Arheologie 3D la Muzeul Gumelniţa. Proiectul, demarat de Institutul Naţional al Patrimoniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piese valoroase sunt incluse în proiectul "Arheologia la Dunărea de Jos în 3D" FOTO INP
Piese valoroase sunt incluse în proiectul "Arheologia la Dunărea de Jos în 3D" FOTO INP

Institutul Naţional al Patrimoniului a demarat proiectul  "Arheologia la Dunărea de Jos în 3 D" la Muzeul Civilizaţiei Gumleniţa din Olteniţa, bunuri culturale de valoare urmând a integrate într-un tur virtual al instituţiei.

"Pentru că avem o echipă pasionată şi specialişti cu experienţă, începem astăzi să povestim despre un nou proiect, care credem că va convinge deopotrivă comunitatea ştiinţifică şi publicul pasionat de importanţa patrimoniului digital şi a eforturilor de accesibilizare a bunurilor culturale. 

Vă invităm să descoperim împreună Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, bunurile sale culturale de valoare şi poveştile lor prin proiectul „Arheologia la Dunărea de Jos în 3D”. 

În următoarele luni veţi avea posibilitatea de a explora atât obiecte valoroase  - recipiente din ceramică, statuete antropomorfe şi zoomorfe din lut, opaiţe din bronz şi altele - cât şi situri arheologice, importante pentru a ne familiariza cu istoria civilizaţiilor care au evoluat în centrul Câmpiei Române în preistorie şi antichitate", au transmis reprezentanţii Institutul Naţional al Patrimoniului.

Astfel, vor fi digitizate 3D un număr de 20 de obiecte de patrimoniu arheologic şi istoric din colecţiile Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa, provenind din perioada preistoriei până în perioada evului mediu. 

Bunurile culturale au fost obţinute prin cercetări arheologice întreprinse de Muzeu în ultimii 60 de ani, în situri din regiune, clasate în Lista Monumentelor Istorice.

De asemenea, specialiştii vor documenta aerian 13 situri arheologice din zonă, toate clasate în Lista Monumentelor Istorice prin zboruri fotogrammetrice pentru obţinerea de ortofotoplanuri (imagini aeriene cartate cu rezoluţii foarte mari) şi a modelelor 3D ale peisajului. În cadrul proiectului va fi realizat un tur virtual al noului spaţiu expoziţional al Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa, aflat în Casa de Cultură din Parcul Central ale oraşului Olteniţa.

Proiectul este derulat de către Direcţia de Cultură Olteniţa în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului, Muzeul de Istorie şi Artă Zalău, Asociaţia Eurocentrica, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu„ şi Colegiul Naţional „Neagoe Basarab”.

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Americanii trimit în Ucraina 100 de drone „kamikaze”. Ce sunt acestea şi cum pot fi folosite în lupta cu armata rusă

 

LIVE TEXT | Război în Ucraina. SUA trimit ucrainenilor drone „kamikaze”. Ruşii se retrag de la Cernobîl. Zelenski: Vom lupta pentru fiecare metru

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite