Ce sunt vitaminele de tip B şi cum ne ajută în sezonul rece. Lista alimentelor pe care trebuie să le consumăm toamna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele, pe lista alimentelor bohate în complexul de vitamine B FOTO 123 RF
Legumele, pe lista alimentelor bohate în complexul de vitamine B FOTO 123 RF

Complexul de vitamine B, esenţial pentru buna funcţionare a organismului, are o influenţă directă asupra multor procese metabolice şi reprezintă un adevărat aliat al sistemului imunitar în lunile de toamnă.

Trecerea la sezonul rece determină schimbări în organism, iar necesarul de vitamine creşte. Astfel, pentru a evita un deficit al acestora, este important să includem în dieta acestei perioade cât mai multe surse de vitamine de tip B.

„Aportul de vitamine provenit din alimentaţie este extrem de important pentru organism. Din fericire, vitaminele de tip B se regăsesc într-o gamă diversificată de alimente şi pot fi cu uşurinţă integrate în dietă, precum oleaginoasele sau rădăcinoasele, care pot fi consumate oricând în timpul zilei, ca gustare. Legumele şi fructele sunt importante surse de vitamine B, însă există şi alte alimente care le conţin, precum ouă, ficat, lactate, ciuperci, fasole sau struguri.

Chiar şi berea, care pe lângă sodiu şi proteine, conţine şi vitamine din complexul B: niacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) şi acidul folic (B9). Berea este, de altfel, singura băutură cu conţinut de alcool în care se regăsesc vitamine de tip B”, a declarat dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Care sunt cele mai cunoscute vitamine de tip B

Vitamina B1 şi vitamina B12 influenţează sistemul nervos şi psihicul, contribuind la creşterea capacităţii de memorare şi atenţie, la menţinerea bunei dispoziţii şi a energiei pe parcursul zilei şi la păstrarea echilibrului psihic. De asemenea, vitamina B9 sau acidul folic, asigură sănătatea creierului şi poate reduce riscul de apariţie a bolii Alzheimer.

Pe de altă parte, spune dr. Corina Zugravu, cel mai important rol al vitaminei B2 este cel de fixare a fierului în hemoglobină, iar necesarul de vitamina B2 este mai crescut în situaţii de stres şi atunci când organismul este suprasolicitat fizic prin practicarea unui sport sau în perioada sarcinii.

Vitamina B3 este cunoscută pentru rolul său în funcţionarea normală a aparatului digestiv şi pentru favorizarea circulaţiei cerebrale, iar vitamina B5 reduce stresul şi încetineşte procesul de îmbătrânire. Vitaminele de tip B acţionează şi asupra sistemului imunitar. Din toată gama de vitamine de tip B, vitamina B6 este cea mai cunoscută pentru efectul său benefic în lupta cu virozele respiratorii sau gripa specifică sezonului rece.
 

Vă recomandăm şi:

Alimentul-medicament. Ce conţin cireşele, fructele care întăresc imunitatea şi ne scapă de toxine, cui sunt indicate

Cât rău ne pot face unele plante-vedetă. Cui sunt interzise arnica şi echinacea, excelente antibiotice naturale

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite