UPDATE Caz șocant la Călărași: cei șase copii intoxicați cu antibiotic pentru TBC, duși cu elicopterul la București

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șase copii din comuna călărășeană Dragalina au fost transportați de urgență la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, după ce s-au intoxicat cu antibiotic pentru TBC. Surse din anchetă afirmă că cei șase, cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani, au primit supradoză de antibiotic.

Elicoptere SMURD au sosit pentru preluarea copiilor intoxicați FOTO Facebook DSU
Elicoptere SMURD au sosit pentru preluarea copiilor intoxicați FOTO Facebook DSU

UPDATE. Inspectoratul General de Aviaţie a transmis că cei trei pacienţi transportaţi cu elicopterele au fost predaţi în siguranţă medicilor de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti.

”Au fost aduse cu elicopterul 2 fete, în vârstă de 6 ani, respectiv 10 ani, de la Călăraşi. Au luat o doză mai mare de izoniazidă, un antibiotic folosit în tratamentul tuberculozei”, a declarat Raluca Alexandru, purtator de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu. Sursa citată a precizat că fetele au acuzat vărsături şi somnolenţă.

Urmează să sosească şi ceilalţi patru. Toţi sunt conştienţi”, a mai precizat sursa citată. Conform acesteia, copiii vor rămâne internaţi pe secţia de toxicologie.

Tratament în scop preventiv, administrat greșit

Familia cu 8 copii locuiește în comuna Dragalina. Tatăl și sora acestuia au fost diagnosticați cu TBC, motiv pentru care toți membrii familiei, inclusiv copiii, au primit antibiotic preventiv. Se pare însă că bărbatul nu a înțeles că trebuie să le dea câte o tabletă de 3 ori pe zi. Bărbatul a crezut că trebuie să le dea 30 de pastile!

Conform primelor informații, copiii au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor specializate de la ISU Călărași și s-a decis transferul acestora la București. Când a văzut că 6 din cei 8 copii au început să se simtă rău, părintele a sunat la 112 și a alertat autoritățile.

Deocamdată, nu a fost deschisă o anchetă în acest caz, însă tatăl copiilor va fi chemat, cu siguranță, la audieri pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs incidentul nefericit.

Zeci de echipaje de salvare, mobilizate la fața locului

La fața locului a fost o mobilizare impresionantă de forțe. Conform primarului localității Dragalina, Gabriel Stanciu, pentru salvarea copiilor au intervenit zeci de echipaje, dar și trei elicoptere SMURD. Conform edilului, copiii au fost stabilizați, dar se află în stare gravă. Și primarul a confirmat varianta conform căreia părinții nu au înțeles cum trebuie să le administreze antibioticul copiilor, motiv pentru care le-au dat să înghită între 15 și 30 de comprimate de fiecare.

Trei elicoptere au preluat copiii în stare gravă

Conform Departamentului pentru Situații de Urgență, trei elicoptere SMURDau intervenit în județul Călăraşi la un caz unde mai mulți copii au fost intoxicați. Astfel, mai multe echipaje ale Serviciului de Ambulanță Călăraşi (SAJ), echipaje SMURD şi o Autospecială de Transport Personal şi Victime Multiple (ATPVM) intervin în localitatea Dragalina, din județul Călăraşi, pentru acordarea îngrijirilor medicale în cazul a şase copii care au ingerat o substanță medicamentoasă.

După sosirea echipajului cu medic al SAJ Cālăraşi, a fost luată decizia intervenției a 3 elicoptere de la punctele de operare aeromedicală din Bucureşti, Galați şi Constanța.

Trei copii aflați într-o stare mai gravă vor fi transferați la spital pe cale aeriană, iar ceilați trei copii pe cale terestră, cu o Autospecială de Transport Personal şi Victime Multiple. Intervenția este în dinamică, se arată pe pagina de socializare a DSU.  

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza este una dintre cele mai vechi boli cu care s-a confruntat omenirea și, din păcate, nu a fost eradicată nici până acum. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, anual, o treime din populația globului este infectată, estimarea fiind de circa 49 de noi îmbolnăviri și 7 decese la fiecare oră. În România, tuberculoza este clasificată ca fiind cea mai frecventă boală infecțioasă cu potențial letal.

Tuberculoza, prescurtată TBC, este o infecție pulmonară provocată de o bacterie, extrem de contagioasă, care poate afecta nu doar plămânii, ci și alte organe ale corpului. În prezent, boala este vindecabilă, însă este important să fie descoperită la timp și tratată, având potențial mare de deces. În România, tuberculoza este considerată o problemă de sănătate publică, diagnosticul și tratamentul fiind gratuite.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite