Ce trebuie să ştie părinţii în cazul bolii acute pediatrice COVID. Ce riscuri apar după infectare

0
0
Copiii trec uţor prin boală, dar pot apărea complicaţii după vindecare FOTO Shutterstock
Copiii trec uţor prin boală, dar pot apărea complicaţii după vindecare FOTO Shutterstock

Unul dintre cei mai cunoscuţi pediatri în România îi sfătuieşte pe părinţi să ţină cont de riscurile care apar după infectarea cu SARS CoV-2 a copiilor şi să prevină cât de mult pot îmbolnăvirea acestora.

Dr. Mihai Craiu, de la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, a postat pe pagina de socializare Spitalul Virtual pentru Copii câteva informaţii demne de luat în seamă de către părinţi, având în vedere contextul epidemiologic actual. Pediatrul atrage atenţia că o importanţă desoebită trebuie dată asupra riscurilor care apar după trecerea prin boalî:

Severitate mică, spitalizare rară, mortalitate extrem de redusă... şi totuşi? De ce sunt deja vaccinaţi în SUA 55% din adolescenţi şi 20% din copiii de 5-11 ani?

Pentru că părinţii lor au fost informaţi corect asupra riscurilor ce apar DUPĂ boală, atât despre riscurile medicale cât şi despre cele emoţionale şi educaţionale.

Adică sindrom inflamator multisistemic, MIS-C (voi reveni cu altă postare), Long-COVID (vezi articolul de mai jos) - https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/apa.15870 , diabet, depresie sau anxietate (în spitalele din SUA au crescut cu 45% numărul de prezentări pentru autovătămare şi tentativă de suicid la minori, în 2021, faţă de media ultimilor 10 ani), etc, arată medicul.

 Acesta îi sfătuieşte pe părinţi "să prevină ce se poate preveni (cu purtat corect masca, cu igiena mâinilor, aerisire şi evitarea aglomeraţiei), să fim mai calmi în faţa copiilor şi să ne testăm, în cazul unei boli acute. Dacă este un test pozitiv, într-un centru acreditat, trebuie să ne izolăm şi să apelăm medicul".

98,5% dintre copii au avut forme uşoare de boală

De asemenea, adaugă medicul, este esenţial să ne gândim la utilitatea vaccinării la adult (vârstnicii şi persoanele eligibile având comorbidităţi semnificative ar trebui să facă doza booster). "La copiii cu vârstă peste 5 ani decide fiecare părinte în parte, cântărind riscurile şi contextul. Acum, cât există doze pediatrice... Pentru moment ar fi disponibile doar pentru un sfert din copiii eligibili în România", spune dr. Mihai Craiu.

Câteva elemente care ar putea ajuta pe cei interesaţi să îşi facă o părere despre contextul actual al pandemiei:

Copiii sunt din ce în ce mai frecvent infectaţi, reprezentând o proporţie foarte mare din totalul celor confirmaţi. În ultimele 2 saptămâni au fost depistaţi aproape 2 milioane de copii cu COVID-19 (1.150.000 acum 2 săptămâni si 808.000 săptămâna trecută) în SUA - https://www.aap.org/.../children-and-covid-19-state.../

DOAR 1.5% din aceşti copii au ajuns spitalizaţi, 98.5% având forme uşoare de boală! 

Şi pentru a tranşa odată pentru totdeauna reacţiile iraţionale, de panică extremă, în faţa bolii pediatrice acute COVID-19, vă rog să comparaţi cele 727 decese la copil în SUA, de când a început pandemia, cu cele 848.000 decese la adult, tot în SUA.

DECI O BOALĂ ACUTĂ DIAGNOSTICATĂ ACUM la un copil nu este o catastrofă, din punct de vedere al severităţii!! Se va vindeca în câteva zile, fără antibiotice, la toţi copiii şcolari anterior sănătoşi. Poate doar sugarii ar putea să facă forme mai severe...

Vă recomandăm să citiţi şi:

Aşteptând mutarea lui Putin într-un război fals asupra Ucrainei: cum a reuşit liderul de la Kremlin să mobilizeze NATO, SUA şi Europa

ANALIZĂ Cele mai mari temeri ale Occidentului în criză ruso-ucraineană

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri