De ce nu e bine să bei alcool după antibiotice. Lista celor mai periculoase substanțe care te pun în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alcoolul și medicamentele nu merg mână în mână, motiv pentru care medicii avertizează că există risc de reacții adeverse, unele chiar punând viața în pericol. Multă lume știe faptul că nu e bine să bei alcool după medicamente, dar studii recente au scos la iveală altceva.

Medicamentele și alcoolul nu merg mână în mână FOTO Shutterstock
Medicamentele și alcoolul nu merg mână în mână FOTO Shutterstock

Studii recente dezvăluie faptul că nu toate antibioticele interacționează cu alcoolul, motiv pentru care și indicațiile pot fi diferite, de la un medicament la altul. Astfel, atunci când ai nevoie să urmezi un tratament cu antibiotic, întreabă medicul sau consultă atent prospectul, relatează a1.ro.

Cele mai periculoase substanțe din medicamente sunt cele pe bază de sulfametoxazol, trimetoprim, tinidazol sau metronidazole. În aceste situații, menționează sursa citată, este indicat să nu bei deloc alcool, deoarece pot apărea efecte secundare nedorite mult mai puternice decât în cazul altor antibiotice.

Conform specialiștilor, printre cele mai frecvente reacții adverse sunt înroșirea feței, amețelile, greața și vărsăturile, somnolența și chiar toxicitatea hepatică.

Ce efecte pot apărea

Există însă și antibiotice care, în combinație cu alcoolul pot da creșterea tensiunii arteriale, reacții alergice, urticarie și multe altele. Tocmai de aceea, fie că este vorba despre un antibiotic sau despre un alt medicament pe care trebuie să îl iei, cel mai bine ar fi să citești prospectul cu multă atenție, pentru a vedea ce băuturi sau alimente îți sunt interzise pe durata tratamentului respectiv.

Într-un articol publicat de cei de la Mayo Clinic se arată că efectul celor mai multe dintre antibiotice nu este diminuat atunci când bei alcool, însă poți să ai un nivel mai scăzut de energie. De asemenea, există riscul să te refaci mult mai greu după boală. 

Băutura, dăunătoare chiar și în cantități mici

Dr. Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Spitalul Județean de Urgență Galați, susține că alcoolul chiar și în cantitate mică este dăunător pentru organism.

Medicul Alexandru Nechifor este prorector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, medic specialist medicină internă și atestat în adictologie în Bordeaux- Franța.

Dr. Nechifor face referire la cele mai ample studii privind alcoolul și efectele asupra sănătății creierului. Studiile respective au inclus 25.378 de participanți și au demonstrat faptul că orice cantitate de alcool consumată este corelată cu afectarea sănătății creierului. Astfel, consumul de alcool apariția unor afecțiuni precum demența, accidentul vascular cerebral, steatoza hepatică, pancreatita și altele, avertizează medicul.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite