenţie însă în cazul persoanelor care suferă de litiază renală sau gută, fiindcă loboda conţine acid oxalic, o substanţă dăunătoare acestora.
Din punct de vedere gastric, conţinutul de fibre din lobodă are beneficii asupra tranzitului intestinal. Consumul de lobodă ameliorează constipaţia prin efectul laxativ uşor şi poate preveni apariţia ulcerului sau a cancerului”, spun medicul.
Vă rugăm să nu vă trataţi singuri dacă aveţi o problemă medicală şi să cereţi sfatul unui medic.