Călăraşi, oraşul celor 200 de bodegi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe timp de criză, singurele afaceri care merg în Călăraşi sunt cârciumile

La orice oră, barurile şi terasele sunt pline de clienţi. Oraşul n-a stat niciodată rău la acest capitol. Cum odinioară găseai bodega la aproape orice colţ de stradă, urbei i se mai spunea şi oraşul celor 200 de cârciumi.

Când îi arde de una mică, Nea Ionel Lefter lasă cumpărăturile într-un colţ al terasei Feria din zona „Doi moldoveni“ şi cere un păhărel de rachiu. Are banii pregătiţi de pe drum, iar când intră în cârciumă barmaniţa Elena Ieşeanu stă cu paharul de rachiu pregătit. „Vodka este nemaipomenită aici şi-mi place că paharele sunt mari“, spune bărbatul ameţit de aburii alcoolului.

La rachiu la două zile

Colegul de pahar, Gheorghe Gambelea, strâmbă din nas când când barmaniţa îl serveşte cu un păhărel de rachiu. „Este proastă vodka aici, la Feria şi fură la pahar. Vin totuşi pentru că mă întâlnesc cu prietenii mei. Cam la două-trei zile avem reuniunea“, rosteşte, printre sughiţuri, omul.Afară, pe terasă, atmosfera se încinge, iar bărbaţii devin voioşi.

Unul se laudă că el găteşte în casă, altul că sporul casei la el în casă este sărutul în pragul uşii. „Din 1982 am cursuri de bucătar şi eu gătesc acasă. Mi-am cumpărat peşte, legume, cartofi şi verdeţuri şi după ce stau cu prietenii la un pahar, mă duc acasă să gătesc. O aştept pe soţie cu masa pusă“, se laudă bărbatul. Barmaniţa apreciază că preţurile din localul unde lucrează sunt piperate, însă nu duce lipsă de clienţi. „Cel mai des comandă litruţa de vodka, pentru că este ieftină, la 10 lei litrul. Următoarea alegere din meniu este berea“, spune Elena Ieşeanu.

La bodegă în ziua de salariu

Pe o stradă alăturată, o altă bodegă unde oamenii discută politică şi-i înjură pe guvernanţi. La Itu, Vasile Haralambie se jură că a venit pentru prima dată, dar colegii de pahar îi bat obrazul că nu a trecut de multicel timp. „Am luat salariul şi mă respect şi eu cu un păhărel, după o lună de muncă. Nu o să mai vin La Itu pentru că sunt piperate preţurile“, spune, cu năduf, Vasile Haralambie.  În ultimii ani, numărul cârciumilor s-au înmulţit. Astfel, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice sunt înregistrate 69 de restaurante şi 178 de baruri, aşa cum a precizat Acaţia Dedu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.



Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite