Asigurații care cer duplicat la cardul de sănătate trebuie să depună cerere la CAS Călărași

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa de Asigurări de Sănătate Călărași face precizări importante pentru asigurații care au solicitat eliberarea cardului național de sănătate duplicat în cazul pierderii, furtului, deteriorării, precum și în cazul modificării datelor.

Eliberarea cardului de sănătate duplicat costă FOTO Shutterstock
Eliberarea cardului de sănătate duplicat costă FOTO Shutterstock

Persoanele asigurate pot intra în posesia cardurilor nationale duplicat doar prin prezentarea titularului la sediul CAS Călărași, cu sediul în municipiul Călărași, strada Independenței nr. 51, la parter, în timpul programului de lucru cu publicul.

Asigurații sunt îndrumați să contacteze reprezentanții CAS Călărași pentru a li se confirma dacă a fost tipărit cardul național duplicat, folosind următoarele mijloace de comunicare: telefon: 0242/312.927, interior 126/123; e-mail: info@casacl.ro și ev.asig@casacl.ro.

Asiguraţii care au pierdut sau au deteriorat cardul de sănătate vor solicita eliberarea unui card duplicat la casele de asigurări, unde vor depune o cerere şi vor plăti contravaloarea noului card, în valoare de 12,97 de lei.

De asemenea, este necesară depunerea unei copii de pe BI/CI al titularului de card. Până la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate, anunță CAS Călărași.

Cum se pot asigura persoanele fără venituri

Persoanele neangajate sau fără venituri pot deveni asigurate dacă depun la Agenția Națională de Administrație Fiscală formularul D212 – Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. De la data depunerii formularului, persoana capătă calitatea de asigurat pentru 12 luni.

Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației. Astfel, dacă D212 se depune în luna martie 2021: baza de calcul = 6 X 2.300 lei (valoarea salariului minim brut pe țară) = 13.800 lei x 10% (cota de contribuție) = 1.380 lei), potrivit exemplului dat pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Declarația la ANAF se poate depune atât la sediul de care aparține persoana care vrea să se asigure, prin poștă sau prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul ANAF.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite